Barsac, Aquitaine

Barsac Frankrijk Het wijndorpje Barsac ligt op een klein uur rijden van Bordeaux. In het centrum staan typisch Franse huisjes met houten luiken en deuren met afgebladderde verf rond een kleine kerk. De wijngaarden waar het om bekend staat liggen op de oevers van rivieren de Garonne en Ciron. De zoete, witte, bijna goudkleurige wijnen uit deze omgeving zijn niet alleen van hoge kwaliteit, maar ook nog eens erg lekker, zeker met echte Franse kazen erbij. Barsac is een prima uitgangspunt om de beroemde wijngaarden, kastelen en wijnroutes in de omgeving te ontdekken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Maison des Vins de Barsac

In het centrum, recht tegenover de oude kerk, , vind je een distributeur van hét lokale product: de Barsac wijnen. De enthousiaste eigenaren heten je graag welkom in hun wijnkelder met herkenbaar blauwgeverfde deuren. Ze organiseren proeverijen compleet met diverse hapjes die uitstekend bij de wijnen passen. Zo weet je zeker dat je met een fles wijn (of een hele doos) naar huis gaat, die helemaal naar jouw smaak is.

Barsac, Aquitaine

Lokale wijnhuizen

Rond Barsac liggen meerdere wijnhuizen, één van de populairste is Chateau Gravas. Dit wijnhuis bestaat al meer dan honderd jaar en dankt de naam aan de kiezels die op de bodem van de wijngaarden liggen, de 'graves'. Dit klinkt misschien bekend in de oren, Barsac is onderdeel van de wijnroute Routes des Graves, waarin je meer dorpjes aandoet. Een ander wijnhuis dat leuk is om te bezoeken is het mooie, klassieke Chateau de Myrat. Ook bij het moderne wijnhuis Chateau Simon ben je op de juiste plek, hier staan twee zussen aan het roer!

Route Graves et Sauternes, Aquitaine

Château d’Yquem

Op vijftien minuten rijden van Barsac eindigt van Routes des Graves. Dit is niet zomaar een einde, hier ligt een van de meest prestigieuze wijnhuizen van de omgeving: Château d’Yquem. Dit chateau ligt in Sauternes, een net iets groter en bekender dorpje in verhouding tot Barsac. De wijn van dit huis worden ook wel de 'Koning van de dessertwijnen' genoemd. Het is werkelijk een prachtig huis met een interessante geschiedenis en voor liefhebbers is het de moeite waard om een tour met proeverij te boeken.

Chateau d'Yquem, Aquitaine
Ballon!