Nyborg, Funen

Nyborg Nyborg ligt op het oostelijke puntje van het Deense eiland Funen en is enkel via de Storebaelt ofwel de Grote Beltbrug verbonden met het naastgelegen eiland Seeland. Naast een stukje geschiedenis en cultuur kun je hier ook volop genieten van de frisse zeelucht en rust. Wandel door het centrum met kleurrijke huisjes en historische gebouwen. Vanaf het uitzichtpunt bij de brug heb je een mooi zicht op het water. Het groene landschap rondom Nyborg ontdek je het beste op de fiets of te voet.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Slot Nyborg

Vroeger was het twaalfde-eeuwse kasteel Nyborg van groot strategisch belang vanwege de ligging aan het water. Het diende als koninklijk onderkomen en op deze plek is de eerste grondwet van Denemarken ondertekend. Vandaag de dag zijn alleen de westelijke vleugel en een deel van een toren overeind gebleven om te bezoeken. Neem een kijkje in de mooie ruimtes in het kasteel en ervaar zelf hoe het moet zijn geweest om daar als koning te leven. Wandel door de omliggende tuinen met tunnels en tentoongestelde kanonnen.

Slot Nyborg

Museum Borgmestergården

Het historisch museum van Nyborg is in een prachtig gebouw uit de renaissance gehuisvest. Rond 1600 woonde hier de burgemeester van het stadje; vandaar ook de naam. Borgmestergården betekent "tuin van de burgemeester" in het Nederlands. Tentoonstellingen laten zien hoe het leven van de lokale bevolking er in die tijd eruitzag. In de verschillende kamers zie je meubilair en voorwerpen uit de vijftiende en zestiende eeuw, zoals een volledig ingerichte keuken. Ook voor kinderen is er genoeg informatie waardoor een museumbezoek ook voor hun tot leven komt.

Borgmestergården museum, Nyborg

Vor Frue kerk

Deze gotische kerk met rode bakstenen staat middenin het centrum van Nyborg. Het werd in 1428 in opdracht van Koningin Margrethe I. gebouwd. Het gebruik van de rode bakstenen wordt binnen in het interieur doorgetrokken en geven de kerk haar karakter. Loop naar binnen om de relatief nieuwe glas-in-lood-ramen, de grote kroonluchters en het kruisbeeld van dichtbij te bekijken.

Vor Frue kerk, Nyborg

Omgeving

Kasteel Egeskov

Op ruim een half uur rijden ten zuidwesten van Nyborg ligt een van de mooiste kastelen van Europa: Slot Egeskov. Deze prachtige en zeer indrukwekkende waterburcht stamt uit 1554 en is in volledig authentieke staat. De naam betekent ‘eikenbos’ en dat komt door de fundering van het kasteel: het is namelijk gebouwd op eiken palen. In en rondom het kasteel is van alles te doen. Rond de grote slotgracht ligt de prachtige tuin, een groot kasteelpark met historische hoge heggen. In het park is een speelbos voor kinderen met uitkijktoren, doolhof en touwbruggen. Ook is er een Oldtimermuseum met oude auto’s en zelfs vliegtuigen. Als je zelf je lunch meeneemt kun je picknicken in de tuin!

Kasteel Egeskov

Landhuizen

In de omgeving van Nyborg zijn nog verschillende andere kastelen en landhuizen te vinden. Wanneer je richting het zuiden van Funen gaat, kun je het Holckenhavn slot bezoeken. Dit enorme landhuis stamt uit de renaissanceperiode en is tussen de zestiende en zeventiende eeuw gebouwd. Tegenwoordig wordt het veelal gebruikt als evenementenlocatie. Neem ook een kijkje bij het gele Lykkesholm kasteel dat nog iets zuidelijker van Nyborg ligt.

Landhuizen, Funen

Vervoer

Het Deense eiland Funen is met bruggen en tunnels verbonden met Jutland en Seeland. Hierdoor is Nyborg, dat op het eiland Funen ligt, erg gemakkelijk te combineren met de andere eilanden. Houd er rekening mee dat in veel gevallen tol betaald dient te worden voordat je over de brug rijdt.

Ballon!