Clermont-Ferrand, Auvergne

Clermont Ferrand Auvergne De Notre-Dame-de-l'Assomption kathedraal zie je al van verre liggen, deze is uit de lokale zwarte, vulkanische steen gebouwd en steekt af tegen de rode daken van de stad. De lange en rijke geschiedenis van de stad zie je terug in het historische centrum, na een stadswandeling zijn er talloze terrassen om op neer te strijken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historische centrum van Clermont-Ferrand

In de 17e eeuw werden de twee plaatsen Clairmont en Montferrand samengevoegd tot het grotere Clermont-Ferrand. Centre Ancien is het oude stadscentrum met de meeste bezienswaardigheden. Je stadswandeling kan beginnen op Place de Jaude, met het standbeeld van Vercingétorix, de Gallische koning die uit de Auvergne kwam. Vanaf dit gezellige plein loopt je door de middeleeuwse straatjes met aan weerszijden herenhuizen, ook veelal gebouwd uit de typische zwarte vulkanische steen.

Clermont Ferrand Auvergne Frankrijk

Notre-Dame-du-Port Basiliek

De oudste van de twee kerken is de romaanse Notre-Dame-du-Port Basiliek. De rijk versierde kerk stamt uit de 12e eeuw en heeft een aantal prachtige glas-in-lood-ramen. De kerk staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De klokkentoren werd pas in de 19e eeuw toegevoegd en heeft dan ook een compleet andere bouwstijl. Op het dak van de kerk is een leuk uitzichtpunt, je moet alleen wel even de zijstraat Rue Robertus inlopen om de trap te vinden.

Clermont Ferrand Notre Dame du Port kerk

Notre-Dame-de-l'Assomption kathedraal

Het opvallendste gebouw in Clermont-Ferrand is de grote, zwarte kathedraal, de Notre-Dame-de-l'Assomption. De kathedraal werd in de 13e eeuw gebouwd, maar dan wel op restanten van de kathedraal en crypte uit de tiende eeuw. Pas is de 19e eeuw werd het bouwwerk voltooid en de bouwstijl is dan ook overwegend gotisch. In de kapellen vindt je een aantal glas-in-lood ramen uit de dertiende eeuw, bijzonder door hun leeftijd, maar het zijn ook één van de mooiste ramen in heel Frankrijk.

Clermont Ferrand Notre Dame de Assomption

Jardin Lecoq

Een prachtig stukje groen in de stad. Jardin Lecoq is een prachtig aangelegde tuin in Clermont-Ferrand met oude poorten, bruggen, kronkelpaadjes en mooie fonteinen. Het is een fijne plek om aan de drukte van de stad te ontsnappen en te genieten van de kleurrijke bloemperken.

Clermont Ferrand Jardin Lecoq

Winkelen in Clermont-Ferrand

Als je van winkelen houdt is Clermont-Ferrand een goede stop op je reis door Frankrijk. Je vindt hier naast de bekende modeketens in Centre Jaude ook diverse kleinere boetieks met alternatieve kleding, parfums of lokale producten. Net als in de meeste plaatsen in Frankrijk is de versmarkt zeker leuk om te bezoeken. Bij Marché Saint-Pierre vindt je natuurlijk lokale groente en fruit, maar met ook Franse kazen en likeur is het een plek die echte bourgondiërs niet mogen missen.

Clermont Ferrand Auvergne Frankrijk

Michelin bandenfabriek

Wie kent hem niet, het Michelinmannetje, zijn bandenfabriek staat in Clermont-Ferrand en je kan het bezoeken. Beleef L'Avonture Michelin, in een oude fabriekshal is het ontstaan van het bedrijf tijdens de industriële revolutie leuk weergegeven, maar je zult ook nieuwe innovaties zien. Het interactieve museum is voor alle leeftijden.

Clermont Ferrand Michelin

Puy de Dome

Puy de Dôme is de naam van de streek waarin Clermont-Ferrand ligt, genoemd naar de gelijknamige vulkaan. Deze is bijna 6000 voor Christus voor het laatst uitgebarsten en daarmee lijk het een uitgedoofde vulkaan. Sinds een aantal jaar kan je niet meer met de auto of fiets omhoog. Actievelingen kunnen te voet, maar er gaat ook een tandradbaan, Panoramique des Dômes, omhoog. Boven heb je een schitterend uitzicht over de ongeveer 80 omliggende vulkanen en je vindt er de ruïnes van de oude tempel van Mercurius. Je kan natuurlijk ook heen met het treintje en lopend terug, langs een tweede krater, via de Chemin de Chèvres.

Puy de Dome Auvergne Frankrijk
Ballon!