Gerace, Calabrië

Gerace Aan de ene kant de Ionische Zee, aan de andere kant indrukwekkende bergketens en dan ook nog een eeuwenoude binnenstad. Gerace heeft veel te bieden. Niet alleen staat hier een van de grootste romaanse kathedralen van Calabrië, er zijn nog talloze andere kerken te vinden. Vandaar dat Gerace ook wel de stad van de honderd kerken genoemd wordt. Van de honderd kerken zijn er echter nog negentien over. In de omgeving staan de wijnranken en olijfbomen te pronken en ruik je van ver de frisse citroen-, sinaasappel- en mandarijnenbomen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Gerace

Misschien wel de belangrijkste kathedraal van Gerace is de kathedraal dell'Assunta. Deze behoort namelijk tot de grootste kathedralen in Calabrië. Dit enorme bouwwerk lijkt bijna meer op een kasteel dan op een kathedraal. Rond 1100 is de bouw van deze 1690 vierkante meter grote kathedraal begonnen. Verwonder je over de omvang en kijk je ogen uit als je naar binnen loopt. De kathedraal heeft drie brede gangpaden en genoeg details om er een poosje rond te kijken. Bezoek tevens het aangrenzende museum, waar je een enorme hoeveelheid bewaarde schatten kunt bewonderen.

Kathedraal van Gerace

Het plein van de drie kerken

Gerace wordt ook wel de stad van de honderd kerken genoemd. Dit waren bijzonder veel kerken voor het kleine dorp dat het vroeger was. Van de honderd zijn er nog ongeveer negentien kerken over. Wandel door de nauwe straatjes en dan stuit je ongetwijfeld op een paar kerken. Bij het Piazza Delle Tre Chiese kan je er al drie afvinken. De naam verraadt het al want op het plein van de drie kerken bewonder je de Sacro Cuore kerk, de San Francesco kerk en de San Giovanello kerk.

Het plein van de drie kerken Gerace

Porta del Sole

De poort van de zon. Een prachtige naam die het te danken heeft aan de locatie. Deze poort staat op het oosten en bij zonsopkomst schijnt het zonlicht precies door de opening heen. Hierdoor krijgt de poort een warme gloed en vormen er mooie schaduwen. Als je de mooiste foto's wilt maken, weet je op welk tijdstip je dus klaar moet staan. Ooit stonden er twaalf poorten in de stad. De oude Porta del Sola maakte deel uit van de stadsmuur en diende ter verdediging van de stad.

Porta del Sole Gerace

Uitkijkpunt La Bombarde

Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij het balkon van La Bombarde. Vroeger werd dit uitkijkpunt gebruikt om vijanden af te schrikken. Tegenwoordig geniet je hier van de panoramische uitzichten over het lager gelegen Gerace en de kustlijn. Wandel over de promenade en neem al het moois om je heen in je op.

La Bombarde Gerace
Ballon!