Ring of Beara, Munster

Ring of Beara De Ring of Beara is een prachtige route langs de mooiste plekjes op het Beara-schiereiland. Slingerende wegen brengen je in 140 kilometer langs steile kliffen en ongerepte stranden. Houd je ogen open, want in het water worden regelmatig dolfijnen en walvissen gespot. Voeg eventueel het eiland Garinish toe aan je route en geniet van de prachtige botanisch tuinen en de wat mediterraans aandoende bouwwerken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De bezienswaardigheden aan de Ring of Beara worden besproken vanuit Kenmare, rijdend tegen de klok in.

Kenmare

Kenmare ligt op het punt waar de Ring of Beara en de Ring of Kerry starten. Of je nu van plan bent om lang of kort in deze plaats door te brengen, zet Bonane Heritage Park bovenaan je lijst met dingen om te doen. Dit park beschikt over een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Ierland met onder meer een aantal steencirkels.

Kenmare, Ring of Beara

Lauragh

Het dorp Lauragh staat bekend om de prachtige natuurlijke omgeving en het nabijgelegen Derreen Gardens. Dit is een prachtige bostuin uit de negentiende eeuw met slingerende paden langs zeldzame tropische planten.

Lauragh, Ring of Beara

Ardgroom

Het knusse dorp Ardgroom vormt een ​​aangenaam rustpunt tijdens je tocht over de Ring of Beara. Het biedt toegang tot enkele archeologische schatten in de omgeving, zoals de Cailleach Beara. De meest indrukwekkende zijn de megalithische monumenten, zoals de stenen cirkel die zich ten zuidwesten van het dorp bevindt.

Ardgroom, Ring of Beara

Eyeries

Eyeries is een bruisende badplaats op de Ring of Beara met stranden aan de Coulagh Bay. Naast de kust, draait het hier om kunst(enaars). De gekleurde huizen van Eyeries zijn meermaals gebruikt als filmdecor. De film The Purple Taxi (1977) met Fred Astaire, Peter Ustinov en Charlotte Rampling is een van de bekendste voorbeelden. Daarnaast fungeerde het kleine centrum ook als decor voor Falling for a Dancer uit 1998, een romantisch drama dat zich afspeelt in Ierland in de jaren dertig. Heel leuk om te kijken voor, tijdens of na je bezoek aan Eyeries.

Eyeries, Ring of Beara

Allihies

Het kleurrijke dorp Allihies is beroemd om zijn kopermijn. De kopermijnbouw begon in 1812 toen John Puxley, een plaatselijke huisbaas, er kwarts en ook koper vond. De mijnen waren tot 1838 in gebruik, daarna was er geen erts meer te vinden. Het landschap bestaat uit ruige bergen met schapenweiden, een rotsachtige kustlijn en een schuimende zee. Maak zeker ook een rit met de enige kabelbaan die Ierland rijk is, naar het kleine Dursey Island.

Allihies, Ring of Beara

Dursey-eiland

Op het zuidwestelijke puntje van het schiereiland Beara, ligt Dursey Island. Gescheiden van het vasteland door een smalle strook water, Dursey Sound, bereik je het via de one and only kabelbaan van Ierland. Op dit kleine eiland (minder dan tien vierkante kilometer) woont slechts een handvol mensen. Durseys wandelpaden bieden vrij uitzicht op de Atlantische Oceaan en de rest van Coastal Beara. Het eiland is een favoriete broedplaats voor zeevogels. Houd je ogen open want in het water worden regelmatig dolfijnen en walvissen gespot.

Dursey eiland, Ring of Beara

Castletownbere

Castletownbere is de thuisbasis van een van de grootste vissersvloten van Ierland. Witvis is de belangrijkste vissoort. Ook zijn er veel kunstenaars in Castletownbere. Van aardewerk tot handgemaakte zeep, je vindt er veel bijzondere producten. Net buiten Castletownbere ligt de ruïne van Dunboy Castle, daterend uit het begin van de zeventiende eeuw. Van geheel andere orde is het retraitecentrum Dzogchen Beara in West-Cork. Geïnteresseerden volgen er meditatielessen van hooggeleerde Tibetaanse boeddhistische meesters.

Castletownbere, Ring of Beara

Bere-eiland

Vanuit Castletownbere is het mogelijk om per boot Bere Island te bezoeken. Het is een rustig paradijs met veel natuurschoon. In de wateren rondom heb je kans om walvissen, haaien of dolfijnen te spotten. Er zijn veel archeologische vindplaatsen op het eiland van de bronstijd tot de middeleeuwen.

Bere eiland, Ring of Beara

Adrigole

Adrigole is een klein dorp gelegen in de Bantry-baai. Net buiten Adrigole bevinden zich de Hungry Hills waar je leuke wandelingen kunt maken. Bezoek de Mare's Tail-waterval, die met zijn zestig meter een van de hoogste van Ierland is.

Adrigole, Ring of Beara

Healy Pass

Als je deze bergpas gaat rijden dan wijk je even af van de route Ring of Beara en ga je vanuit Adrigole het binnenland in. De pas slingert zich een weg omhoog over het Caha-gebergte, langs imposante rotspartijen en prachtige vergezichten. Vooral het uitzicht op Glamore Lake is fenomenaal. Let goed op, voor je het weet staat er een kudde loslopende schapen voor je neus. Het uitzicht op deze pas is uniek, met de Kenmare Bay in het noorden en de Bantry Bay in het zuiden.

Healy Pass, Ring of Beara

Glengarriff

Glengarriff, beschut gelegen in een zijtak van de Bantry Baai, wordt gezien als het ideale begin- of eindpunt van de Ring of Beara. Het centrum bruist van de activiteiten en het nabijgelegen Caha-gebergte is goed voor een dag wandelen in een natuurreservaat. Vanuit Glengarriff is een bezoek aan Barley Lake een absolute aanrader. Het meer is bereikbaar via een zeer steile en kronkelende weg naar de hoogste delen van de bergen.

Glengarriff, Ring of Beara

Garnish Island

Garnish, een eilandpark en botanische tuin, is goed voor een tripje vanuit Glengarriff op de Ring of Beara. Breng een lange ochtend of middag door op dit groene eiland, dat bijna Mediterraans aandoet. Geschiedenisliefhebbers bezoeken ook de zogeheten Martello-toren aan de zuidkust van het eiland. Vanaf de kantelen van deze toren heb je een geweldig uitzicht over de baai. De boottocht naar het eiland toe is trouwens ook niet mis. De boot vaart langs Seal Island, de plek in de omgeving, waar je met een beetje geluk groepen zeehonden ziet.

Garnish Island Ring of Beara

Caha Pass

De Caha-pas vormt de hoofdweg tussen Kenmare en Glengarriff op de Ring of Beara. Een avontuurlijke rit waarbij je door een aantal oude tunnels rijdt. De weg kronkelt langs de bergtoppen en trakteert je op een panoramisch uitzicht op Bantry Bay en Glengarriff. Langs de weg liggen meerdere uitkijkpunten.

Caha Pass, Ring of Beara
Ballon!