Natuurpark Etna, Sicilië

Natuurpark Etna De vulkaan Etna behoort is één van de grootste actieve vulkanen die je in Europa zult tegenkomen. Toch kun je deze in de regelmaat veilig bezoeken. Tijdens je reis door Oost-Sicilië is de Etna bijna altijd in het zicht. De vulkaan zorgt regelmatig voor indrukwekkende taferelen: lava-fonteinen van tientallen meters hoog verlichten de Siciliaanse nacht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Nicolosi wordt ook wel de poort van Etna genoemd en hier staat het bezoekerscentrum. Het centrum wordt door het parkbeheer gerund. Ze hebben een oude wijnkelder opgesteld voor bezoek en een klein museum over de Etna ingericht. Dit museum vertelt van alles over het ontstaan van de vulkaan en er zijn lava-producten te vinden.

Bezoekerscentrum Etna

Etna Nord

De noordkant van de vulkaan wordt Etna Nord genoemd. Er is een groot verschil tussen de noord- en zuidkant. De noordkant is een stuk minder toeristisch en heel ruig. Vanaf Linguaglossa is de noordkant van de vulkaan te bereiken. Het hoogste punt dat je met de auto kunt bereiken is Piano Provenzana op 1800 meter. Vanaf hier kun je wandelingen maken naar de kraters, een tip is om dit met een vulkaangids te doen voor de mooiste routes en leuke weetjes. Onderweg naar Piano Provenzana kom je langs Rifugio Ragabo. Je kunt hier een stop maken om te wandelen over oude lavapaden in het bos van Ragabo. Toe aan iets avontuurlijks? Dit is ook de plek om een excursie met een quad maken.

Etna Nord

Etna Sud

De zuidkant van de vulkaan, Etna Sud, is erg toeristisch. Hier liggen dan ook de populairste bezienswaardigheden. In Rifugio Sapienza vertrekt namelijk de kabelbaan die tot halverwege de vulkaan gaat. Vanaf dit eindstation kunt je diverse wandelingen maken, zoals naar de Silvestri kraters. Als je bent uitgewandeld kun nog even rondsnuffelen in één van de vele souvenirwinkeltjes. Voor een bijzondere overnachting zit je ook goed aan deze kant van de vulkaan. In Rifugio Sapienza, kun je overnachten en ben je 's ochtends één van de eersten die de vulkaan op gaat.

Etna Sud

De vulkaan op

De Etna bestaat uit meerdere kraters, op het moment zijn er vijf actieve hoofdkraters. Wil je naar de top, dan vertrek je het beste vanaf de zuidkant van het park. In Rifugio Sapienza kun je de kabelbaan omhoog nemen naar 2500 meter hoogte. Vanaf hier gaan off-road bussen en jeeps tot aan 3000 meter hoogte. Ook al een respectabele hoogte met schitterend uitzicht over de kraters en de omgeving. Wil je graag verder omhoog, dat kan te voet én met een gids. Hoe hoog je exact kunt klimmen verschilt per dag. De gidsen en parkbeheerders zullen je, zo ver de omstandigheden het toelaten, zo hoog mogelijk laten klimmen. Tip: deze tour is ook schitterend met zonsondergang.

Etna vulkaan

Grotten

In het park zijn meer dan 200 lavastroomgrotten ontstaan. Deze worden gevormd wanneer de bovenste laag van een lavastroom afkoelt en een korst vormt. Onder de korst blijft de lava wel gewoon stromen. Als er geen lava meer uit de vulkaan komt, ontstaan de grotten. In het park kun je enkele grotten bezoeken, het is wel aan te raden dit met een gids te doen. Een bijzondere grot is de Grotta del Gelo, deze is het hele jaar bevroren en wordt ook wel gezien als de meest zuidelijke gletsjer van Europa. De grot ligt op ruim 2000 meter hoogte aan de noordkant van de Etna. Andere grotten die je kunt bezoeken zijn bijvoorbeeld de Grotta delle Neve, Grotta dei Tre Livelli en de Grotta dei Ladroni.

Grotten Etna

Silvestri kraters

De Silvestri kraters zijn na de uitbarsting van 1892 gevormd. Ze liggen aan de zuidkant van de vulkaan en je kunt ze bereiken vanaf de plaats Nicolosi. De twee kraters zijn vernoemd naar geoloog en vulkanoloog professor Orazio Silvestri. De Silvestri Inferiore ligt op 1886 meter hoogte en de Silvestri Superiore op 2001 meter hoog. Ze zijn zeker de moeite waard om je wandelschoenen voor aan te trekken, gelukkig hoef je geen ervaren wandelaar te zijn. De hoogste krater, Silvestri Superiore, is wat moeilijker om naartoe te wandelen, dit is een behoorlijk steile route. Als je bovenaan staat en geniet van het prachtige uitzicht zul je er geen spijt van hebben.

Silvestri kraters

Montagnola krater

Aan de zuidkant van de Etna ligt ook de Montagnola krater. Deze krater ligt op 2.500 meter hoogte en is net als de Silvestri kraters erg indrukwekkend. Om deze krater te bekijken moet je eerst naar Rifugio Sapienza rijden. Vanaf hier kun je de kabelbaan omhoog nemen en ben je in een paar minuten op 2500 meter hoogte. Bijzonder is dat je de Montagnola krater niet alleen van bovenaf kunt bekijken, maar je kunt er ook daadwerkelijk in afdalen om tussen het rode gesteente te lopen.

Montagnola krater

EtnAvventura

Aan de zuidkant van de vulkaan, op 1700 meter hoogte, ligt het avonturenpark EtnAvventura. In een gebied van zeven hectare groot zijn verschillende klimparcours en ziplines, hoog boven de grond liggen. Er zijn verschillende niveaus, geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar tot volwassenen. Daarnaast kun je hier ook boogschieten, paardrijden of of gewoon relaxed picknicken.

EtnAvventura
Ballon!