Cefalù, Sicilië

Cefalu De rots die boven Cefalù uitsteekt lijkt wel wat op een hoed, dat is ook precies waar de naam van het stadje vandaan komt. Naast dat het een van de beste badplaatsen van Sicilië is, is het historische centrum minstens zo mooi. De pleinen, straten en kerken waren zelfs het decor voor de film Cinema Paradiso van Giuseppe Tornatore. Een ander hoogtepunt van Cefalù is de prachtig versierde kathedraal.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Cefalù

Het is een van de mooiste kathedralen van Sicilië en ligt tussen het centrum en de rots in. De bouwstijl is uniek, waarbij zowel Arabische, Normandische en Byzanthijnse kenmerken gecombineerd zijn. Aan beide zijden staat een opvallende klokkentoren. Via een trap loop je onder de boogzuilen door naar de ingang. Boven de balustrade zie je de typisch Arabische vlechtbogen. De binnenkant van de kathedraal is rijk versierd met prachtige mozaïeken en plafondschilderingen.

Kathedraal van Cefalu

Piazza del Duomo

Onderaan de treden van de kathedraal van Cefalù ligt het Piazza del Duomo. Op het plein is het de hele dag door levendig en gezellig. Naast het feit dat je hier te midden van prachtige gebouwen staat, is dit ook de perfecte plek om een restaurantje of barretje op te zoeken. Of je hier nou 's ochtends komt voor je ontbijt of 's avonds voor een heerlijke Italiaanse maaltijd, er is altijd wat te beleven.

Piazza del Duomo

Middeleeuws washuis

Door een verhuizing net na de middeleeuwen ligt het washuis nu aan de Via Vittorio Emanuele. Lavastenen traptreden nemen je mee naar een lagere verdieping. De vloer is hier door het vele gebruik helemaal glad gesleten. Er zijn een aantal, vrij kleine bassins die zich vullen met water dat uit 22 ijzeren monden in de muren stroomt. Vijftien hiervan hebben de vorm van de kop van een leeuw. In deze bassins wasten de bewoners van Cefalù hun kleding (of lieten deze wassen). Via een kleine grot stroomde het water vervolgens naar de zee. Rondom het washuis staan huizen uit de zeventiende eeuw.

Middeleeuws washuis

Mandralisca museum

Dit is het oude woonhuis van baron Enrico Pirajno van Mandralisca. Hij was kunstverzamelaar en schonk al zijn bezittingen aan de stad en een school. Hierdoor konden het museum en een bibliotheek opgezet worden. De bibliotheek bestaat uit verschillende afdelingen voor bijvoorbeeld beeldende kunst en archeologie. Er is ook een deel vol meubels en waardevolle voorwerpen die aan de familie toe behoorden. Het bekendste werk hier is het ‘Portret van een onbekend persoon’. De Siciliaanse meester Antonello da Messina schilderde een onbekende man, die waarschijnlijk uit de Siciliaanse middenklasse kwam. De hoed is kenmerkend voor de renaissance, maar wat misschien wel het meest opvalt, is zijn sarcastische blik.

Mandralisca museum

Rocca di Cefalù

La Rocca di Cefalù is de rots in de vorm van een hoed, die boven het kustplaatsje uittorent. Het eerste bewijs van menselijke activiteit op de rots dateert al uit de prehistorie. In de vierde of vijfde eeuw voor Christus werd de Tempel van Diana op de rots gebouwd. Na de val van het Romeinse rijk trokken mensen de berg op om zichzelf te beschermen tegen de piraten. Uit die periode stammen het kasteel, de kerk van Santa Anna en de andere gebouwen, waarvan je de ruïnes hier nog kunt bezoeken. Het wandelpad naar boven is een uitdaging, maar je wordt beloond met een overweldigend uitzicht over de stad, de kathedraal en de zee.

Rocca di Cefalu

Stranden

Rondom Cefalù zijn veel fijne stranden te vinden. De meest bekende ligt direct bij het stadje. Dit strand is ongeveer 1,5 kilometer lang en je kunt hier ligbedden en parasols huren. Ook zijn hier verschillende barretjes en strandtenten, waar om wat lekkers te eten en te drinken. Zoek je iets meer rust? Dan kun je uitwijken naar stranden die wat verder van het centrum liggen, zoals Mazzaforno, Kalura of Sant’Ambrogio. Windsurfers kunnen terecht bij het strand Salinelle.

Stranden
Ballon!