Cork, Munster

Cork Ierland Het charmante Cork staat bekend als tweede hoofdstad van Ierland. Het doet niet onder voor het beroemdere Dublin. Je vindt hier net zo goed de bekende, Ierse gezelligheid. Cork heeft een intrigerende geschiedenis en staat vol historische gebouwen, barst van de Ierse tradities en heeft wereldberoemde kastelen, waarvan het Blarney Castle de kroon spant. Bezoek ook de mooie campus van University College Cork en het luxueuze Fota Island.

Bezienswaardigheden & activiteiten

English Market

Een bezienswaardigheid in het centrum van Cork zijn de markthallen van de English Market. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, staat de English Market niet vol met Engelse, maar met Ierse specialiteiten. Het is een paradijs voor de liefhebbers van lokale delicatessen als ‘drisheen’ (een soort bloedworst) en ‘pig’s trotters’ (varkenspootjes). Deze English Market bestaat al sinds 1788 en heeft de burgeroorlog, brand én een poging tot naamsverandering doorstaan.

English Market bezienswaardigheid Cork

Cork City Gaol

De Cork City Gaol is een oude gevangenis, die tegenwoordig dienstdoet als een museum. Tussen de negentiende en de twintigste eeuw werden gevangenen hier onder gruwelijke omstandigheden vastgehouden. Bekijk de indrukwekkende cellen en luister naar de verhalen over misdadigers, ontsnappingen en executies. De gevangenis getuigt last but not least van een knap staaltje architectuur.

Cork City Gaol bezienswaardigheid Cork

Fitzgerald Park

In Fitzgerald Park, prachtig gelegen aan de oevers van rivier de Lee, wandel je over slingerende paadjes langs de strak onderhouden landschappen. Geniet van het uitzicht over de Lee vanaf de Sky Garden, of ga picknicken bij de vijver met de fontein. In het Cork Public Museum krijg je informatie over de geschiedenis van de stad en de regio.

Fitzgerald Park Cork

Franciscan Well Brewery

Hoewel je bij Iers bier misschien direct aan Guinnes denkt, is dat zeker niet het enige bier dat wordt gebrouwen in Ierland. De traditie van bierbrouwen zit namelijk diepgeworteld in de Ierse cultuur. In de Franciscan Well Brewery leer je alles over bier en het brouwproces. De brouwerij ontleent zijn naam aan het Franciscaanse klooster dat ooit op deze plek stond. Vergeet bij een bezoek aan de brouwerij ook zeker niet om even wat bier te proeven in de biertuin. Cheers!

Franciscan Well Brewery Cork

University College Cork

Net buiten het centrum van de stad bevindt zich de Universiteit van Cork. Ben je op het terrein van University College Cork, dan heb je waarschijnlijk absoluut niet het idee dat je je rondom een onderwijsinstelling bevindt. De campus van de universiteit is namelijk de perfecte plek voor een prachtige wandeling langs de waterkant van rivier de Lee. Verder is er veel kunst te bezichtigen. Van beeldhouwkunst in de buitenlucht tot schilderijen en fotografie.

University College Cork

St. Fin Barre’s Cathedral

De kathedraal van Cork is vernoemd naar de beschermheilige van de stad, Sint Fin Barre. Het is een statig monument in het hart van de stad. Gebouwd op de restanten van een klooster uit de zevende eeuw, is het nu een echt gotisch bouwwerk. Je kijkt je ogen uit dankzij de 1.200 beeldhouwwerken. Ook binnen is het genieten van de prachtige muurdecoraties en glas-in-loodramen.

St. Fin Barres Cathedral Cork bezienswaardigheden

St. Anne’s Church

De St. Anne’s Church is een populaire bezienswaardigheid in Cork, omdat de bezoekers namelijk zelf de klokken luiden. Daarnaast is de kerk een plaatje om te zien, met prachtige glas-in-loodramen en een toren in mooie, rode zandstenen en witte kalkstenen. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat Cork de kleuren rood en wit als sportieve kleuren gebruikt. Let overigens wel op: de vier klokken op de toren zijn niet te vertrouwen. In de volksmond wordt de toren niet voor niets ‘de leugenaar met vier gezichten’ genoemd. Alle klokken geven namelijk een ander tijdstip aan.

St. Anne’s Church Cork

Omgeving

Blarney Castle

Op acht kilometer van Cork ligt een van Ierlands grootste schatten: het Blarney Castle. Dit enorme kasteel werd bijna zeshonderd jaar geleden gebouwd en draagt tegenwoordig het predicaat 'World Landmark'. Bekijk zeker even de wereldberoemde Blarney Stone. Volgens een oude legende wordt iedereen die de steen kust een welbespraakt mens…

Blarney Castle Cork bezienswaardigheden

Fota-eiland

Op zo’n twintig minuten rijden van Cork ligt het Fota Island. Alleen de rit ernaartoe is al een belevenis, door het prachtige landschap vol groen. Bezoek er het luxueuze golf resort of het Fota Wildlife Park. Neem ook zeker een kijkje bij het Fota House, een prachtige villa op een enorm landgoed, met schitterende tuinen.

Fota eiland Ierland
Ballon!