Valence, Drôme

Valence In het zuiden van Frankrijk ligt 'de poort naar het zuiden', Valence. Door de ligging aan de rivier de Rhône is Valence van oudsher een belangrijke handelsplaats; al sinds de tijd van de Romeinen. Hier komt wellicht ook de naam 'Valence' vandaan, in het Latijn betekend dit namelijk 'kracht'. Tegenwoordig is Valence een gezellige stad met een fijne sfeer. Naast het oude stadscentrum met de smalle straatjes is het een erg groene stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Sint-Apollinaris

Het oudste gebouw in de stad is de elfde eeuwse Kathedraal van Sint-Apollinaris, de bisschopszetel van het bisdom Valence. In de zestiende eeuw werd het gebouw volledig verwoest en in de zeventiende eeuw weer opgebouwd. In de toren van de kathedraal is in de negentiende eeuw de bliksem ingeslagen. De kathedraaltoren werd in vlot tempo herbouwd, want hij heeft een belangrijke functie als uitkijkpost voor de scheepvaart op de Rhône.

Kathedraal van Sint-Apollinaris

Park Jouvet

In Valence vind je veel groen terug en het wordt dan ook wel groene stad genoemd. Met ruim zeven hectare grond en meer dan 700 bomen is Park Jouvet het grootste park van de stad. In 1903 werd het park aangelegd en zowel Franse als Engelse tuinen werden hierbij ter inspiratie gebruikt. Het is een ideale plek om te wandelen. Er lopen grachtjes door het park, er zijn dieren en er zijn voorzieningen voor kinderen. Erg populair is het plein Champ de Mars, te vinden boven aan het park. Vanaf dit plein heb je een panoramisch uitzicht over het park, de stad en het kasteel van Crussol.

Park Jouvet

Stadhuis

In het historische centrum van Valence staat het stadhuis. Het is een prachtig gebouw om te bezoeken met de kleurrijke daken en de klassieke gevel. Het stadhuis werd in 1894 gebouwd op de plaats van een abdij die hiervoor werd afgebroken. Voordat het stadhuis werd gebouwd werden verschillende gebouwen gebruikt waarin het bestuur moest vergaderen. In 2018 is het stadhuis als historisch monument benoemd.

Stadhuis Valence

Maison des Têtes

Op 57 Grande Rue vind je het schitterende Maison des Têtes (het hoofdenhuis). De naam zegt het al, op de gevel en de binnenplaats zie je allemaal gebeeldhouwde hoofden terugkomen. Dit prachtige gebouw werd in de zestiende eeuw gebouwd en je ziet verschillende bouwstijlen terugkomen. In het gebouw kun je een tentoonstelling bijwonen over de geschiedenis van de stad.

Maison des Tetes, Valence

Omgeving

Kasteel van Crussol

In een beschermd Natura 2000 gebied liggen de ruïnes van het twaalfde eeuwse Kasteel van Crussol (Château de Crussol). Het kasteel heeft het door de jaren heen flink te verduren gehad door aangestoken branden, een mijn-explosie en in 1952 kwam er ook nog een blikseminslag in de verdedigingstoren. Hierdoor is er niet veel van het kasteel overgebleven, maar het is nog steeds de moeite waard om de overblijfselen van het kasteel, de stadsmuren en de toren te bekijken. Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer een half uur naar de ruïnes en onderweg heb je prachtige uitzichten over het gebied. In juni wordt jaarlijks een middeleeuws evenement gehouden met een paardenshow, middeleeuws kamp, concerten en lichtshows.

Kasteel van Crussol
Ballon!