Hamelen, Nedersaksen

Pulverturm, Hamelen Hamelen, de stad van het welbekende verhaal over de Rattenvanger die in de dertiende eeuw door de stad in dienst werd genomen om een rattenplaag te bestrijden. Dit deed hij door de ratten te lokken met zijn fluit en ze te laten verdrinken in de rivier de Wezer. Toen de stad vervolgens niet voor zijn diensten wilde betalen, speelde de Rattenvanger opnieuw op zijn fluit en lokte zo een groot aantal kinderen mee. De stad ligt in de deelstaat Nedersaksen en heeft een mooi oud centrum waar de verwijzing naar de Rattenvanger regelmatig opduikt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hochzeitshaus Hamelen

Het Hochzeitshaus (trouwhuis) in Hamelen is het laatste stenen gebouw in Hamelen dat gebouwd is in de Weserreneaissance stijl. Het werd gebouwd tussen 1610 en 1617 en doet, in tegenstelling van wat de naam doet vermoeden, geen dienst als plek om te trouwen, maar als festival- en feesthuis. Er was een balzaal, rechtszaal, raadsbar, wapenkamer en een apotheek. De apotheek werd geëxploiteerd door de bedenker van morfine: F.W.A. Sertürner, die er werkte tot aan zijn dood in 1841. Drie keer per dag is er een vertoning van het verhaal over de Rattenvanger voor het trouwhuis. Een bronzen deur opent en de figuren worden getoond.

Hamelen trouwhuis

Marktkerk Sint-Nicolaas

De marktkerk Sint-Nicolaas staat in het centrum van de stad, direct naast het trouwhuis op de paardenmarkt. De naam verwijst naar Sint Nicolaas, een bisschop uit de vierde eeuw. In de middeleeuwen werd hij erg populair als patroonheilige van de scheepvaart. De kerk is na de Munsterkerk Sint-Bonifatius de oudste kerk van Hamelen.

Marktkerk Sint-Nicolaas Hamelen

Glasblazerij in de Pulverturm

In de Pulverturm leer je alles over hoe glas werd gemaakt in het Byzantijnse tijdperk en word je meegenomen in de wereld van glasmakers. In de werkplaats blazen de glasmakers het oude ambacht nieuw leven in en kun je bekijken hoe glas wordt gevormd en hoe kunstwerken worden gecreëerd. Ook kun je onder begeleiding van de glasblazer zelf ervaren hoe het is om glasblazer te zijn en zelf proberen een kunstwerk te maken.

Glasblazen in de Pulverturm

Museum Hamelen

In het centrum bezoek je Museum Hamelen. Het museum toont je de geschiedenis en cultuur van de stad Hamelen en het Weserbergland, met de nadruk op de wereldberoemde legende Pied Piper.

Bezoek het museum Hamelen

Standbeeld van de Rattenvanger

Op het marktplein vind je een opvallend beeld van de Rattenvanger van Hamelen, gevolgd door een aantal kinderen. Naast het sprookjesachtige verhaal zijn er verschillende theorieën over de Rattenvanger. Zo zijn er theorieën dat de kinderen op een kruistocht gingen, of dat er een epidemie heerste die de kinderen uit de stad dwong om de rest van de bevolking te beschermen of dat de kinderen als arbeidskrachten geronseld werden om in het oosten van Duitsland te werken.

De rattenvanger van Hamelen

Munsterkerk Sint-Bonifatius

De protestantse kerk ligt aan de zuidwestelijke rand van de binnenstad van Hamelen. De kerk is de oudste kerk van de stad en wordt ook op het stadswapen afgebeeld. In de bouw van de kerk zie je sporen van veel verschillende bouwstijlen. Het transept, de vieringstoren en de westelijke toren zijn romaans. Het tot hallenkerk verbouwde kerkschip, het koor en de Elisabethkapel zijn gotisch. De lantaarn op de vieringstoren is barok en aan de noordkant van de kerk en aan de torens zijn ook neoromaanse elementen terug te vinden. Het interieur van de kerk dateert grotendeels uit de twintigste eeuw.

Munsterkerk Sint-Bonifatius Hamelen
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!