Marsala, Sicilië

Marsala Deze relatief onbekende parel met witte zandstranden en sfeervolle straatjes is een van de highlights van Sicilië. Je kent Marsala misschien wel van de gelijknamige, versterkte wijn, die hier vandaan komt. Deze geeft niet alleen smaak aan gerechten (bijvoorbeeld tiramisu), ook puur is deze erg lekker. In de zomermaanden worden talloze verschillende culturele activiteiten georganiseerd, zoals film- en theaterfestivals, traditionele spelen en live muziek.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Plein der Republiek

Het Piazza della Repubblica, ook wel Piazza Loggia genoemd, is misschien wel het meest elegante plein van Marsala. Midden op het plein staat de imposante San Tommaso kathedraal, meteen ook de grootste kerk van de stad. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zie je de barokke stijl. Links van de kathedraal staat het historische Palazzo VII Aprile. Dit voormalige paleis met prachtige booggalerij is nu het stadhuis van Marsala. In de straten rondom het plein kun je prima winkelen en houd beslist even pauze bij één van de vele gezellige bars en restaurants.

Plein der Republiek

Chiesa del Purgatorio

Deze 'kerk van het vagevuur' is een prachtig barok gebouw en ligt in een straatje rechts achter de kathedraal. Met de bouw van de kerk werd in de zestiende eeuw begonnen, maar heeft in totaal zo'n twee eeuwen geduurd. De twee grote klokkentorens en vele de zuilen sieren de voorzijde. Aan de binnenzijde zijn de plafonds met prachtige barokke schilderingen versierd. Op het pleintje voor de kerk staat een fontein, ook geheel in barokstijl.

Kathedraal van Purgatorio

De oude stadspoorten

De Porta Garibaldi is een van de oude stadspoorten en deze werd in 1685 in neoklassieke stijl gebouwd. Bovenop de poort zie je een adelaar staan, dit was vroeger het symbool van de Habsburgers. Sicilië werd in die tijd door de Habsburgers bestuurd. De poort ligt ten zuiden van het centrum. Naast de Porta Garibaldi is ook de Porta Nuova, ten westen van het stadscentrum, bewaard gebleven.

De oude stadspoorten

Archeologisch Museum Baglio Anselmi

In dit museum staat een gedeeltelijk gereconstrueerd oorlogschip dat voor de Egadische eilanden gezonken is. De tentoonstelling bestaat daarnaast uit voorwerpen zoals touwen, potten, krukken en andere voorwerpen uit de lading die in het schip gevonden is. Naast dit schip is ook een indrukwekkend wrak uit de derde of vierde eeuw na Christus te bewonderen. Het museum heeft verder een museumtuin die je zeker niet mag missen. Deze tuin, ook wel bekend als Insula Romana, is een grote archeologische vindplaats met overblijfselen van een Romeinse villa uit de derde eeuw.

Archeologisch museum

Stad van de wijn

Als je van wijn houdt, moet je zeker de Marsala proberen. Dit is het product waar de stad bekend om staat. De wijn is net als sherry en port een versterkte wijnsoort. Je kunt deze in en om de stad overal proeven. De wijn komt in drie kleuren en drie smaakcategorieën. Zo is er rode en witte marsala en een combinatie van witte druiven met tot 30% rode druiven. Qua smaak is de wijn droog, half droog of echt heel zoet (een sterke rozijnensmaak). De wijn smaakt voornamelijk erg lekker bij verschillende Italiaanse kazen. Je kunt de wijn in restaurants en bars in het centrum proeven of ga naar de wijnboeren in de omgeving voor een proeverij.

Wijn

Omgeving

Egadische eilanden

Vanuit de haven van Marsala kun je met de boot naar de Egadische eilanden Favignana, Levanzo en Marettimo. De eilanden zijn een beschermd natuurgebied, waar veel vissoorten, (trek)vogels, bruine walvissen en schildpadden leven. Op en rond de eilanden zijn vele archeologische vondsten gedaan, waardoor deze eilanden historisch gezien ook zeer interessant zijn. Wandelliefhebbers en duikers kunnen hun hart ophalen op het eiland Marettimo, langs zijn rotsachtige kust liggen talloze grotten. Levanzo, het kleinste eiland, heeft prachtige kleine kiezelstranden en azuurblauw water. Favignana is het grootste eiland met zowel mooie stranden als knusse dorpjes. Dit eiland staat ook bekend om de tonijnvisserij.

Egadische eilanden

Zoutpannen van Marsala

Langs de kust tussen Trapani en Marsala liggen eindeloze vlaktes van ondiep water en witte bergen van zout. Dit zout wordt ook wel het witte goud van Sicilië genoemd. Van oudsher is het een zeer kostbaar product, het winnen van zout is namelijk een langdurig proces. Bij verschillende zoutpannen halen ze deze smaakmaker nog op traditionele wijze uit de zee. Ten zuiden van Trapani ligt het zoutmuseum, waar je alles te weten komt over deze zoutwinning en de zoutpannen in de omgeving.

Zoutpannen van Marsala
Ballon!