Ragusa, Sicilië

Algemeen De stad Ragusa bestaat uit een historisch centrum Ragusa Ibla en een moderne stad, Ragusa Superiore. Het oude centrum is na een hevige aardbeving in 1693 in barokke stijl herbouwd. Dwaal door de kronkelende straatjes en langs de palazzo's en kerken. Uniek zijn de vele beelden die de barokke balkons ondersteunen. De prachtige vergezichten geven je het gevoel dat de tijd stil heeft gestaan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ragusa Ibla

Ragusa Ibla is het oude gedeelte van de stad. Na de aardbeving van 1693 werd veel monumenten in de stad herbouwd in barokke stijl. Op het langgerekte Piazza del Duoma staat de prachtige kathedraal Duomo van San Giorgio. Verken het oude centrum al wandelend door de kronkelende steegjes, langs prachtige barokke herenhuizen. Vanuit het park Giardino Ibleo kijk je uit over de vallei van Irminio en je hebt hier de gelegenheid om even uit te rusten op een van de bankjes tussen de vele palmbomen.

Algemeen

Duomo of San Giorgio

De kathedraal prijkt hoog boven op de heuvel in het oude stadsgedeelte. Na de aardbeving is de kerk gerestaureerd en zijn er barokke elementen aangebracht aan de voorzijde van het gebouw. Vooral de koepel met de blauw glazen ramen is opvallend en geeft binnen een prachtige uitstraling. Langs het fraaie ijzeren hekwerk biedt een imposante trap toegang tot de kerk.

Algemeen

Giardino Ibleo

Ten oosten van het oude centrum ligt het stadspark Ibleo. In de negentiende eeuw werd de tuin aangelegd en dit bood ontspanning voor de bewoners vanuit het dichtbebouwde centrum van Ragusa. Het park staat vol met palmbomen en bankjes en heeft uitzicht op de vallei van de Irminio. Naast een monument voor de gevallenen tijdens de Eerste Wereldoorlog liggen er drie kerken in het stadspark. De Portale di San Giorgio ligt op steenworp afstand. Vroeger was deze portaalboog de ingang van de grote kerk van San Giorgio. Op die plek staan nu andere bouwwerken, maar de gotische entree van de kerk is bewaard gebleven. Aan de bovenzijde van het portaal zie je een beeld van Sint Joris die de welbekende draak aanvalt.

Algemeen

Palazzo della Cancelleria

Aan de rand van Ragusa Ibla staat een prachtig barok paleis: het Palazzo della Cancelleria. Het paleis is in de eerste helft van de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van de familie Nicastro en werd later gebruikt als gemeentelijke kanselarij. Het meest opvallende element is het balkon aan de voorzijde van het gebouw. Dit balkon is voorzien van een smeedijzeren leuning en wordt omsloten door twee hoge pilasters.

Algemeen

Palazzo Cosentini

Vlakbij het Piazza della Repubblica staat het paleis Cosentini. Een typisch achttiende-eeuws paleis, dat eveneens in barokstijl gebouwd is. De gevel is voorzien van elegante balkons die worden ondersteund door gebeeldhouwde dieren, monsters en vrouwfiguren. Ieder balkon vertegenwoordigt een scène uit het dagelijks leven en ziet er door het talent van de makers bijna levensecht uit.

Algemeen

Chiesa de Maria delle Scale en Via Scale

Vanuit het oude centrum leidt een doolhof aan trappen, de Via Scale een trappartij met ca 242 treden, naar het hoger gelegen stadsgedeelte Ragusa Superiore. Het is een fantastische klim met een steeds mooier wordend uitzicht, dat wordt bekroond door de Chiesa di Maria delle Scale. Deze kerk heeft weinig schade ondervonden van de aardbeving. In de achttiende eeuw is deze nog wel gerenoveerd, waarbij het huidige rechter schip is ontstaan door het aanpassen van de zijwanden. In de kerk zijn nog een aantal elementen bewaard gebleven, waaronder de barokke preekstoel, het zwarte, stenen doopvont en een aantal gotische bogen.

Algemeen
Ballon!