Dublin, Leinster

Dublin, Ierland Het bruisende Dublin is bij velen geliefd om de gezelligheid van de pubs, het Guinness-bier en de Jameson-whiskey. Wandel langs de kathedralen, Georgiaanse villa's en de neoclassicistische schoonheden zoals het Ierse Parlementsgebouw, de National Gallery, het Museum of Ireland en het Museum of Natural History. Die musea zijn natuurlijk ook van binnen zeer de moeite waard! Wil je de natuur in? Op een steenworp afstand van Dublin vind je het nationaal park Wicklow Mountains, waar je je kunt laten imponeren door de ongerepte natuur.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Saint Patrick’s Cathedral

De grootste kerk van Dublin torent machtig boven de rest van de stad uit. De naam zegt het al; dit heiligdom is gewijd aan Saint Patrick, de beschermheilige van Ierland. Hij wordt herdacht en gevierd op Saint Patrick's Day, jaarlijks op 17 maart. Volgens de legende bekeerde deze heilige vele Ieren en doopte hij ze op de plek waar nu de kathedraal staat. Bezoek het indrukwekkende gotische gebouw en pik ook meteen de razend interessante tentoonstelling ‘Living Stones’ mee, over de rol van Saint Patrick in Dublin en de rest van Ierland.

Saint Patrick Kathedraal Dublin, Ierland

Dublin Castle

In het hart van Dublin, niet ver van de Christ Church Cathedral, ligt het oude Dublin Castle. Dit kasteel was ooit een fort van de Vikingen, tegenwoordig stamt alleen de oude toren nog uit die periode. In de dertiende eeuw verrees namelijk een nieuw kasteel, dat zevenhonderd jaar lang het symbool werd van de Engelse overheersing in Ierland. Onder de Ieren is het daarom niet zo geliefd, maar dat maakt het kasteel niet minder indrukwekkend. Laat je rondleiden door het luxe complex en bezoek de staatsappartementen, de Saint Patrick’s Hall en de koninklijke kapel.

Dublin Castle, Ierland

Guinness Storehouse

Dublin staat natuurlijk bekend om het donkere Guinness-bier. Een bezoek aan het Guinness Storehouse is onontbeerlijk. Deze oude brouwerij ligt in het hart van Dublin, pal naast de huidige Guinness Brouwerij. Leer er alles over de geschiedenis van het bier, het brouwproces en over de ontwerpen voor flesjes en blikjes Guinness. Niet te vergeten: een proeverij! En dat op een heel speciale plaats. Op de zesde verdieping van het Guinness Storehouse bevindt zich namelijk de Gravity Bar, van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt over Dublin.

Guinness Storehouse Dublin

Ha’penny Bridge

De romantische Ha’penny Bridge staat er al sinds 1816 en was tot het jaar 2000 de enige voetgangersbrug over rivier de Liffey. De brug dankt zijn naam aan de tol die er jaren lang werd geheven: een halve penny. Het is een van de bekendste symbolen van Dublin en bij een bezoekje aan de Ierse hoofdstad zul je hem zeker meerdere malen oversteken. Het uitzicht vanaf de brug is altijd de moeite waard, maar 's avonds hebben de verlichte huizen langs de kade iets magisch.

Hapenny Bridge Dublin

Temple Bar

Het uitgaansgebied van Dublin ligt rondom de populaire Temple Bar, het kenmerkende rode gebouw uit 1840. De wijk is naar deze wereldberoemde bar vernoemd en staat vol traditionele Ierse pubs en restaurantjes, waar regelmatig live-muziek wordt gespeeld.

Temple Bar Dublin

Trinity College

De oude universiteit van Dublin, Trinity College, is de oudste van het land. Het dateert uit de zestiende eeuw. Het is een echt must-see. En dan vooral de bibliotheek. Het indrukwekkendste werk is het Book of Kells, dat rond het jaar achthonderd geschreven werd. In totaal staan hier ruim 4,5 miljoen boeken. De reusachtige leeszaal, de Long Room, neemt je mee terug in de tijd. Je hebt een toegangskaartje nodig om de bibliotheek te bezoeken. Studenten geven rondleidingen over de campus van het Trinity College.

Trinity College Dublin

Merrion Square

Een van de mooiste pleinen van Dublin, misschien wel van heel Ierland, is Merrion Square. Dit prachtige plein wordt omringd door oude, Georgiaanse huizen uit de achttiende eeuw en je vindt er ook een klein, groen park. De kleurrijke deuren van de Georgiaanse gebouwen geven je het gevoel alsof je zo in een schilderij bent gestapt. Breng een bezoek aan het huis van een oude wijnhandelaar die op nummer 29 woonde, het huis is in de authentieke sfeer van de achttiende eeuw teruggebracht.

