Dessau, Saksen-Anhalt

Dessau Deze stad aan de Elbe is de geboorteplaats van de wereldberoemde ontwerpstijl Bauhaus. Nergens ter wereld vind je meer van en over deze unieke bouwstijl uit de twintigste eeuw, dan in Dessau. Het is dan ook een waar walhalla voor iedere liefhebber van architectuur en design.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Bauhaus Dessau Foundation

Dit museum, midden in het centrale stadspark, toont de uitgebreide collectie van de Bauhaus Dessau Foundation. De collectie bestaat uit ongeveer 49.000 stukken en is de op een na grootste Bauhauscollectie ter wereld. De benedenverdieping van het museum is een open ruimte met plaats voor tijdelijke tentoonstellingen, concerten en evenementen. De bovenverdieping is een hermetisch afgesloten zwarte doos waar de collectie wordt gepresenteerd terwijl deze goed geconserveerd kan blijven.

Bauhaus Dessau

Dessau Masters' Houses

Deze vier huizen zijn meer dan honderd jaar geleden gebouwd in de toonaangevende Bauhaus-stijl en zijn vernoemd naar hun eerste bewoners. Ontdek in de vier huizen hoe de bewoners hier destijds woonden en werkten en leer alles over de Bauhaus-stijl. Je kunt bijvoorbeeld aan de plaatsing van de ramen zien waar de ruimte voor gebruikt werd. Zo zijn de ramen in het atelier altijd aan de noordkant gelegen.

Bauhaus Dessau

Technologiemuseum Hugo Junkers

Het technologiemuseum ligt op het terrein van de voormalige vliegtuig- en motorfabrieken van Junkers en neemt je mee in het leven van Hugo Junkers en zijn technische prestaties aan het begin van de twintigste eeuw. Een prachtig gerestaureerd origineel van het vliegtuigmodel Ju 52 is het middelpunt van de tentoonstelling. Naast de Ju 52 en de replica van een F 13 – het eerste volledig metalen vliegtuig ter wereld – laten ketels en motoren de inventiviteit van Junker zien. Ook krijg je in het museum een goed beeld van het begin van de burgerluchtvaart.

Breng een bezoek aan het technologiemuseum

Luisium

Het Luisium is een prachtig park, iets ten noordoosten van het centrum. Vorst Leopold III Friedrich Franz van Anhalt-Dessau wijdde het aan zijn echtgenote Louise. Naast neogotische en classicistische gebouwen vind je hier ook fonteinen, landschapstuinen, ruïnes en beeldhouwwerken. De bekendste bezienswaardigheid in het Luisium is het paleis met dezelfde naam als het park. In de achttiende eeuw werd het paleis gebouwd, wederom toegewijd aan Louise.

Kom tot rust in de landschapstuin

Arbeidsbureau Dessau

In 1929 ontwierp Walter Gropius het arbeidsbureau van Dessau. In het ontwerp van het halfronde gebouw zie je de visie van Gropius duidelijk terug. Er waren veel werkzoekenden in de jaren twintig en Gropius had als doel om voor deze grote groep te bemiddelen met zo min mogelijk ambtenaren. Het gebouw wordt enkel verlicht door het glazen dak en een lichtstraat aan de bovenkant van de wanden. Door zes buitendeuren werden de werkzoekenden gecategoriseerd en verdeeld over wachtkamers, die vervolgens toegang boden tot de tweede ring met daarin de kantoren van de ambtenaren. Iedereen die een nieuwe baan kreeg, verliet het gebouw via de derde ring, zodat je de werkzoekenden niet meer onder ogen hoefde te komen.

Arbeidsbureau Dessau

Museum stadsgeschiedenis Dessau

Het museum voor stadsgeschiedenis bevindt zich in de Johannbau, het enige overgebleven deel van de voormalige kasteelresidentie van de prinsen en hertogen van Anhalt. Er is een permanente tentoonstelling die inzicht geeft in de achthonderd jaar oude geschiedenis van Dessau en de regio. Daarnaast zijn er wisselende tijdelijke tentoonstellingen te zien.

Dessau

Bauhausnederzetting Törten

In de Törten Housing Estate in het zuiden van de stad, ontworpen door Walter Gropius, zie je de exacte intenties van de Bauhaus-architectuur: kostenbesparend en functioneel bouwen met lichte woningen als resultaat. In drie fases zijn er tussen 1926 en 1928 314 rijtjeswoningen gebouwd die het gebrek aan betaalbare woningen als gevolg van de Eerste Wereldoorlog moesten oplossen. Gropius ontwierp de rijtjeswoningen met een moestuin om zelfvoorziening te stimuleren.

Dessau
Ballon!