Eolische Eilanden, Sicilië

Lipari Eolische Eilanden De Eolische Eilanden zijn zeven eilanden ten noorden van Sicilië. Als zeven zusjes schitteren ze in het blauwe water van de Tyrreense Zee: allemaal vulkanisch, maar ook allemaal anders. De meest bezochte eilanden zijn Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli en Panarea. De agrarische eilandjes Filicudi en Alicudi zijn minder op toerisme ingesteld. De andere vijf zijn een heerlijke bestemming voor eilandhoppen! De eilanden zijn alleen per boot bereikbaar en bijna allemaal autovrij. Ga wandelen op Vulcano, bekijk de uitzichtpunten op Lipari en beklim de indrukwekkende Stromboli, de meest actieve vulkaan van Europa. Kom daarna tot rust op Panarea, waar veel beroemde vakantiegangers je voorgingen. Ook de lokale keuken van Salina is een aanrader! En of je jouw handdoek nu uitspreidt op een zwart zandstrand of een kiezelstrand: het heldere water is perfect voor zwemmen en snorkelen.

Het eiland Lipari

Lipari is het grootste en belangrijkste eiland van de Eolische archipel. Ook is dit het eiland dat het meest is ingesteld op toeristen. Dankzij de goede verbindingen met het vasteland en de andere eilanden is Lipari een uitstekende uitvalsbasis om te eilandhoppen op de Eolische Eilanden. Aan het landschap zie je goed dat Lipari een vulkanisch eiland is. Je vindt er lavagesteente, zwarte stranden en – dankzij de vruchtbare vulkanische grond – ook veel groene natuur. Het aangewezen vervoersmiddel op Lipari is de bus. Vanuit Lipari-stad brengen bussen je het hele eiland over, langs slaperige dorpjes en verscholen baaien. Er zijn zowel zandstranden als kiezelstranden. Lipari heeft zo’n 11.000 inwoners.

Lipari-stad

Lipari-stad is de grootste plaats op het gelijknamige eiland. Toch is het nog altijd kleinschalig, in vergelijking met andere vakantiebestemmingen in Italië. Zo is Lipari-stad de enige stad op de Eolische eilanden die een heuse kruising met stoplicht heeft! De stad heeft een gezellige, kleurrijke haven. Het centrum is leuk om doorheen te dwalen. Je loopt dan door typisch mediterrane straatjes, langs gebouwen met gietijzeren balkonnetjes.

Lipari Eolische Eilanden

Quattrocchi

Een van de mooiste uitkijkpunten van het eiland Lipari is Quattrochi. Dit betekent ‘vier ogen’ in het Italiaans. Vanuit Lipari-stad is het een rit van tien minuten met de bus. Je kijkt uit op hoge kliffen en een heldere, blauwe zee. In de verte zie je bovendien het eiland Vulcano liggen, een van de andere Eolische Eilanden. Onder het uitkijkpunt ligt het afgelegen strandje Valle i Muria. Dit is het mooiste strand van Lipari.

Lipari Eolische Eilanden

Cave di Pomice

Voordat het toerisme de overhand kreeg op Lipari, was het eiland het Europese middelpunt van de puimsteenindustrie. Cave di Pomice is daar een overblijfsel van. Het is een verticaal afgesleten deel van het gebergte, met een spierwitte kleur. De puimsteenafzetting loopt tot aan de zee, waar de witte kleur mooi afsteekt tegen het turkooizen water. Cave di Pomice ligt tussen de badplaats Canneto en Aquacalda. Dit is bovendien een fijne plek voor een duik in de zee.

Lipari Eolische Eilanden

Il Castello

Il Castello is een natuurlijke burcht met een roemruchte geschiedenis. Duizenden jaren geleden vonden de eerste bewoners van het eiland Lipari hier hun thuis. De Grieken versterkten de rots met stenen wallen om er een strategisch verdedigingswerk van te maken. De huidige constructie werd echter aangelegd door de Spanjaarden. Dit gebeurde nadat het eiland Lipari was geplunderd door de beruchte Turkse piraat Barbarossa, die zijn naam dankte aan zijn rode baard. Naast Il Castello vind je het Archeologisch Museum en de kerk van Sint Bartholomew, die eveneens bezienswaardig zijn.

Lipari Eolische Eilanden

Wandelen

Voor wandelaars heeft het eiland Lipari twee mooie beklimmingen in de aanbieding. In het zuiden van Lipari vind je de bergtop Monte Guardia. Deze berg is 369 meter hoog. Vanaf de top van Monte Guardia heb je prachtige vergezichten. Je kijkt onder andere uit op het eiland Vulcano. Ook de wandeling naar de top van de Monte Sant Angelo is de moeite waard. Trails naar deze bergtop starten vanuit de plaatsjes Pianoconte en Canetto.

