Thessaloniki, Noord Griekenland

Thessaloniki Thessaloniki is de op een na grootste stad van Griekenland. Het is een levendige studentenstad met een rijke geschiedenis. Vooral de Byzantijnse cultuur heeft hier sporen in de gebouwen achter gelaten. Zo omringen de oude Byzantijns en Ottomaanse verdedigingsmuren nog een deel van de stad en bekijk je de witte toren, het symbool van Thessaloniki. Maak een fotostop bij de beroemde paraplu’s van kunstenaar Yorgos Zongolopoulos. Bij helder weer zie je zelfs in de verte de berg Olympus. Sluit de dag af met een heerlijk lokaal gerecht in een traditionele taverne en duik de bruisende uitgaanswijk Ladadika in.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Agios Dimitrios

De kerk Agios Dimitrios, de trots van de lokale bevolking is gewijd aan de patroonheilige St. Dimitrius. Door verwoestingen en reconstructies groeide de oorspronkelijke Byzantijnse tempel uit tot een schitterende basiliek bestaande uit vijf beuken. Tijdens een brand in 1917 werden bij de restauratie oude gedetailleerde mozaïeken uit de zevende eeuw na Christus zichtbaar. Neem ook een kijkje in de bijzondere ondergrondse crypte, het meest bekende en interessante deel van de tempel.

Agios Dimitrios Thessaloniki

Rotonda

Midden in het oude centrum, Ano Poli, staat de imposante Rotonda uit de vierde eeuw. Een gebouw dat veel te verduren heeft gehad en van oorsprong een mausoleum was. Een aantal jaren diende de Rotonda als moskee, maar nu is het in gebruik als kerk. De enorme koepel, de grote gemetselde gewelven en de prachtige mozaïeken zijn zeker een kijkje waard.

Rotonda Thessaloniki

Heptapyrgion

Dit zijn de ruïnes van een Byzantijns en Ottomaans fort, dat ook wel bekend staat onder de Ottomaanse naam Yedi Kule. Wandel langs de Byzantijnse muren, die nog steeds een gedeelte van de stad omringen. In vroegere tijden waren de muren zeven kilometer lang, hadden ze tien torens en waren ze versierd met allerlei symbolen. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Thessaloniki en de ontwikkeling van de Byzantijnse cultuur? Breng dan een bezoek aan het moderne museum van Byzantijnse cultuur in het centrum van de stad.

muren heptapyrgionThessaloniki

Geboortehuis van Atatürk

Vlak bij de historische Byzantijnse muren bevindt zich het Atatürk-museum in een kleine zijstraat. Een bescheiden huis in Turkse stijl van drie verdiepingen, waar de oprichter van de moderne Turkse staat opgroeide vanaf zijn geboorte. Bel aan bij het naastgelegen consulaat voor een bezoek aan het huis. Loop door de woning met het antieke meubilair en fotocollectie en lees over het opgroeien van Atatürk tijdens zijn verblijf in Griekenland.

Geboortehuis van Atatürk Thessaloniki

Lefkos Pyrgos

De Witte Toren, Lefkos Pyrgos in het Grieks, is hét symbool van Thessaloniki. De toren is gebouwd in de vijftiende eeuw als verdedigingstoren en is een overblijfsel van de Byzantijnse omwalling. Op iedere verdieping reis je een stukje door de geschiedenis via interactieve tentoonstellingen. Boven op het dak heb je een prachtig uitzicht op de kustlijn van Thessaloniki.

Lefkos Pyrgos Thessaloniki

Archeologisch museum

Ga mee op ontdekkingsreis door de tijdperken van Thessaloniki, van de prehistorie, de klassieke oudheid tot aan de Romeinse tijd. Hier beleef je de geschiedenis van de stad. Het museum heeft een grote collectie aan archeologische vondsten uit de wijde omgeving van Macedonië. Objecten van goud, luxe sieraden en zelfs oude munten behoren tot de vondsten. Bijzonder zijn de eeuwenoude complete graftombes en de enorme mozaïekvloeren die tentoongesteld worden in dit museum.

