Snowdonia Nationaal Park, Wales

Snowdonia Nationaal Park Diepe valleien, grillige rotsen, pittoreske dorpjes, bossen en meren typeren het epische landschap van Snowdonia National Park in Noord-Wales. Bezoekers komen naar Snowdonia vanwege het Keltisch en industriële verleden en om er te wandelen, te fietsen en te genieten van geweldige uitzichten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Informatiecentra Snowdonia NP

Snowdonia National Park telt meerdere informatiecentra: Betws-y-Coed Information Centre in het oosten van het park, Aberdyfi Information Center in het zuiden en Beddgelert Information Center aan de westkant. De informatiecentra kunnen je alle informatie geven over nationaal park Snowdonia zoals lokale evenementen, activiteiten en vervoer. Tip: schaf vooraf de Cadw Overseas Visitor Explorer Pass aan. Daarmee heb je gratis toegang tot meer dan honderd musea en kastelen in Wales. Je kunt kiezen uit een driedaagse of zevendaagse pas.

Informatiecentra Snowdonia Nationaal Park

Betws-y-Coed

Betws-y-Coed in het oosten van het park is een goede uitvalsbasis om Snowdonia te verkennen. Dwars door het dorp loopt een rivier met een kleine waterval. Er staat ook een oud kerkje, St. Michael’s. De loopbrug Sappers Suspension Bridge is de start van een wandeling rond Betws-y-Coed. Een wandeling richting het westen brengt je bij Gwydyr Forest Park met de Rhaedr Ewynnol Swallow Falls. Ga je richting het zuiden dan kom je bij Conwy Falls Forest Park en de Rhaeadr Y Graig Lwyd watervallen. Voor de kleinsten is een bezoek aan het treinmuseum leuk. Ook mag je de fotogenieke tearoom De Tu Hwnt l’r Bont in het plaatsje Llanrwst niet missen.

Betws-y-Coed Snowdonia Nationaal Park

Welsh Highland Railway & Ffestiniog Railway

Stap aan boord van de Welsh Highland Railway tussen Caernarfon en Porthmadog. De stoomtrein neemt je 40 kilometer lang mee door het adembenemende landschap van Snowdonia. Onderweg kom je langs de idyllische dorpjes als Beddgelert en Aberglaslyn Pass. In Porthmadog komen twee treinroutes samen. Van hieruit kun je met de Ffestiniog Railway de twintig kilometer lange Welsh Highland Heritage Railway een ritje maken. Deze route start in de haven van Porthmadog en brengt je door bossen en bergachtig landschap naar leisteenmijnstadje Blaenau Ffestiniog.

Welsh Highland Railway Snowdonia Nationaal Park

Beddgelert

Dit pittoreske plaatsje aan de rivier de Colwyn en Glaslyn is in trek bij toeristen. Struin door de smalle straatjes en volg de rivieren langs oude stenen huizen. Bezienswaardigheden zijn het oude Romeinse fort Dinas Emrys ten noorden van Beddgelert en de Sygun Copper Mine. Dwaal door de ondergrondse gangen en de grotten van de oude kopermijn of bezoek het museum.

Beddgelert Snowdonia Nationaal Park

Mount Snowdon

Het ruige noordwesten van Snowdonia bestaat uit bergen. Mount Snowdon is met zijn 1085 meter de hoogste berg van Wales en de op één na hoogste berg van Groot-Brittannië. Wandelaars komen hier graag om de berg te bedwingen. Er zijn zes routes die je naar de top brengen, zoals Llanberis Path waarover vroeger toeristen werden vervoerd per pony’s (14,5 km retour) en Miners Path (14,5 km retour) dat werd gebruikt om koper te vervoeren van Britannia Copper Works naar de Pen y Pass. Per route moet je zo’n zes à zeven uur uittrekken (heen en terug). Laat je vooraf informeren bij het Snowdonia Visitor Centre. Vanuit Llanberis vertrekt ook een trein naar boven. Andere bergketens in de buurt die populair zijn bij wandelaars zijn de Glyderrau en Carneddau.

Mount Snowdon Snowdonia Nationaal Park

Llyn Llydaw

In dit gebied leeft de legende van King Arthur voort. Zo zou hij op de flanken van Mount Snowdon hebben gevochten met de reus Rhitta en zou zijn mythische zwaard Excalibur op de bodem van het meer van Llyn Llydaw liggen. Reden genoeg voor de filmmakers van ‘King Arthur: Legend of the Sword’ om hier filmopnames te maken. Vanaf de parkeerplaats van Pen y Pass kun je naar Llyn Llydwaw wandelen. Hiervoor volg je de Snowdon Miners Track via Llyn Teyrn naar je Llyn Llydaw (6,5 km retour). Je kunt de wandeling verlengen richting Lake Glaslyn. Terug neem je dezelfde route.

Llyn Llydaw Snowdonia Nationaal Park

Omgeving

Conwy

Het schilderachtige kustplaatsje Conwy grenst aan het noordoosten van Snowdonia National Park. De middeleeuwse muren behoren tot de best bewaarde ter wereld. De imposante blikvanger van Conwy is de burcht uit de 13e eeuw. Het kasteel is goed bewaard gebleven, je kunt het kasteel bezoeken, over de stadsmuur lopen en de torens omhoog klimmen. Het kasteel is UNESCO Werelderfgoed, net als nog drie andere kastelen aan zee: dat van Caernarfon, Harlech en Beaumaris.

Conwy Snowdonia Nationaal Park

Portmeirion

Italiaanse allure en het platteland van Wales komen samen in het kleurrijke plaatsje Portmeirion aan de westkust. Portmeirion Village is gebouwd door Clough Williams-Ellis die het plaatsje een mediterrane sfeer wilde geven. Het wordt gezien als een van de meest succesvolle Britse architectuurprojecten van de twintigste eeuw. Portmeirion vormde het achtergronddecor voor de cult tv-serie The Prisoner uit de jaren 60.

Portmeirion Snowdonia Nationaal Park

Anglesey

Hier ligt Sint Valentijn (Saint Dwynwen) van Wales begraven. Daarom is het eiland Anglesey geliefd bij stelletjes en romantici. Ook Prince William en Kate woonden hier kort na hun huwelijk. De prachtige kust en fraaie uitzichten op zee hebben bovendien een grote aantrekkingskracht op fotografen en schilders. Twee bruggen over de woeste wateren van de Menai Strait verbinden het eiland met het vasteland van Wales. Daarnaast heeft het eiland een luchthaventje en gaat er een ferry naar Ierland.

Anglesey Snowdonia Nationaal Park
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!