Mystras, Peloponnesos

Mystras Peloponnesos De archeologische vindplaats Mystras ligt op vijf kilometer van Sparta. Mystras is een spookstad en ligt op een steile heuvel, waar nog een aantal nonnen wonen. In het nieuwe Mystras vind je accommodaties en restaurants. De oude stad is het indrukwekkendst en hier liggen alle bezienswaardigheden. Het is een van de belangrijkste locaties in Griekenland door de goed bewaard gebleven Byzantijnse kerken, de overblijfselen van een paleis en de sterke muren om de stad.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Paleis van de despoten

Bovenop de heuvel van de stad vind je het paleis van de despoten. Het is een groot complex, bestaande uit meerdere gebouwen uit verschillende bouwperiodes. De despoten en hun families woonden in de paleizen, leden van de aristocratie woonden waarschijnlijk in de huizen rondom de paleizen. Het gehele complex heeft een L-vorm en is tot op de dag van vandaag heel goed bewaard gebleven. De paleizen laten je de Byzantijnse architectuur zien en hoe ze hier vroeger leefden.

Paleis van de despoten Mystras

Kathedraal van Agios Demetrios

De kerk van Agios Demetrios is een van de oudste kerken in Mystras en opgericht in 1292 na Christus. In de eeuwen na de bouw van de kerk werd het gebouw steeds weer uitgebreid. Op de begane grond bevindt zich de basiliek met klokkentoren uit de dertiende eeuw en in de eerste helft van de vijftiende eeuw is de bovenverdieping toegevoegd. Het interieur is versierd met muurschilderingen in verschillende stijlen. In Mystras vind je nog vele andere kerken zoals de Agia Sofia kerk uit de veertiende eeuw, deze bevindt zich vlakbij de paleizen van de despoten. Ook de Agioi Theodoroi kerk, de Panagia Hodegetria kerk en de Panagia Pantanassa kerk zijn een bezoek waard.

Kathedraal van Agios Demetrios Mystras

Archeologisch museum

Op een rustige plek, midden in de tuin van de Agios Demetrios kathedraal, bevindt zich het Archeologisch museum van Mystras. In 1952 werd het museum opgericht en de collectie is grotendeels gebaseerd op tentoonstellingen die dateren uit het Byzantijnse tijdperk. De collectie van het museum bevat onder andere sculpturen, fragmenten van muurschilderingen en kleine voorwerpen, zoals sieraden en munten.

Archeologisch museum Mystras

Kloosters

Mystras zit vol met cultuur en er zijn dan ook meerdere kloosters te vinden. Bezoek het Pantanassas klooster met een oude kloosterkerk uit 1428. Dit is het laatste, belangrijkste gebouw dat is gebouwd tijdens de Byzantijnse periode. Tegenwoordig wonen hier een aantal nonnen, zij houden nog steeds diensten in de kloosterkerk. Andere kloosters die je kunt bezoeken zijn de veertiende-eeuwse Panagia Odigitria en het Perivleptou klooster dat gedeeltelijk uit rotsen is gehakt.

Klooster Mystras

Omgeving

Keadas grot

Op ongeveer vijftien minuten rijden van Mystras vind je de Keadas grot. Het is een stijl ravijn, gelegen aan de oostkant van de berg Taygetos, op een hoogte van 750 meter. Volgens de verhalen was deze grot de plek waar ze oude Spartanen, zwakke en misvormde baby's ingooiden. Deze kinderen konden niet opgroeien tot gezonde en sterke krijgers en hadden ze dus geen nut voor de stad. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er alleen botten zijn gevonden van gezonde mannen tussen de 18 en 35 jaar oud. Ze denken dat deze mannen criminelen waren en werden gestraft om te sterven in de grot. Je kunt de grot helaas niet bezoeken door rotsgevaar in het gebied. Je kunt wel dichtbij de grot komen en waarschijnlijk voel je dan een kille bries. Volgens de oude Grieken, is deze bries, de ziel van de jonge mensen die hier zijn gestorven.

Keadas grot Griekenland
Ballon!