Göttingen, Nedersaksen

Gottingen Het Duitse Göttingen kan zich met recht een historische stad noemen. De geschiedenis gaat namelijk terug tot het jaar 953. In de Middeleeuwen werd Göttingen een rijke Hanzestad. De binnenstad staat nog altijd vol mooie vakwerkhuizen. Aan de universiteit, die in 1734 werd opgericht, gaven ook de bekende sprookjesschrijvers Grimm les. De universiteit reikte al aan 44 latere Nobelprijswinnaars hun diploma uit. Met een beetje geluk zie je hoe een pas afgestudeerde student het standbeeld van de ganzenhoedster op het marktplein kust: een geliefde traditie in Göttingen. Doordat een op de vijf inwoners student is, biedt de stad bovendien veel gezelligheid. Van restaurants en cafés in oude keldergewelven tot winkels en muziekvoorstellingen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Marktplein en standbeeld van Ganseliesel

Op het marktplein van Göttingen zou je zomaar getuige kunnen zijn van een bijzondere gebeurtenis. Jonge mannen of vrouwen in uitgelaten stemming klimmen dan een stukje omhoog bij een fontein en beeldengroep op het plein. Ze geven het vrouwelijke standbeeld een kus op de wang en laten daarna als bedankje een bloem achter in haar mandje. Wie is afgestudeerd aan de universiteit van Göttingen, mag Ganseliesel namelijk kussen! Ganseliesel is een beeld van een ganzenhoedster, bekend van het sprookje. Het meisje en haar ganzen staan al sinds 1901 op het marktplein. Ganseliesel wordt ook wel het meest gekuste meisje ter wereld genoemd – al kust ze nooit terug!

Göttingen

Stadhuis

Op het marktplein van Göttingen staat het stadhuis uit het jaar 1270. Een bezoek aan het stadhuis is een goed startpunt voor een verkenning van Göttingen. Hier zit namelijk ook de toeristische informatiedienst. De centrale hal van het oude stadhuis is bovendien prachtig versierd. De muur- en plafondschilderingen zijn erg gedetailleerd. De taferelen beelden scènes uit het leven tijdens de Renaissance uit, toen de schilderingen werden gemaakt. Aan de muren hangen schildjes van andere steden. Vanwege de oude Hanzebanden kun je hier ook Nederlandse steden herkennen. Wil je alleen in de hal een kijkje nemen, dan is een bezoek gratis. Een rondleiding met een gids is echter een ook aanrader. Daarbij neem je onder andere een kijkje in de kelder, waar vroeger een gevangenis was.

Göttingen

Kerken van Göttingen

Göttingen heeft diverse mooie kerken. Bijvoorbeeld de Johanneskerk, gewijd aan Johannes de Doper. De bouw van deze kerk startte al rond het jaar 1300. De twee torens van de kerk kun je vanuit veel plaatsen in Göttingen zien. De hoogste toren was honderden jaren lang het woonverblijf van de kerkwachter. Ook de Sint Jacobikerk en de Sint Nikolaikerk zijn een bezoekje waard tijdens een stadswandeling door Göttingen. Het centrum van Göttingen is compact en daardoor prima te voet te verkennen. De drie kerken liggen binnen een straal van 750 meter van elkaar.

Göttingen

Botanische tuin

Göttingen heeft meerdere botanische tuinen, maar slechts een daarvan is open voor bezoek. Deze tuin ligt in de binnenstad en hoort bij de universiteit. Vanaf 1736 worden hier al medicinale kruiden geplant. Inmiddels is het een van de grootste botanische tuinen van Duitsland (4,5 hectare). Er zijn meer dan 14.000 soorten, diverse kassen en mooie tuinen. De botanische tuin van Göttingen komt het best tot zijn recht in het voorjaar, wanneer alles in bloei staat.

Göttingen

Saline Luisenhall

In 1850 kwam een lokale boer in Göttingen op het idee om honderden meters in de grond te boren. Deze gok pakte goed uit. Hij stuitte namelijk op het witte goud: zout. Het zoute water werd vanuit het ondergrondse meer naar boven gepompt, van een diepte van 450 meter. Vervolgens werd het gedampt om het zout te winnen. Die techniek wordt nog altijd gebruikt. Saline Luisenhall is daarmee de oudste plek in Europa waar nog op traditionele wijze zout wordt gewonnen. Het zout is populair bij zowel consumenten als grote bedrijven. Zo gebruikt het bekende bedrijf Kneipp grof Göttinger zout. Koop een zakje voor thuis in de keuken of ga voor de ultieme ontspanning met een behandeling in het badhuis van Saline Luisenhall.

Göttingen

Keldergewelven

Een van de leukste bezienswaardigheden van Göttingen zijn de keldergewelven. De Duitse stad heeft er kilometers van. Deze kelders waren vroeger de werkplaatsen van ambachtslieden en monniken, maar ook werden er mensen gevangen gehouden. Het zijn daardoor plekken met een verhaal. Tegenwoordig hebben de kelders een andere bestemming. Sommigen zijn ingericht als restaurant en café, andere juist als winkel. Ook zijn er kelders ingericht als kunstgalerie, badhuis en bierbrouwerij. Een favoriet keldercafé is Trou, de beroemdste en beruchtste studentenkroeg van Göttingen. De voormalig Duitse bondskanselier Schröder kwam hier tijdens zijn studententijd graag.

Omgeving

Kassel

Göttingen ligt aan de Duitse Sprookjesroute. Dit is een toeristische route langs de oorsprong van de meest geliefde sprookjes en hun schrijvers. Ook Kassel, op 45 minuten rijden van Göttingen, is een stop op deze route. Een van de leukste bezienswaardigheden van Kassel is Grimmwelt, oftewel de wereld van de gebroeders Grimm. Hier komen de sprookjes van de broers op beeldende wijze tot leven. Van de eerste edities van sprookjesboeken waar de aantekeningen nog langs de rand gekrabbeld staan tot moderne kunst die de sprookjes op eigen wijze interpreteert. Een andere aanrader in Kassel is Bergpark Wilhelmshöhe. Maak een wandeling door het romantisch ingerichte park, dat maar liefst 240 hectare groot is. Of volg een rondleiding door het bijbehorende kasteel, langs kunst, antiek en de prachtig gemeubileerde kamers. Wellicht vind je hier wel inspiratie om zelf in de pen te klimmen!

Kassel

Goslar

Aan de noordelijke rand van het Harz-gebergte ligt het middeleeuwse stadje Goslar. Vanuit Göttingen is dit net iets meer dan een uur rijden. Het centrum is een prachtige verzameling van straten vol kinderkopjes en vakwerkhuizen. Goslar heeft zelfs een van de best bewaard gebleven stadscentra uit de Middeleeuwen. Dit centrum staat volledig op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat alleen maakt een bezoek aan Goslar al de moeite waard. Buiten de stad vind je echter ook nog de mijnen van Rammelsberg. De mijnen zijn ruim 1.000 jaar in gebruik geweest. In die tijd werd er gedolven naar zilver, koper en zink. Nu zijn de mijnen ingericht als museum. Rijd in de omgeving van Goslar ook zeker langs de Hahnenklee-staafkerk. Dit is een van de weinige staafkerken buiten Noorwegen.

Goslar
Ballon!