Avignon, Provence

Avignon uitzicht over de stad Pont Saint-Bénézet is één van de hoogtepunten in Avignon. Deze halve brug is één van de bekendste gezichten van de stad. Een andere bekende bezienswaardigheid is het pauselijk paleis, het Palais des Papes. Het grote, deels gotische bouwwerk is prachtig en zeker een bezoek waard. Wil je de geschiedenis even achter je laten, je kan in Avignon ook prima winkelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pont Saint Benezet

Sur le Pont d'Avignon, on y danse. Dansen kan nog altijd op de Pont Saint-Bénézet, ook wel Pont d'Avignon genoemd. Deze brug werd in de veertiende eeuw gebouwd en verbond het historische centrum van Avignon met het aan de overkant van de Rhône gelegen Villeneuve-lès-Avignon. In de loop der tijd is de brug in verval geraakt. De helft is ervan over. Op de boulevard bij de brug haal je tegen betaling een leuke audiotour.

Pont Saint Benezet Avignon

Palais des Papes

Met ruim 15.000 vierkante meter is het Palais des Papes (Pausenpaleis) een van de belangrijkste gotische paleizen ter wereld. In de veertiende eeuw verbleven de pausen tijdelijk niet in Rome, maar in Avignon. Het paleis bestaat uit twee delen met elk een eigen bouwstijl. Aan de ene kant de sobere pauselijke stijl van Benedictus XII. Aan de andere kant het nieuwe paleis, dat Clemens VI liet bouwen, vol rijke versieringen. Je kunt onder andere de pauselijke appartementen bezoeken.

Palais des Papes Avignon

Cathédrale Notre-Dame-des-Doms

De kathedraal van Avignon is een mooi voorbeeld van de typische Provençaals-Romaanse bouwstijl, waar in de veertiende eeuw gotische elementen aan toegevoegd zijn. Tijdens de Franse Revolutie is de kathedraal zwaar beschadigd geraakt, maar inmiddels weer mooi gerestaureerd. Stap eens binnen en bekijk vooral de bijzondere witmarmeren bisschoppelijke zetel.

Kathedraal van Avignon

Historisch centrum van Avignon

In 1995 is het oude centrum van Avignon uitgeroepen tot Werelderfgoed van Unesco. Een stadswandeling door deze prachtige stad is een echte aanrader. Er is ruim vier kilometer van de oude stadsmuur bewaard gebleven, met zeven authentieke poorten. Slenter door de nauwe straatjes met oude panden uit de vijftiende tot achttiende eeuw. Het oude Place de l'Horloge is een prachtig plein, omgeven door platanen.

Centrum van Avignon

Hoogtepunten in Avignon

De Rocher des Doms is de geboorteplek van Avignon en tevens het hoogste punt. Bovenop deze rots ligt een prachtig aangelegde tuin. Vanaf deze plek kijk je uit over de Rhône-delta. Bij helder weer zie je de Mont Ventoux. Een ander hoogtepunt in de stad is Fort Saint André aan de overzijde van de Rhône. Het fort is geopend voor bezoekers en je kan er gemakkelijk een halve dag doorbrengen.

Uitzichtpunt in Avignon

Musea in Avignon

Mocht het een dag wat minder weer zijn, dan kun je verschillende musea in Avignon bezoeken. Kunstliefhebbers halen hun hart op in bijvoorbeeld Musée Louis Vouland en Musée Calvet. Musée Lapidaire gaat terug naar de Griekse en Romeinse Oudheid met diverse beelden en vazen. In een oud herenhuis vind je nog Musée Angladon, met naast een authentieke inrichting ook schilderijen van bekende kunstenaars zoals Picasso en van Gogh. Tot slot: weliswaar geen museum, maar een bezoek zeker waard, is de Eglise Saint-Didier, een typische gotische kathedraal.

Musea in Avignon

Omgeving

Saint-Remy-de-Provence

Op ongeveer twintig kilometer van Avignon ligt het oude dorpje Saint-Remy-de-Provence, een typisch Provençaals dorp, met een eeuwenoude geschiedenis. Niet in de minste plaats doordat Vincent van Gogh hier jarenlang gewoond heeft en de omgeving hem voor diverse schilderijen geïnspireerd heeft. De oude Romeinse stad Glanum ligt net buiten het dorp, daterend uit 500 voor Christus. Dwaal door de oude overblijfselen, waaronder een triomfboog, mausoleum en de ruïnes van tempels en oude badhuizen. Saint-Remy-de-Provence is de geboorteplaats van Nostradamus, een apotheker, voornamelijk bekend om zijn voorspellingen.

Saint Remy de Provence

L'Isle sur la Sorgues

Het waterrijke stadje L'Isle-sur-la-Sorgues ligt ook op zo'n twintig kilometer van Avignon. Het wordt ook wel het Venetië van de Vaucluse genoemd. De rivier de Sorgues stroomt dwars door het dorp. In eerste instantie fungeerde de rivier als verdedigingslinie van het dorp, maar in latere eeuwen is het gekanaliseerd voor het gebruik van waterkracht door watermolens. Van de ooit zeventig watermolens zijn er nu nog negen overgebleven. Wandelen langs de kades is een goede manier om het stadje te verkennen. De wekelijkse antiekmarkt is een van de grootste trekpleisters.

L Isle sur la Sorgues

Les Abbaye de Sénanque

Een van de mooiste kloosters van Frankrijk en welbekend van de vele foto's. Te midden van de lavendelvelden ligt de Abdij van Sénanque, dicht bij het bergdorpje Gordes. Onder andere de Abdijkerk en diverse ruimtes in het klooster zijn te bezichtigen. Er is ook een winkeltje met producten die in verschillende abdijen in Frankrijk geproduceerd worden.

De Abdij van Sénanque

Gordes

Het bergdorp Gordes is goed te combineren met een bezoek aan les Abbaye de Sénanque. Dit typische Provençaalse dorp ligt op een plateau aan de rand van de Vaucluse. Het wordt tot de mooiste dorpen van van Frankrijk gerekend. Slenter door de steile straatjes en over de mooie pleinen. Door de jaren heen hebben vele kunstenaars hun intrek genomen in het dorp. Het Château de Gordes is zeker een bezoek waard.

Gordes

Arles

De authentieke stad Arlès ligt op ongeveer 35 kilometer van Avignon en is vooral bekend vanwege het uitzonderlijk goed bewaarde amfitheater, daterend uit ongeveer 80 voor Christus. Deze oude Romaanse stad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco.. Bezoek verder het oude Romeinse badhuis, de Romaanse kerk St. Trophime en het oude vrouwenklooster Saint-Cesaire, daterend uit de zesde eeuw.

Arles
Ballon!