Nationaal Park Jasmund, Mecklenburg-Voor-Pommeren

Krijtrotsen, Jasmund National Park Rügen Op het eiland Rügen ligt Nationaal Park Jasmund. Nationaal Park Jasmund is het kleinste nationale park van Duitsland, maar het wordt elk jaar veel bezocht. Typerend voor dit nationale park zijn de witte krijtrotsen, waarvan de hoogste ook bekend staan als de Köningsstuhl. Wandel naar een van de uitkijkpunten en bewonder hoe de witte rotsen sterk afsteken tegen het groen van de bossen en het blauw van het water. Ook de door UNESCO beschermde beukenbomen van meer dan zevenhonderd jaar oud zijn schitterend om te zien.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hochuferweg Jasmund

Een goede manier om de hoogtepunten van het Jasmund-park te ontdekken is via de wandelroute ‘Hochuferweg Jasmund’ (Hoge oeverweg). Deze wandeling begint in Sassnitz en eindigt in Lohme. Je ziet tijdens deze route zowel de witte krijtrotsen als de beschermde beukenbossen. Niet voor niets is deze wandelroute in 2012 uitgeroepen tot een van de mooiste wandelpaden van Duitsland. De wandeling is ongeveer 12,5 kilometer lang maar neemt, als je goed stil wilt staan bij alle bezienswaardigheden, een dag in beslag. Het is een pittige wandeling, helemaal als je een paar keer af wilt dalen naar het lager gelegen strand. Het pad is niet goed begaanbaar voor kinderwagens of rolstoelen. De hoogtepunten van de wandeling worden hier vanaf Sassnitz tot aan Lohme besproken.

Hochuferweg Jasmund National Park

Piratenkloof

Na ongeveer een half uur lopen vanaf de parkeerplaats bij de ingang van Nationaal Park Jasmund in Sassnitz kom je de piratenkloof tegen. Volgens een legende zou in de veertiende eeuw piraat Klaus Stӧrtebeker hier zijn toevlucht hebben gezocht en zijn schatten hebben begraven. Neem de trappen vanaf het hoge wandelpad naar beneden voor een kijkje op dit piratenstrand. Schatten zul je er hoogstwaarschijnlijk niet vinden, maar een prachtige plek is het zeker.

Piratenbaai Jasmund National Park

Wissower Klinken

Als je weer op de Hochuferweg staat, loop je in een kwartier naar de Wissower Klinken. Deze krijtrotsen hebben hoogstwaarschijnlijk model gestaan voor het bekende schilderij ‘Krijtrotsen op Rügen’ van Casper David Friedrich. Voor kunstliefhebbers is dit zeker een belangrijke bezienswaardigheid, maar ook voor anderen is het een imposante vertoning. De witte rotsen steken prachtig af tegen het groen van de omliggende natuur. De hoge punten van de rotsen zijn in 2005 helaas afgebroken, maar het blijft een mooie bezienswaardigheid.

Wissower Klinken in Jasmund National Park

UNESCO Werelderfgoed Forum

Tussen de Wissower Klinken en het noordelijker gelegen Ernst-Moritz-Arndt-Sicht ligt het UNESCO Werelderfgoed Forum. Maak hier kennis met de wereld van de oude beukenbossen en leer alles over dit natuurfenomeen. Het Forum is een servicecentrum, tentoonstelling en informatiepunt. Als wandelaar in Nationaal Park Jasmund vind je hier alle informatie die je nodig hebt. Het is ook een perfect rustpunt voor tijdens je wandeling. Kom even tot rust, geniet van een drankje in de bistro en leer alles wat je wilt weten over het natuurgebied.

Beukenbossen Jasmund National Park

Ernst-Moritz-Arndt-uitzichtpunt

Op dit uitzichtpunt, zo’n kwartier wandelen vanaf het Erfgoedcentrum, heb je weer een adembenemend uitzicht over de oude beukenbossen. Verwonder je over de pracht van de natuur terwijl je uitkijkt over dit werelderfgoed. Probeer je in te beelden hoe lang deze bomen hier al staan en wat ze allemaal meegemaakt hebben. Droom even weg en geniet van de rust.

