Bantry, Munster

Bantry, Ierland Je herkent Bantry aan de vele drijvende netten in de baai. Een werkgelengeheidsproject in de jaren tachtig groeide uit tot een van de belangrijkste mosselkwekerijen ter wereld. De talloze kleurrijke huizen in het centrum zorgen voor een vrolijk straatbeeld. Laat je in de pubs verwelkomen met een lokaal biertje en vergeet niet de populaire mosselen te proeven in een van de eettentjes. Je mag Bantry niet verlaten zonder een bezoek aan het statige Bantry House met zijn weelderige tuinen. Dit is de grote trots van Bantry. In Bantry huur je bootjes, kajaks of SUP-boards om de oevers van de Bantry-baai te verkennen. Het is ook mogelijk een georganiseerde bootexcursie te boeken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bantry House

Sinds de achttiende eeuw leidt familie White een sprookjesachtig bestaan in dit prachtige huis. De kunstschatten in dit landhuis dragen stuk voor stuk een bijzonder verhaal met zich mee. De collectie is namelijk verzameld tijdens reizen van de verschillende generaties. Aan de tuin is af te lezen dat Italië een opmerkelijke indruk heeft achtergelaten. De trap in deze Italiaanse tuin zorgt voor een spectaculair uitzicht op de Bantry Baai.

Bezienswaardigheden Bantry, Bantry House landhuis

Bantry Museum

Verborgen achter het station ligt het Bantry Museum. De medewerkers van dit museum nemen je graag mee in de geschiedenis van de stad. Ze vermaken je met historische verhalen zoals de mislukte Franse invasie van 1796. Een groep van enthousiaste locals stelde een leuke tentoonstelling samen van alledaagse gebeurtenissen. Lees een krantenartikel over de Tweede Wereldoorlog in Bantry of bekijk het huiselijke leven uit de achttiende eeuw.

Museum, Bantry

Schiereiland Sheep's Head

Kronkelende paden door het Ierse platteland brengen je naar dit ongerepte schiereiland. De uitdagende rit over ruwe, smalle wegen is het gegarandeerd waard. Eenmaal aangekomen bij de vuurtoren word je beloond met een adembenemend uitzicht over de zee en de bergen. Een bijzondere plek om tussen de schapen te wandelen of te fietsen.

Sheep's Head bezoeken vanuit Bantry Ierland

Kerken

Leuk, maar toch niet echt een must: de St. Finnbarr-kerk en de St. Brendan the Navigator-kerk. De katholieke en protestantse kerk staan op nog geen kilometer afstand van elkaar. De St. Brendan-kerk was de plek waar de familie White hun geloof beoefende. Nu kun je de gedenktekens bezichtigen ter nagedachtenis aan deze familie.

St. Finbarr kerk, Bantry

Markt

Iedere vrijdag verandert het stadsplein in een sfeervolle markt. Het is de ideale manier om kennis te maken met lokale ambachtelijke producten. Op de eerste vrijdag van de maand wordt de reguliere markt nog groter. Op deze grootste markt van Cork moet je niet vreemd op kijken als er naast kleding en fruit ook kippen en ezels te koop zijn. Eet een lekker stuk vis op het stadsplein en kijk je ogen uit.

Markt, Bantry
Ballon!