Le Puy-en-Velay, Auvergne

Le Puy-en-Velay Het charmante stadje Le Puy-en-Velay ligt tussen vulkanische rotsgebergtes in de Auvergne en is een van de oudste stadjes van Frankrijk. Dit pelgrimsoord wordt vaak als pleisterplaats gebruikt voor de historische Camino-route naar Santiago de Compostela. Het aangezicht van Le Puy wordt bepaald door twee vulkanische rotspieken van lava. Op de ene rots staat een een groot Madonnabeeld op de andere een oude kapel. De oude binnenstad herbergt de Notre Dame kathedraal, een middeleeuws meesterwerk die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Heb je genoeg energie, beklim dan vooral de 80 meter hoge lavatop om de St.Michel d'Aiguilhe kapel te bezoeken en te genieten van het fenomenale uitzicht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Notre Dame kathedraal

De oude binnenstad herbergt de Notre Dame kathedraal, een van de oudste Maria heiligdommen in Europa. De kathedraal prijkt op de werelderfgoedlijst van Unesco en trekt veel pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Ook als je geen pelgrim bent is deze kathedraal meer dan een bezoek waard. De kerk heeft verschillende stijlen, waaronder Romaanse en Byzantijnse kenmerken. De bekendste bezienswaardigheid is het beeld van de Zwarte Madonna, een relikwie met een enorme aantrekkingskracht.

Kathedraal Notre Dame Le Puy-en-Velay

Standbeeld van de Notre Dame de France

Op de top van de vulkanische rots Rocher Corneille staat het standbeeld van de Notre Dame de France. In 1860 is dit 23 meter hoge Madonnabeeld geplaatst onder toeziend oog van duizenden pelgrims. Loop via een mooie route, die bij de kathedraal begint, en beklim de 130 meter hoge rots. Via wenteltrappen binnenin het beeld kun je tot bovenin de kroon komen. Het fenomenale uitzicht maakt de klim meer dan waard.

Le Puy-en-Velay

Kapel St.Michel d'Aguilhe

Op de top van een andere lavarots, op ruim 80 meter hoogte, pronkt de historische kapel St.Michel d'Aguilhe uit 962. Wil je de kapel bezoeken dan wordt het flink klimmen over steile paden en uitgehakte traptreden. Gelukkig zijn er onderweg meerdere rustpunten om op adem te komen en van het uitzicht te genieten. Bekijk de oorspronkelijke, eeuwenoude fresco's en mozaïeken en verwonder je over de schitterende omgeving.

Kapel van Michel d Aguilhe

Lichtfestival, Puy de Lumiéres

Jaarlijks, van midden mei tot eind september, worden de historische gebouwen van Le Puy-en-Velay spectaculair verlicht. Op de façades van de kathedraal en andere monumenten worden geschiedverhalen geprojecteerd en komen de historische verhalen tot leven. Deze dagelijkse lichtshow is een waar schouwspel!

Puy de Lumieres

Le Camino

Le Camino is een informatiecentrum voor pelgrims en wandelaars die de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela willen maken. Naast een bult informatie van ervaren pelgrims, kun je hier ook het Camino-museum bezoeken met uitleg over de historie en achtergrond van de Camino. Pelgrims en andere geïnteresseerden ontmoeten elkaar bij het 'Pelgrims Café'.

Logo Camino

Museum Crozatier

Het kunstmuseum Crozatier bevindt zich in een statig landhuis en is recent gerenoveerd. Er zijn wisselende exposities op het gebied van schilderijen, keramiek en andere oudheden. Om het museum liggen de tuinen van Henri Vinay met oude bomen, vijvers en bloemperken.

Museum Crozatier Le Puy-en-Velay
Ballon!