Merrion Square Dublin

Christ Church Cathedral

Bijzonder in deze kathedraal is de twaalfde-eeuwse crypte. Nog veel interessanter dan het graf van de strijder Strongbow (Richard de Clare), is de gedenkplaats van Tom en Jerry. Deze gemummificeerde kat en rat zijn ooit in het orgel vast komen te zitten; ze werden in 1850 ontdekt door werklieden. De stenen boogbrug genaamd Brug der Zuchten leidt naar Synod Hall. Bekijk hier de tentoonstelling Dublinia. Deze gaat over Dublin uit de tijd van de Vikingen en de middeleeuwen.

Christ Church Cathedral Dublin

Phoenix Park

Phoenix Park is een van de grootste stadsparken van Europa, met een oppervlakte van meer dan zevenhonderd hectare. Je eerste stop is het bezoekerscentrum in het oude kasteeltje Ashtown Castle. Oorspronkelijk was het park koninklijk jachtgebied, maar inmiddels kan iedereen er genieten van de natuur. Bijzonder is de kudde damherten die in het park leeft. Wil je meer dieren zien, ga dan naar de Dublin Zoo, een van de oudste dierentuinen ter wereld.

Phoenix Park Dublin

Omgeving

Kilmainham Gaol

Goal is de oude spelling van het Engelse woord voor gevangenis: jail. De Kilmainham Gaol werd in 1796 geopend als nieuwe stadsgevangenis voor Dublin. Je komt er met je eigen vervoer, ov of met de hop-on, hop-off bus. Loop door de lange gangen en neem een kijkje in de kleine cellen die vroeger door veel personen gedeeld werden. Tijdens je rondleiding hoor je alles over de roerige geschiedenis van deze nor. Het kan behoorlijk druk zijn bij de Gaol, dus reserveer eventueel je tickets vooraf online.

Kilmainham Gaol Dublin

Malahide Castle

Het meest authentieke middeleeuwse fort van Ierland ligt op slechts zestien kilometer ten noorden van Dublin. Dit Malahide Castle ligt in het dorpje Malahide en vormt een bijzonder stukje Iers erfgoed. Het bijzondere kasteel, waar niet minder dan vijf huisspoken zouden ronddwalen, staat op een uitgestrekt landgoed. Het hele complex is nog niet zo lang geleden gerenoveerd en opengesteld voor publiek. Neem ook een kijkje in de botanische tuinen rondom het kasteel, waar je vele bijzondere bloemen en planten bewondert.

Malahide Castle Dublin

Nationaal Park Wicklow Mountains

Rijd je vanuit Dublin zo’n dertig kilometer naar het zuiden, dan sta je opeens midden in het Nationaal Park Wicklow Mountains. Dit sprookjesachtige natuurgebied is een van de zes nationale parken van Ierland. Het staat bekend om de uitgestrekte valleien en de prachtige heuvels en bergen. Een mooie bezienswaardigheid is de Powerscourt Waterval. Met een beetje geluk spot je er bijzondere wilde dieren, zoals edelherten en rode eekhoorns. Er gaan ook georganiseerde tours vanuit Dublin naar dit natuurgebied.

Wicklow Mountains Dublin

Glendalough

Midden in de Wicklow Mountains ligt het bijzondere klooster Glendalough, gesticht in de zesde eeuw. Rond het klooster ontstond een compleet dorp. De ruïnes van Glendalough zijn tot op de dag van vandaag de moeite waard om te bezoeken. Omringd door de prachtige natuur stap je hier even terug in de tijd.

Glendalough Dublin

Vervoer

Vanaf Dublin Airport is het slechts zo’n tien kilometer naar het stadscentrum. Neem een bus of kies voor een taxi of huurauto en je staat binnen de kortste keren midden in de Ierse hoofdstad. In het centrum kun je de auto beter laten staan. Het is namelijk altijd druk en parkeren is vaak problematisch. Gelukkig is het openbaar vervoer goed geregeld. Het populairste vervoersmiddel is de bus, maar ook met de tram kun je Dublin doorkruisen. Wil je de indrukken van de stad echt goed in je opnemen? Kies er dan voor om Dublin te voet te ontdekken, zodat je zeker niets mist van deze stad vol verrassingen.

Ballon!