Lipari Eolische Eilanden

Archeologisch Museum

Voor een portie cultuur tijdens het eilandhoppen op de Eolische Eilanden bezoek je het Archeologisch Museum op Lipari. Dit museum heeft een verzameling archeologische schatten die rondom de Eolische Eilanden zijn gevonden. Veel vondsten zijn afkomstig van scheepswrakken. Zo bekijk je hier maskers, sieraden, munten, urnen en veel aardewerk. De tentoonstellingen zijn ingedeeld op tijdperk en verspreid over meerdere gebouwen.

Lipari Eolische Eilanden

Het eiland Vulcano

Het eiland Vulcano ligt vlak naast het eiland Lipari. Vulcano is alleen per boot bereikbaar. Vertrek is mogelijk vanuit Milazzo (Sicilië), Napels en Lipari. Zodra de boot aanlegt in de haven ruik je de zwavellucht al. Het eiland wordt namelijk gedomineerd door de gelijknamige vulkaan. Het woord ‘vulkaan’ is zelfs van dit Eolische Eiland afgeleid! De Romeinen geloofden dat dit het thuis was van de vuurgod Vulcanus, de wapensmid van de goden. Vulcano is een gemoedelijk eiland met groene heuvels en rustige stranden. Het mooiste strand is Sabbi Nere. Ook kajaktochten rond het eiland, met uitzicht op de reusachtige vulkaan, zijn populair. De grootste bezienswaardigheden van Vulcano zijn echter de vulkaan zelf (die je kunt beklimmen) en de modder- en zwavelbaden.

Laghetto dei Fanghi

Het vulkanische eiland Vulcano heeft diverse modder- en zwavelbaden. Een aanrader is het modderbad Laghetti dei Fanghi. Deze modderpoel is 50 meter diep en heeft een constante temperatuur van 34 graden. Toegegeven: aan de zwavellucht moet je even wennen. Een bad is echter erg ontspannend. Ook schijnt de blubber heilzaam te werken voor allerlei kwalen. Trek het liefste wel oude zwemkleding aan. Zelfs na veelvuldig wassen blijft de zwavellucht namelijk nog wel een tijdje in je badkleding hangen. Ook blijft de zwavelgeur nog een tijdje op de huid hangen. Houd er rekening mee dat er geen zoetwaterdouches bij de modderpoel zijn.

Vulcano Eolische Eilanden

Gran Cratere

Voor actieve vakantiegangers is het een must om de vulkaan op het eiland Vulcano te beklimmen. Het einddoel van deze hike is de Gran Cratere, oftewel de grote krater. Deze krater is grotendeels verantwoordelijk voor de zwavellucht op het eiland Vulcano. De vulkaan stoot namelijk flinke dampen uit. Tijdens de hike zie je dan ook veel geelkleurige zwavelplekken op de bodem. Ook kan de grond letterlijk heet onder je voeten worden, dus trek goede wandelschoenen aan. Dit komt doordat er op veel plekken fumarolen zijn: een soort kleine holtes in de grond waaruit hete geothermische dampen ontsnappen. Rond de krater stijgen nog altijd zwaveldampen op. Op sommige plekken zijn de dampen zeer sterk, dus pas hiervoor op. Het is een pittige klim omhoog, maar de top heeft prachtig uitzicht.

Vulcano Eolische Eilanden

Het eiland Stromboli

Stromboli is het meest afgelegen van de Eolische Eilanden. Het eiland bestaat bijna volledig uit de gelijknamige vulkaan. Stromboli is alleen per boot bereikbaar. Daarvoor heeft het eiland twee havens: Ginostra en Stromboli. In deze twee dorpjes wonen samen nog geen 350 inwoners. Het eiland Stromboli is autovrij; vervoer gaat per golfkarretjes. De grootste bezienswaardigheid van het eiland is de vulkaan Stromboli, die nog altijd erg actief is. Ben je na een beklimming van de vulkaan toe aan ontspanning, bezoek dan Piscitá. Dit is het mooiste strand van het eiland. Bij het zwarte zandstrand zijn diverse baaitjes, die je via smalle padden en trappen bereikt. Vind je de beklimming van de vulkaan te heftig, dan kun je ’s avonds ook een boottocht rond het eiland maken. Je ziet de uitbarstingen dan vanuit de verte.

Vulkaan Stromboli

Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. Omdat de vulkaanreus onvoorspelbaar kan zijn, is het niet altijd veilig om de hike naar de krater te maken. Informeer daarom ter plaatse naar de omstandigheden. Ook mag je de hike alleen met een geautoriseerde gids maken en nooit van het pad afwijken. De tocht omhoog is pittig, maar de beloning op de top is de inspanning waard! Op enige afstand van de krater kijk je naar de uitbarstingen. Deze vinden gemiddeld elke twintig minuten plaats. Als het zover is, zul je versteld staan. Wow, wat een natuurgeweld! Eerst verschijnt een rood stipje in de krater en daarna spuit de lava omhoog. Veel wandelexcursies vertrekken aan het eind van de dag. Je hebt dan minder last van de warme zon. Daarnaast is het schouwspel van de uitbarstingen in het donker extra indrukwekkend. Je daalt in het donker de berg weer af, met een zaklamp.

