Bordeaux, Aquitaine

Bordeaux De historische stad Bordeaux bloeide in de middeleeuwen op als haven- en handelsstad. Vooral de levendige wijnhandel bracht veel geld in het laatje. Het heeft een ideale ligging bij de monding van de rivier de Garonne. De rijke geschiedenis zie je terug in de authentieke gebouwen en straten, vooral in de wijk Port de la Lune. Bordeaux is ook een hippe stad met musea, hedendaagse kunst en gezellige wijnbarretjes.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Place des Quinconces

Met twaalf hectare is Place des Quinconces het grootste plein van Frankrijk. Het plein staat op de plaats van het voormalige fort Château Trompette. De naam is afgeleid van de quincunx, een geometrische vorm met vijf punten. Aan weerszijden van het plein, bij de trappen naar de kade, staat een 21 meter hoge obelisk. Midden op het plein vind je de standbeelden van twee bekende filosofen uit Bordeaux, Montaigne en Montesquieu. Het Monument aux Girondins is een indrukwekkend kunstwerk ter nagedachtenis aan 29 rijke burgers die tijdens de Franse Revolutie geëxecuteerd zijn.

Place des Quinconces

Saint-André de Bordeaux kathedraal

De overwegend gotische kathedraal van Bordeaux, de Cathédrale Saint-André, staat op het Place de Pey-Berland. De kathedraal staat samen met de oude binnenstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Van de oorspronkelijke romaanse stijl is in de loop van de eeuwen weinig bewaard gebleven. De Porte Royale is de mooie dertiende eeuwse ingang van de kerk, met aan weerszijden beelden van de apostelen. Ook aan de binnenzijde is de kerk zeer fraai. Op het timpaan zie je het laatste avondmaal afgebeeld. In de zomer worden op het grote orgel regelmatig concerten gegeven.

Saint Andre Cathedrale

Pey-Berland toren

Bij de kathedraal hoort de Pey-Berland toren. Deze toren is echter los van de kerk gebouwd om de kathedraal te beschermen tegen het zware gebeier van de klokken. De klokken werden pas in 1851 in de toren geïnstalleerd, omdat er in eerste instantie geen geld meer was om ze te kopen. De toren is als woonhuis gebruikt en later zelfs als loodfabriek. Je mag de toren beklimmen om te genieten van het mooie uitzicht over de stad.

Tour Pey-Berland

Grand Théâtre

Eén van de mooiste gebouwen in de stad is het achttiende eeuwse neoclassicistische Grand Théâtre. De zuilengalerij en twaalf beelden van muzen en Romeinse godinnen doen denken aan de oude tempel die ooit op deze plek stond. Binnen is het theater ook rijk versierd met kunstwerken, prachtige meubels en blauw/gouden plafonds. Tegenwoordig is het het artistieke hart van Bordeaux en kan je voorstellingen van het ballet en de opera van Bordeaux bijwonen.

Grand Théâtre

Basilique de Saint-Michel en Flêche Saint-Michel

De Saint-Michel basiliek en bijbehorende toren Flêche Saint-Michel ligt in een bocht van de rivier de Garonne. Met zijn 114 meter hoogte zie je de toren al van ver liggen. Het is de op één na hoogste toren van Frankrijk en na een fikse klim kan je dan ook genieten van het schitterende uitzicht over de rivier en de stad. Ook de kerk kan je bezichtigen. Je vindt er een prachtig orgel en verschillende religieuze beelden. Op maandag en zaterdag wordt is rond de kerk een gezellige markt met verse streekproducten.

Basilique Saint Michel Bordeaux

Pont de Pierre

De brug Pont de Pierre verbindt de beide oevers van Bordeaux met elkaar. Met een lengte van 486 meter en 17 bogen is het een imposant bouwwerk over de Garonne. Niemand minder dan Napoleon liet deze brug bouwen aan het begin van de negentiende eeuw. De locatie was een strategische, want het was lange tijd de enige brug over de Garonne. Sinds enkele jaren is de brug afgesloten voor auto's en je kan de historische brug dan ook in alle rust bekijken.

Pont de Pierre

Place de la Bourse

Misschien wel het markantste plein van Bordeaux is het plein Place de la Bourse. Dit imposante beursplein staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een waar achttiende eeuws architectonisch hoogstandje met prachtige, authentieke gebouwen in voornamelijk barokke stijl gebouwd. Aan de noordzijde ligt het oude beursgebouw, het Palace de la Bourse. Aan de zuidkant wordt het Hotel des Fermes tegenwoordig als douanekantoor gebruikt. In Palace de la Bourse kan je het douanemuseum bezoeken. Midden op het plein ligt de reusachtige Miroir d'Eau, één van de hoogtepunten van het centrum van Bordeaux.

Place de la Bourse Bordeaux

Le Miroir d’Eau

Le Miroir d'Eau, de naam zegt het al, het is een reusachtige spiegel van water en het ligt op het Place de la Bourse. Dit grote bassin werd in 2006 ontworpen en gerealiseerd. Er ligt een constant laagje van twee centimeter water op de "fontein", waarin de prachtige omliggende gebouwen reflecteren. In de zomer is het een heerlijke, verkoelende plek, want elke vijftien minuten komt er een fontein van mist uit de vele sproeigaten.

Le Miroir de Eau

Musée d’Aquitaine

Duik in de geschiedenis van de stad Bordeaux en de omliggende regio Aquitaine. Het museum d'Aquitaine neemt je mee op een reis door de tijd van de prehistorie tot de 21e eeuw. Er zijn diverse tentoonstellingen, onder andere over de Keltische nederzetting die hier ooit stond, daarna over de Gallische stammen en de Romeinse bezetting en ook over de bloeitijd van de handels- en havenstad.

Musee d Aquitaine Bordeaux

Cité du Vin

Als je Bordeaux zegt, dan zeg je wijn. De hele regio staat natuurlijk bekend om de vele verschillende wijnen. Cité du Vin is het wijnmuseum in de stad, het gebouw is al bijzonder en dan moet de wijntour nog beginnen. Het interactieve museum neemt je mee in het proces van wijn maken, je kan ruiken, kijken en natuurlijk ook proeven en kopen. Op de bovenste verdieping vind je de wijnbar, La Belvédère, waar je met een glas wijn in de hand kan genieten van het prachtige uitzicht over de stad. Er is een glas wijn inbegrepen bij de entreeprijs.

Cite du Vin museum Bordeaux

Fietstour door Bordeaux

Bordeaux is een ideale stad om op de fiets te verkennen. Het is vlak en op je tweewieler rijdt je makkelijk door de verschillende wijken en langs de bekendste bezienswaardigheden. Je kan een fiets huren voor één of meerdere dagen, maar er is ook een stadsfietssysteem, waar je met een app op diverse plekken een half uur een fiets kan huren. Op de fiets met een gids is uiteraard ook een aanrader, tijdens de tour hoor je alles over de geschiedenis en het leven in deze stad.

Fietsen in Bordeaux

Omgeving

Bordeaux Wijnstreek

De rivieren de Garonne, de Dordogne en de Gironde stromen rond de stad Bordeaux. Langs elke rivier liggen unieke wijngaarden met elk zijn eigen typische wijnen. Medoc, Graves en Libourne zijn slechts een paar voorbeelden. Dit betekent ook dat rond Bordeaux heel veel wijnchateaus te bezoeken zijn. Het authentieke stadje Saint-Émilion staat bekend om de goede kwaliteit en diversiteit aan wijnen. Het stadje is een waar openluchtmuseum en een bezoekje meer dan waard.

Bordeaux wijstreek Saint Emilion
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!