Ernst-Moritz-Anrndt-Sicht Jasmund National Park

Kieler Ufer-waterval

Na een half uur wandelen vanaf het uitzichtpunt kom je bij de Kieler Oever. Op dit punt komen de Brisnitzer-beek en de Kieler-beek samen in een waterval die op het strand en in de Oostzee valt. Het beste uitzicht op de waterval heb je als je de steile trap naar de oever afdaalt. Het is de wandeling naar beneden (en daarna weer naar boven) zeker waard.

Kieler Ufer waterval

Victoria Uitzichtpunt

Na een uur wandelen en genieten van de schitterende omgeving kom je bij het Victoria-uitzichtpunt (Sicht). Vanaf dit uitzichtpunt heb je het beste zicht op de beroemde Kӧningsstuhl.

Uitzichtpunt Victoria in Jasmund National Park

Nationaal Parkcentrum Kӧningsstuhl

Vanaf het Victoria-uitzichtpunt is het nog maar tien minuten lopen naar het Nationaal Parkcentrum Kӧningsstuhl. Leer in dit bezoekerscentrum alles over de flora en fauna van Jasmund Nationaal Park. Ontdek in een interactieve tentoonstelling de geschiedenis van de witte krijtrotsen en zie hoe het gebied zich ontwikkeld heeft. Het is zowel een leerzame als een leuke ervaring. Niet alleen binnen is er veel te beleven, ook buiten laat het centrum je van alles ervaren over de krijtrotsen, beukenbossen en schitterende omgeving. Ook biedt het centrum tours aan, waarbij een gids je meer over het gebied zal vertellen. Heb je genoeg gewandeld? Dan kun je vanaf hier per bus terugkeren. Vanaf het bezoekerscentrum heb je ook toegang tot een uitzichtplatform op de Kӧningsstuhl. Om het platform te bezoeken heb je wel een toegangskaartje voor het bezoekerscentrum nodig. Er zijn verschillende manieren om korting te krijgen, bijvoorbeeld in combinatie met tickets voor het openbaar vervoer op Rügen. Kijk van tevoren dus goed welke combinatie voor jou voordelig is.

Koningsstuhl in Jasmund National Park

Lohme

Vanaf het bezoekerscentrum is het nog zo’n vijftig minuten langs de kust en door de bossen voor je in Lohme aankomt. Hier kun je de bus terug naar Sassnitz nemen. Mocht je na het Kӧningsstuhl-bezoekerscentrum al geen zin meer hebben om nog verder te wandelen, dan is daar op de bus stappen ook een optie.

Lohme in Jasmund National Park

Boottocht

Als je wandelend het Nationaal Park Jasmund ontdekken te inspannend vindt, of als je de schoonheid van het park ook nog op een andere manier wilt ervaren, is een boottocht een goede manier. Er zijn veel verschillende plaatsen waar je aan boord van een boot kunt stappen, maar de meest logische optie is Sassnitz. Vanuit hier ben je snel bij de krijtrotsen van Jasmund Nationaal Park en kun je binnen twee uur een mooie indruk krijgen.

Boottocht in Jasmund National Park

Vervoer

Nationaal Park Jasmund is niet per auto te bezoeken. Wandelen, fietsen, met de bus of per boot zijn je opties. Parkeer je auto in Hagen, Sassnitz, Lohme of Binz en ga met een ander vervoersmiddel verder. Wandelend kun je in een dag de Hochuferweg volgen en daarmee de belangrijkste bezienswaardigheden van het park bezichtigen. Ook lopen er verschillende fietspaden door het park en kun je vanuit de verschillende plaatsten boottours langs de kust boeken. Vanaf het grote parkeerterrein Hagen rijden er shuttlebussen direct naar het Nationaal parkcentrum Kӧningsstuhl. Vanaf deze parkeerplaats kun je ook binnen een half uur naar het parkcentrum lopen. Andere bussen brengen je naar het Werelderfgoed-bezoekerscentrum.

Ballon!