Trieste, Friuli-Venezia Giulia

Promenade Trieste Slenter over de promenade van Trieste, een stad vol met invloeden uit verre en moderne tijden. Je vindt hier sporen van de oude Romeinen, drinkt koffie als een chique 'Wener' en toch doen de straten authentiek Italiaans aan. Naast een havenstad is Trieste ook een gezellig studentenstad met de bijbehorende gezelligheid. Na het bekijken van de talloze bezienswaardigheden, blaas je 's avonds dus lekker uit aan van de vele terrasjes aan het water.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Teatro Romano

Midden in de stad ontmoeten twee uitersten elkaar, in Teatro Romano. Te midden van moderne gebouwen gevuld met winkelketens en supermarkten tref je hier overblijfselen uit de eerste eeuw na Christus. Je kijkt naar wat er over is van een antiek theater, ooit gebouwd toen de stad gesticht werd door keizer Vespanianus. In de zomer worden hier theatervoorstellingen gegeven.

Teatro Romano, Trieste

Canal Grande

Een overblijfsel uit de tijd dat de Habsburgers hier regeerden is het Canal Grande. In de gezellige wijk Borgo Teresiano vind je de nog steeds dit kanaal en de oude pakhuizen, laadkades maar ook statige paleizen die hieromheen ontstonden.

Canal Grande, Trieste

Piazza dell'Unità d'Italia

Aan dit grote plein van Trieste vind je aan drie kanten prachtige grote gebouwen en aan de vierde kant grenst het plein aan de boulevard met uitzicht op het water. Midden op het plein vind je een prachtige fontein met daarop de beeltenis van de vier continenten. Stop hier voor een kopje koffie in het beroemde Caffé degli Specchi dat als sinds 1839 bestaat.

Piazza dellUnità, Trieste

San Giusto

Beklim de heuvel van San Giusto, een van de hoogste punten van de stad. Bovenop de heuvel liggen het 'Castello' en de kathedraal van Trieste. Cattedrale di San Giusto is een authentieke middeleeuwse kerk, rijkelijk versierd met fresco's, mozaïeken en beelden. Vanaf de heuvel heb je ook nog eens een prachtig uitzicht over de stad en de Adriatische zee.

San Giusto, Trieste

Koffiehuizen

In een artikel van National Geographic wordt naar Trieste verwezen als 'Wenen aan zee' en hiermee doelt de schrijver op onder andere de vergelijkbare koffiecultuur van beide steden. Vroeger, toen Trieste een gigantische positie als havenstad innam, kwamen hier ladingen koffie binnen. Gecombineerd met de Oostenrijkse invloeden groeiden ook hier een belangrijke koffiehuizencultuur, net zoals in Wenen in die tijd. Bestel hier een Capo in B, een cappucino in een hoog glaasje, zoals de inwoners 'm graag drinken.

Capo in B, Trieste

Revoltella Museum

Een van de grotere musea die Trieste telt is het Revoltella Museum. In dit prachtig ingerichte, statige gebouw, vind je zo'n 350 schilderijen en beeldhouwwerken, uit negentiende en twintigste eeuw.

Revoltella Museum, Trieste

Villa Revoltella Park

In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden grenst dit park niet aan het Revoltella Museum. Het groene park ligt op ongeveer een uur lopen van het museum en is de plek om even uit te blazen met een boek op een bankje. In het park ligt onder meer dit mooie kleine kerkje.

Revoltella Park, Trieste

Miramare Kasteel

Vergaap je aan de rijkdom van het Kasteel Miramare prachtig gelegen aan de Golf van Triëst. Oorspronkelijk gebouwd voor Maximiliaan van Habsburg en zijn vrouw Charlotte van België, maar de aartshertog had er niet lang plezier van, na vier jaar werd hij vermoord tijdens zijn ambt als Keizer van Mexico. De fonkelende vertrekken zijn teruggebracht in originele staat en geven een goed beeld van de tijd dat Maximiliaan en Charlotte hier leefden.

Miramare Kasteel, Trieste

Grot van Grotta Gigante

Een indrukwekkend grottenstelsel op zo'n twintig minuten rijden van het centrum van Trieste. De grot heeft het zelfs tot het Guinness Book of World Records geschopt, als ‘de grootste toeristische grot ter wereld’. Je daalt in 500 treden af naar zo'n tachtig meter diepte de grot in, via een comfortabele weg. De tour met de gids duurt zo'n 45 minuten.

Grotta Gigante, Trieste

Omgeving

Aquileia

In de tijd waarin Aquileia haar hoogtijdagen vierde, kon de stad wedijveren met het beroemde Rome. Hoewel de geschiedenis van de beide steden daarna nogal anders verliep kun je vandaag de dag de overblijfselen van deze oude Romeinse stad bezoeken. Zoek naar de sporen van oude straten van Aquileia, een uur rijden van Trieste. Er wordt jaarlijks een Romeins festival gegeven.

Aquileia, omgeving van Trieste
Ballon!