Archeologisch museum Thessaloniki

Roma Agora

In de vierde eeuw was Roma Agora het economisch centrum van Thessaloniki. Het grote open gebied vormde het knooppunt van allerlei handelsroutes. De archeologische ruïne wordt goed onderhouden. Aan de bouwstijl van de intact gebleven delen is het voormalige forum nog goed te herkennen. Bezoek het ondergronds museum waar een gerestaureerd oud amfitheater staat, compleet met tribunes en delen van de Korinthische zuilen. Ontdek tijdens de rondleiding de welvaart van Thessaloniki en het politieke en culturele leven in deze periode.

Roma Agora Thessaloniki

Boog van Galerius

De twee belangrijkste pijlers van de beroemde Galeriusboog herinneren aan een rijke Romeinse geschiedenis van de stad. Keizer Galerius liet de triomfboog bestaande uit vier hoofdpijlers bouwen na een geslaagde veldtocht. De marmeren panelen op iedere pilaar zijn voorbeelden van de Romeinse architectuur van de vierde eeuw na Christus. De decoraties tonen de veldslagen en triomfen, zoals een adelaar met kroon die de overwinning van de keizer uitbeeldt. De boog maakte deel uit van een groter complex waar de Rotonda en het paleis van keizer Galerius toe behoorde. Op het plein Platia Navarinou zijn nog resten te zien van het toenmalig paleis.

Boog van Galerius Thessaloniki

Markten

Maak kennis met het dagelijks leven van de lokale inwoners en breng een bezoek aan de Kapani market, vlak bij het Aristoteles plein. Van veraf hoor je de marktkoopmannen al hoe zij de lokale producten en de lekkerste kruiden proberen te verkopen. Struin langs de marktkramen voor leuke "vintage" hebbedingetjes of een souvenir voor het thuisfront. In het centrum van de stad bevindt zich de Modiano Markt, een traditionele markt gevestigd in een pand uit de twintigste eeuw. Kijk je ogen uit en laat je verbazen door het grote aanbod van kruiden, brood, kazen en lokale delicatessen. Neem plaats in een van de kleine tavernes en geniet van een heerlijke Grieks gerecht.

markt Thessaloniki

Ladadika wijk

De kleurrijke huizen en smalle straatjes en de vele restaurants en cafés zorgen hier voor een gezellige en bruisende uitgaanswijk. Een echte aanrader en must-see tijdens een bezoek aan Thessaloniki. In de avonduurtjes proef je de sfeer in deze kleine trendy wijk met straatmuzikanten die de wijk met muziek vullen. Strijk neer tussen de locals op een van de gezellige terrassen.

Ladadika wijk Thessaloniki

Omgeving

Athos

Athos, een uniek schiereiland in het meest oostelijk gedeelte van Chalkidiki. Bekijk de landkaart en zie dat er een grens wordt aangegeven na de plaats Ouranoupolis. Achter deze grens bevindt zich de berg Athos. De 'Heilige Berg' is het spirituele centrum van twintig orthodoxe kloosters uit de tiende tot de zestiende eeuw en vormt sinds de Byzantijnse tijd een eigen semiautonome staat. De kloosters mogen alleen bezocht worden door bezoekers van het mannelijk geslacht. Zij dienen hiervoor speciaal toestemming aan te vragen, de zogenaamde diamonitirio. Boek een bootexcursie in de plaats Ouranoupolis voor een rondvaart langs het schiereiland en bekijk de kloosters die tegen de rotswanden van Mount Athos gebouwd zijn. Bekijk ook de andere twee schiereilanden van Chalkidiki.

Athos, Thessaloniki

Vergina

Op ongeveer een uur rijden van Thessaloniki bevinden zich de graftombes van Vergina. Een van de meest bijzondere archeologische bezienswaardigheden in de Griekenland. Neem deel aan een rondleiding in het Museum of the Royal Tombs van Vergina om de rijke schatten in de koninklijke tombes te ontdekken. Het museum toont een grote collectie van gouden en ivoren voorwerpen, wapens en een gouden schild opgedragen aan Philip II. Een ander gedeelte in het museum toont objecten uit de tijd van Alexander de Grote en zijn zoon Alexander IV. De schilderijen, schatten en koninklijke graven worden door een klimaatsysteem optimaal beschermd.

Vergina, Thessaloniki
Ballon!