Pembrokeshire Coast Nationaal Park, Wales

Pembrokeshire Coast National Park De 299 kilometer lange kustlijn in het zuidwesten van Wales is beschermd gebied dat behoort tot Pembrokeshire National Park. Hier wachten goudgele stranden, de ruige kliffen van Strumble Head, baaien en eilandjes. De ruimte en rust nodigen je uit tot een wandeling, bijvoorbeeld over het Pembrokeshire Coast Path. Het woeste water is het leefgebied van zeehonden, haaien en dolfijnen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pembrokeshire Coast Path

De lange afstandsroute Pembrokeshire Coast Path strekt zich uit van St. Dogmaels in het noorden tot Amroth in het zuiden. Wandelen over dit kustpad betekent bijna 300 kilometer lang vergezichten, steile kliffen, stille baaien en indrukwekkend natuurschoon. Het is een nationale trail en is voorzien van goede bewegwijzering. Onderweg loop je langs idyllische plaatsjes als St. Davids, Milford Haven, Pembroke en Tenby. Langs de route vind je ook meerdere campings. Voor wie graag een balletje wil slaan, zijn er diverse golfbanen met een spectaculair uitzicht.

Pembrokeshire Coast Path Pembrokeshire Coast National Park

Fishguard

Aan een kleine baai in het noorden van het park ligt Fishguard. Rond dit plaatsje vind je de ruigste kustgebieden van de regio. Als je houdt van fantastische uitzichten en spectaculaire kliffen zijn uitstapjes naar Strumble Head (met vuurtoren) en Dinas Head een must! Fishguard ligt aan het Pembrokeshire Coast Path. Van hieruit loop je bijvoorbeeld een deel van de route via Strumble Head naar Pwll Deri of naar Porthgain. Richting het oosten kun je via Dinas Head naar Newport wandelen. Op een half uur rijden liggen de ruïnes van het 13e eeuwse Cilgerran Castle.

Fishguard Pembrokeshire Coast National Park

St. Davids

Met slechts een handjevol inwoners is St. Davids het kleinste stadje van Groot-Brittannië. Het kustplaatsje ligt op het uiterste puntje van het schiereiland. Bezienswaardigheden zijn de kathedraal uit de twaalfde eeuw en de ruïnes van St. Davids Bishop’s Palace. Het bisschoppelijk paleis uit de veertiende eeuw was ooit een pelgrimsoord. Loop binnen bij het bezoekerscentrum van de National Trust of bij Oriel y Parc Gallery & Visitor Center dat zowel een bezoekerscentrum als een kunstgalerie is. Vlak bij liggen de stranden van White Sands Bay. Het rustigere 'geheime' strand Porthselau ligt wat zuidelijker. Vanuit St. Davids vertrekken boottochten naar het nabijgelegen Ramsey Island.

St. Davids Pembrokeshire Coast National Park

Marloes Sands

Met haar goudgele strand en kristalhelder water is Marloes Sands een verborgen pareltje. Ideaal voor liefhebbers van rust en ruimte. Voor de kust van Marloes liggen de eilandjes Skokholm en Skomer. Je kunt een boottocht maken naar deze natuurreservaten die het leefgebied zijn van onder andere papegaaiduikers en zeehonden. Loop je vanuit Marloes Sands naar het aangrenzende Albion Sands dan zie je bij laag water een scheepswrak uit de golven opduiken.

Marloes Sands Pembrokeshire Coast National Park

Pembroke

Pembroke is de traditionele hoofdstad van de regio. Plof neer op het prachtige zandstrand Barafundle Bay Beach, een van de beste stranden van Groot-Brittannië. Blikvanger van Pembroke is Pembroke Castle. Op de ruïnes van het oude kasteel uit 1093 werd in de twaalfde eeuw het huidige kasteel gebouwd. Interessant is een bezoek aan Museum of the Home. De eigenaar toverde een aantal verdiepingen van zijn huis om tot museum. De collectie geeft je een kijkje in de geschiedenis van Pembroke van de afgelopen 300 jaar.

Pembroke Pembrokeshire Coast National Park

Tenby

De kleurige huizen en een vier kilometer lang zandstrand voor de deur maken Tenby tot een populaire bestemming. Ook ademt dit stadje veel historie uit. Zo wordt het omringd door middeleeuwse stadsmuren, kun je er de Five Arches Gate bezoeken en een kijkje nemen in de St. Mary’s Church uit de vijftiende eeuw. Nog zo’n trekpleister is het monumentale Tudor koopmanshuis. Vanuit de haven vertrekken boottochten naar het eiland Caldey waar onder andere een prachtig klooster staat. Bij eb loop je zo naar St. Catherine’s Island met fort dat pal voor de kust ligt.

Tenby Pembrokeshire Coast National Park

Omgeving

New Quay

New Quay ligt op een uur rijden ten oosten van Fishguard. Bezoek in het badplaatsje het Cardigan Bay Marine Wildlife Centre, waar je alles leert over het zeeleven en hoe je zeehonden en bruinvissen kunt spotten. Stap daarna aan boord om de tuimelaars met eigen ogen te zien. Iets buiten het plaatsje, in de bosrijke Aeron Valley, staat het monumentale herenhuis Llanerchaeron. Het zelfvoorzienende landgoed bestaat uit een boerderij, ommuurde tuinen en een meer.

New Quay

National Wool Museum

Het pittoreske dorpje Dre-fach Felindre in de Teifi-vallei was ooit het centrum van de Welshe wolindustrie. In het National Wool Museum kom je alles te weten over de geschiedenis en productieproces van wol. Het is gevestigd in de historische Cambrian Mills waar dekens, overhemden, spreien en wollen kousen werden gemaakt.

National Wool Museum
Ballon!