Dijon, Bourgogne

Dijon De hoofdstad van Bourgogne is een aangename uitvalsbasis voor een verblijf in de regio of tijdens een doorreis in Frankrijk. Hoewel de stad hevig gebombardeerd is geweest, beschikt het over meerdere historische bezienswaardigheden, waaronder het imposante Palais des Ducs. En ook voor de bourgondische cuisine ben je hier natuurlijk aan het juiste adres, van de bekende mosterd tot prijswinnende, rode wijnen uit de Côte de Nuits.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historische straten en herenhuizen

Vlakbij Place de la Liberation ligt de belangrijkste straat van het historische centrum van Dijon: Rue des Forges. Hier heerst een gezellige drukte tussen de diverse bouwwerken, van herenhuizen tot middeleeuwse vakwerkhuizen. In dit rijtje mogen natuurlijk de lokale mosterdwinkeltjes niet ontbreken.

Historische straten en herenhuizen Dijon

Paleis van de hertogen van Bourgondië

Het Paleis van de hertogen van Bourgondië, Palais des ducs, is het thuis van zowel het stadhuis van Dijon als het museum voor de Schone Kunsten. Het is een absolute must-see tijdens een bezoek aan Dijon. Het gebouw vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen, maar werd voor het grootste deel in de zeventiende eeuw gebouwd. Het museum beschikt over een ontzettend uitgebreide collectie van door de eeuwen heen, van diverse Vlaamse meesters als Frans Hals en Rubens tot beroemde Franse kunstenaars als Monet en Rodin. Ook vind je hier imposante praalgraven van onder andere voormalig heerser Filips de Stoute.

Paleis van de hertogen van Bourgondië, Dijon

Kerken en kathedralen

In de religieuze monumenten van Dijon vind je meerdere bijzonderheden. Van de ondergrondse crypte die dateert uit de tiende eeuw in de kathedraal Saint-Benigne van Dijon tot de Zwarte Madonna in de gotische Notre-Dame kerk. Deze beroemde kerk stamt uit de dertiende eeuw. Tot slot is er nog de Saint-Michel, waarvan alleen al de voorgevel veel indruk maakt op bezoekers.

Kathedraal van Dijon

Les Halles

De fijnproevers van Dijon, de sterrenchefs, de lokale bevolking: iedereen gaat naar Les Halles, de overdekte markt in het centrum van Dijon. Hier kun je terecht voor een enorme hoeveelheid kazen, een lekker glas wijn en andere regionale specialiteiten. De plek om een mooi souvenir voor thuis te scoren!

Les Halles Dijon
Ballon!