Stromboli Eolische Eilanden

Eiland Salina

Dit is het op een na grootste Eolische Eiland. De bijnaam van Salina is ‘het groene eiland’. Dit komt doordat het eiland veel bossen, olijf- en citroenbomen heeft. Het is alleen toegestaan om de auto mee te nemen op de veerboot naar Salina indien je minimaal een week op het eiland verblijft. Let tijdens je verkenning van het eiland ook op de vulkanische kliffen. Regelmatig zie je holtes in de rotsen. Vroeger werden deze gebruikt als overnachtingsplaatsen voor vissers, wanneer het te ver of te donker was om ’s avonds nog terug naar huis te reizen.

Pollara-baai

Een must-see op het eiland Salina is de indrukwekkende baai van Pollara. De baai ligt in een grote halve cirkel. De rotsen horen bij een oude vulkanische krater. Zowel de baai als het bijbehorende strand behoren tot een van de mooiste van de hele Eolische archipel. Het water is hier bovendien enorm helder: perfect om in te zwemmen en snorkelen. Andere mooie stranden op Salina zijn Spiaggia della Scario, Spiaggia di Rinella en Spiaggia di Santa Marina.

Cactusvijgen Salina Eolische Eilanden

Wandelen

Zin in een stevige wandeltocht? Beklim dan de Monte Fossa Delle Felci. Dit is de hoogste vulkaantop op het eiland Salina (986 meter). Het pad is erg groen, omgeven door pijnbomen en kastanjebomen. Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over het groene eiland. Trek zeker drie uur uit voor deze pittige hike.

Salina Eolische Eilanden

Lokale keuken

Wie culinair wil genieten van de Eolische Eilanden, is op Salina aan het juiste adres. Salina is het enige eiland van de archipel dat van nature zoet water heeft. In combinatie met de vulkanische grond maakt dit Salina zeer vruchtbaar. Een lokale specialiteit zijn de kappertjes die overal op het eiland aan struiken groeien. De kans is groot dat je ze ’s avonds bij het diner op je bord aantreft. Veel gerechten op het eiland gaan gepaard met de lokale Malvasia-wijn. De zoete druiven van deze wijn groeien uitstekend op de vulkanische bodem van Salina. De zoete dessertwijn is goud van kleur. Vraag ter plaatse ook eens om een pane cunzato, het Eolische antwoord op de pizza. Het gerecht kan ook in de vorm van een belegd broodje worden geserveerd.

Salina Eolische Eilanden

Het eiland Panarea

Panarea is het allerkleinste Eolische Eiland (3,4 vierkante kilometer), ongeveer halverwege tussen Lipari en Stromboli in. Het eiland heeft nog geen 300 bewoners, maar in de zomermaanden groeit dit aantal veelvoudig. Sinds Panarea werd ontdekt door diverse beroemdheden wordt het namelijk steeds populairder als vakantiebestemming. Zo vieren de Italiaanse ontwerpers Dolce & Gabanna hier graag vakantie, maar ook Giorgio Armani, Naomi Campbell, Sting en leden van de Belgische koninklijke familie. Panarea is enkel per boot bereikbaar. Er zijn verbindingen met Napels, Lipari, Stromboli en (minder vaak) ook met Salina en Vulcano. Het eiland is autovrij: vervoer gaat hier per golfkarretje. Verder heeft het eiland een goed nachtleven. Dankzij het rijke publiek dat Panarea aantrekt, is een avondje uit echter niet goedkoop.

Prehistorisch dorp

Een van de leukste bezienswaardigheden op Panarea wordt gevormd door de ruïnes van een prehistorisch dorp. De overblijfselen stammen uit de bronstijd en staan op de rots van Punta Milazzese. Dit is een verhoogde landtong die wordt omringd door de zee. De klim omhoog is even pittig, maar het uitzicht is hier waanzinnig!

Panarea Eolische Eilanden

Zon, zee, strand

Omdat het eiland Panarea zo klein is, is ontspannen hier de activiteit bij uitstek. Het kiezelstrand van Cala Junco is niet alleen een van de mooiste stranden van Panarea, maar zelfs van alle Eolische Eilanden. Het ligt aan een kleine baai in de vorm van een amfitheater. In het noorden van het eiland ligt het strand van Spiagga della Calcara. Je bereikt het strand te voet vanuit Iditella. Aan de zuidkust ligt het zandstrand van Cala degli Zimmari. Het zand heeft hier een rode gloed. Neem gerust je snorkelspullen mee, want het water rondom Panarea is erg helder. Voor duikliefhebbers is het wrak van de Llanesen een aanrader. Dit schip zonk in 1899.

Panarea Eolische Eilanden
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!