Agrigento, Sicilië

Agrigento Deze middeleeuwse stad heeft een bruisend centrum met vele chique winkels, goede restaurants en bars. De smalle straatjes leiden je ook langs mooie herenhuizen en historische kerken. De lokale specialiteit, het pecorino-ijs, moet je beslist even proeven. Agrigento is het vertrekpunt om de Vallei van de Tempels te bezoeken. De verwoeste Griekse stad Akragas in deze vallei was ooit het stralende middelpunt aan de Middellandse Zee, de overblijfselen zijn nu werelderfgoed van UNESCO.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van San Gerlando

Aan de rand van het centrum ligt de kathedraal die aan het einde van de elfde eeuw is gesticht door bisschop Gerlando. Deze Cattedrale di San Gerlando is in Normandisch-gotische stijl gebouwd. Voor de ingang ligt een brede trap, toch is het opvallendste detail de onafgemaakte klokkentoren aan de rechterkant. Door de eeuwen heen is de kathedraal meerdere keren gerenoveerd, uitgebreid en hebben restauraties plaatsgevonden. Dit zorgt ervoor dat het interieur een mengelmoes is van stijlen, culturen en geschiedenis.

Kathedraal van San Gerlando

Santa Maria dei Greci kerk

Deze kerk staat verscholen in de oudste wijk van Agrigento. Voor de kerk ligt een klein, elegant plein, met diverse planten en een grote palm. De gevel van de kerk heeft een dertiende-eeuwse Arabisch-Nomandische poort. Het houten plafond aan de binnenzijde van de kerk is rijk versierd met veertiende-eeuwse fresco’s. Naast een houten beeld uit het jaar 500 vind je er ook een sarcofaag met de overblijfselen van een adellijk familielid uit Palermo.

Santa Maria dei Greci kerk

Abdij van Santo Spirito

In het centrum van de stad staat deze abdij uit 1260. Het gebouw bestaat uit een kerk met een aangrenzend klooster. De buitenkant van de kerk heeft prachtig versierde raamwerken en de aan de binnenzijde van de kerk zijn de muren rijk versierd. Het aangrenzende klooster dateert uit 1290. In het klooster zijn een aantal fresco’s uit de zestiende en negentiende eeuw bewaard gebleven. De nonnen die in het klooster wonen heten je van harte welkom. Zij bakken volgens traditioneel recept amandel- en pistachekoekjes. Nog een extra reden om het klooster te bezoeken.

Abdij van Santo Spirito

Vallei van de tempels

Het is de must-see bij Agrigento. In de Vallei van de Tempels liggen de oude stad Akragas en de goed bewaard gebleven Concordia tempel. Deze oude Griekse stad en bijbehorende tempels ligt drie kilometer ten zuiden van Agrigento en heeft een oostelijk en westelijk deel. Je parkeert bij de hoofdingang of bij de tempel van Hera. In het oostelijke deel liggen de drie best bewaarde tempels. De tempel van Hera, de tempel van Concordia en de tempel van Ercole. De laatstgenoemde is de oudste en dateert uit de zesde eeuw voor Christus. De belangrijkste bezienswaardigheid in het westelijke deel is de tempel van Giove. Deze afgebrokkelde ruïne heeft een oppervlakte van 112 bij 56 meter met zuilen van twintig meter hoog.

Vallei van de tempels

Regionaal archeologisch museum

Net buiten het centrum ligt het archeologisch museum. Het museum is rolstoelvriendelijk en biedt panoramisch uitzicht op de vallei van de tempels. Het museum wordt beschouwd als een van de mooiste musea van Sicilië, met een zeer uitgebreide collectie van voorwerpen en opgravingen uit de vallei. Opmerkelijk zijn de beschilderde voorwerpen van keramiek en de indrukwekkende telamon van acht meter hoog, die is gevonden bij de tempel van Giove.

Regionaal archeologisch museum

Strand

Om even bij te komen van alle archeologische tempels kun je in Agrigento ook het strand opzoeken bijvoorbeeld het strand van San Leone. In de zee bij Agrigento kun je ook veel watersporten beoefenen, zoals surfen of je kunt een bootje huren en een stuk gaan varen. Als je een mooie strandwandeling hebt gemaakt of genoeg in het water hebt gelegen, kun je op het strand bijkomen met een drankje in de zon.

Strand
Ballon!