Wernigerode, Saksen-Anhalt

Wernigerode Bij het aanzicht van het middeleeuwse stadhuis van Wernigerode, is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe het roerige leven er hier tijdens de stichting van deze stad in de dertiende eeuw uit moet hebben gezien. Maar ook in onze moderne tijd is het plezierig om rond te wandelen tussen de bontgekleurde vakwerkhuizen, in deze vrolijke stad aan de voet van de hoogste berg van de Harz-regio. Spontaan zin om te klauteren? Een paar kilometer buiten de stad kun je via ladders het 36 meter hoge natuurmonument Ottofels beklimmen.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Kasteel van Wernigerode

Bezoek het gelijknamige kasteel van de stad Wernigerode, in de voetsporen van vele Duitse adel die hier verbleef. Het is een middeleeuwse burcht die door de Duitse keizer veelvuldig is gebruikt als verblijfplaats in de Harz. Het is meerdere malen ernstig verwoest en in de zeventiende eeuw werd het in barokstijl herbouwd. Tegenwoordig is het een museum, je ziet hier hoe de Duitse Adel in de negentiende eeuw heeft geleefd.

Wernigerode

Miniatuurpark Kleiner Harz

Vermaak je in slechts een halve dag, in de volledige Harz. Dit kan in het superleuke miniatuurpark in het Bürgerpark van Wernigerode. Je ziet hier de zestig mooiste gebouwen van de Harz tot in de kleinste details nagebouwd. Het park bevat ook nog prachtige kleurrijke tuinen, een kinderboerderij, een speeltuin en zelfs een klimmuur en een mini-golfbaan.

Wernigerode

De heksen van de Harz

In de middeleeuwen werden in de Harz veelvuldig vrouwen beschuldigd van hekserij en hiervoor vervolgd. De berg waaraan deze stad ligt, de Brocken, was volgens oude verhalen een heksenverzamelplaats. Onder andere het werk 'Faust' van de schrijver Johann Wolfgang von Goethe maakt van deze plaats een toeristische trekpleister in de eeuwen na de heksenvervolging. In Wernigerode zie je deze geschiedenis vooral terug in de talloze houten heksjes op hun bezems in de souvenirwinkel.

Wernigerode

Walpurgisnacht

Op de nacht van 30 april op 1 mei wordt bovenop de Brocken de grootste Walpurgisnacht van Duitsland gevierd. De verbannen heksen mogen dan voor een nacht terugkeren, gepaard met de rockopera van Goethe en vreugdevuren. Kaartjes hiervoor moet je maanden van tevoren reserveren, maar het wordt wel een onvergetelijke nacht.

Wernigerode

De Brocken

Een bezoek aan de Brocken mag eigenlijk niet ontbreken wanneer je in Wernigerode bent. Je kunt de 1142 meter hoge berg beklimmen, maar er is ook een ontzettend leuke stoomtrein omhoog. Eenmaal bovenop de berg tref je het Brockenhaus en de opvallende zendmast, gebruikt als televisiezender. In het Brockenhaus word je meegenomen in de geschiedenis van de omgeving, waaronder de Harz ten tijde van de Koude Oorlog. In een virtuele heksenvlucht wordt er ook aandacht besteed aan de middeleeuwse verhalen en legendes die in het kopje hierboven al werden omschreven.

Wernigerode
Ballon!