Wicklow Mountains National Park, Leinster

Wicklow Mountains Ierland Wicklow Mountains is het grootste nationale park van Ierland. Het ligt net ten zuiden van de hoofdstad Dublin. Ontdek dit prachtige park te voet of met de auto: glooiende groene heuvels, heidevelden, moerassen en meren wisselen elkaar af. Midden in het park, in de Glendalough-vallei, liggen de ruïnes van het oude kloosterdorpje St. Kevin. Dit is een schitterende wandelbestemming.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Glendalough

De belangrijkste bezienswaardigheid is het oude kloosterdorpje van Sint Kevin. Het ontstond in de zesde eeuw en in de hoogtijdagen woonden hier zo'n drieduizend mensen. Na plunderingen van de Vikingen en Noormannen is het klooster in de zestiende eeuw verlaten en in verval geraakt. Start je bezoek in het bezoekerscentrum, waar je meer te weten komt over de geschiedenis. Wandel langs de dertig meter hoge ronde toren, het kerkje van St. Kevin, de begraafplaats en de ruïnes van de oude kathedraal. Loop ook nog even langs de ruïnes van het Mariakerkje. Iets verder buiten het dorp liggen nog meer overblijfselen van kerken.

Glendalough Wicklow Mountains Ierland

Wandelen

De Wicklow Way is de bekendste wandeling in het park en is 132 kilometer lang. Uiteraard zijn hier ook prima kleine stukken van te lopen. In het bezoekerscentrum kan men je er meer over vertellen. In de vallei van Glendalough zijn nog negen gemarkeerde wandelroutes. Deze wandelingen variëren van een half uur rustig slenteren tot een vier uur durende bergwandeling. Ook kun je prima raften, rotsklimmen en mountainbiken in de Wicklow Mountains.

Wicklow Mountains Ierland

Autoroute

Stap in je auto voor een magische rondrit door het landschap van Wicklow. Er lopen drie wegen door het berggebied die allemaal smal en bochtig zijn. De eerste route is de oude Military Road, aangelegd door de Engelsen. De route loopt van noord naar zuid via het mooie uitzicht van Sally Gap en het moeras Liffey Head. Van oost naar west loopt de weg R759, langs het blauwe meer van Tay en het Guinness-landgoed. Dan is er nog de Wicklow Gap (R756) met het prachtige uitkijkpunt boven op de Wicklow Gap.

Wicklow Mountains Ierland

Powerscourt-waterval

In het riviertje de Dargle klateren de Powerscourt-watervallen naar beneden. Het is met zijn ruim 120 meter de hoogste waterval van Ierland. Vanaf de parkeerplaats voert een korte wandeling je naar het uitzichtpunt bij dit natuurspektakel. Net ten noorden van de waterval staat het gelijknamige landgoed met distilleerderij en golfbaan. Het Powerscourt-landhuis heeft prachtig aangelegde tuin. De bijbehorende distilleerderij produceert de Ierse Fercullen Whiskey. Er zijn rondleidingen te boeken (met proeverijen).

Powerscourt Wicklow Mountains Ierland
Ballon!