Aix en Provence, Provence

Aix en Provence Ga terug in de tijd in het historische centrum van Aix-en-Provence. Je ziet de eeuwenoude geschiedenis in de monumentale gevels, gezellige pleinen en de vele fonteinen. De meeste herenhuizen stammen uit de periode tussen de zestiende en achttiende eeuw en zijn in barokstijl gebouwd. Hôtel de Ville, het klassieke stadhuis uit de zeventiende eeuw, is hier een prachtig voorbeeld van. Het noordelijke deel van het centrum is nog veelal in romaanse stijl gebouwd, waar je bijvoorbeeld het historische museum Saint-Estiennes de St.-Jean vindt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal Saint-Sauveur

Deze bijzondere kathedraal is gebouwd op een oud Romeins Forum. Omdat de bouw al in de vijfde eeuw begon heeft het veel verschillende bouwstijlen, van een Romeinse zuilenkolom tot een gotische poort en de kloostergang is in romaanse stijl gebouwd. Tijdens je bezoek kan je zowel de prachtige schilderingen als de vele beeldhouwwerken bewonderen. De kloostergang en het paleis van de Aartsbisschop die beide naast de kathedraal liggen kan je ook bezoeken.

Kathedraal Saint Sauveur Aix en Provence

Cours Mirabeau

De brede boulevard met aan weerszijden platanen is één van de bekendste winkelstraten van Aix-en-Provence. Het verbindt de historische binnenstad met de luxe wijk Mazarin in het zuiden. De herenhuizen die hier in de zeventiende en achttiende eeuw gebouwd werden zijn rijk versierd. Naast boetieks en boekenwinkels vind je hier ook talloze gezellige cafés. Het bekendste café is Les Deux Garçons, dat in de achttiende eeuw door bekende schrijvers en kunstenaars, zoals Paul Cezanne en Émile Zola, bezocht werd.

Cours Mirabeau Aix en Provence

Quartier Mazarin

Het hart van Quartier Mazarin is Place de Quarte Dauphins, met hierop een fontein met daadwerkelijk vier dolfijnen. Rondom het plein staat patriciërshuizen uit de achttiende eeuw. Het is een luxere wijk met verschillende musea en de kunsttentoonstelling in Hôtel de Caumont. Eglise Saint-Jean-de-Malte uit de dertiende eeuw staat ook in deze wijk. Deze kerk heeft een tentoonstelling van bijzondere foto's.

Quartier Mazarin Aix en Provence

Provençaalse Markt

Aix-en-Provence is een echte marktstad, met op vrijwel elke dag wel een markt. Naast de lokale groenten en fruit vindt je hier ook veel typische Provençaalse streekproducten, zowel lekkernijen als handwerk. Ook zijn er speciale boeken- en bloemenmarkten. De stands strekken zich uit door diverse straten en het is er gezellig druk. Place Richelme is het centrum en de dinsdag- en zaterdagmarkten zijn de grootste. La Calisson is een typische lekkernij uit Aix, een zoete snack van amandel, meloen en sinaasappel.

Markt Aix en Provence

Omgeving

Camp les Milles

Net buiten Aix-en-Provence staat Camp les Milles, deze oude tegelfabriek werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als interneringskamp, in eerste instantie om schrijvers en kunstenaars op te sluiten, in latere jaren werd het een doorvoerkamp voor Joodse mensen naar onder andere Auschwitz. Tegenwoordig is het een indrukwekkend museum, maar ook een kunsttentoonstelling van werken uit deze periode die bewaard zijn gebleven.

Camp les Milles Aix en Provence

Route Cézanne

Een bekende, historische persoon uit Aix-en-Provence is de schilder Paul Cézanne. Tijdens zijn wandelingen in de omgeving deed hij inspiratie op voor zijn schilderijen, onder andere Montagne Sainte-Victoire, een gebergte dichtbij Aix. Route Cézanne is een historisch monument, het kleine weggetje loopt van Aix-en-Provence naar Le Thonolet. Je kan deze met de auto rijden, maar de omliggende wandelpaden maken het ook een schitterende wandeling van een kleine drie uur.

Route Cezanne Aix en Provence

Montagne Sainte-Victoire

Het gebergte Montagne Sainte-Victoire ligt op steenworp afstand van Aix-en-Provence. Pic de Mouches is de hoogste top met ruim 1000 meter hoogte, maar het zeventien meter hoge kruis Croix de Provence is ook een goed wandeldoel op 946 meter hoogte. Naast wandelen kan je hier ook uitstekend mountainbiken, paragliden en rotsklimmen. Een goed beginpunt is de stuwdam Barrage de Bimont, ongeveer twintig minuten met de auto en je kan hier prima parkeren.

Montagne Sainte Victoire Aix en Provence
Ballon!