Pitigliano, Toscane

Pitigliano Pitigliano is een parel in het zuiden van Toscane. Wanneer je aan komt rijden over de slingerende wegen valt je mond open van verbazing: wat een plaatje. Omdat Pitigliano is gebouwd uit vulkanisch gesteente, ook wel tufsteen genoemd, lijkt het alsof de gebouwen uit de rotsen opstijgen. De plaats wordt ook wel ‘Klein Jeruzalem’ genoemd, vanwege de historische Joodse invloeden. Ga op ontdekkingstocht door het centrum en je hebt echt het gevoel alsof je in een Italiaanse film beland bent. Stel je eens voor; wandel door de smalle middeleeuwse straatjes waar de was buiten hangt, ergens staat een Vespa geparkeerd, een oude man drinkt buiten een espresso en even verderop zie je een originele Fiat 500.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Het centrum van de stad

Parkeer je auto net buiten het centrum en ga al wandelend op pad. Op die manier kun je de stadsmuren, poorten en andere bezienswaardigheden het beste bewonderen. In het noordwesten van de plaats vind je overblijfselen van de stadsmuren uit de tijd van de Etrusken. Via de stadspoort van Sovana kom je het centrum binnen. In het zuidelijk gedeelte van Pitigliano zie je de imposante pilaren van het Mediceaans aquaduct gebouwd door de Orsini-familie. Zij namen de macht over van de Aldobrandeschi-familie toen zij geen mannelijke erfgenamen meer hadden. Onder de stad ligt een labyrint aan wijnkelders. Er wordt gezegd dat dit labyrint net zo groot is als de stad zelf. In deze kelders ligt de lokale witte wijn opgeslagen, de ‘Bianco di Pitigliano’.

Pitigliano

Culinair

Behalve de heerlijke Bianco di Pitigliano staat deze streek ook bekend om de olijfolie. Ben je hier op een woensdag, dan is het leuk om de markt te bezoeken waar de olijfolie en ander waar verkocht wordt. In het centrum vind je leuke en gezellige restaurantjes waar je naast de typische Italiaanse gerechten ook twee speciale gerechten kunt uitproberen. Wat denk je van een ‘Sfratto’, een zoet gebakje gevuld met honing, walnoten, zoete sinaasappel en nootmuskaat dat stamt uit de Joodse tijd. Of probeer een ‘Aquacotta’, Italiaans voor kokend water. Het is een heerlijke soep gemaakt van simpele ingrediënten; brood, groeten en een ei. Vroeger werd het voornamelijk door de arme bevolking gegeten. Reserveer in de zomermaanden een tafel voor lunch of diner, want de restaurants zijn in die periode snel volgeboekt.

Italiaans eten

Palazzo Orsini

Dit prachtige kasteel uit de twaalfde eeuw staat aan de ingang van het oude centrum. Naast het kasteel zie je het indrukwekkende Mediceaans aquaduct. Breng ook een bezoek aan het archeologische museum waar je een selectie van allerlei objecten van de Orsini-familie kunt bewonderen, waaronder schilderijen, kelken, servies en juwelen. Er zijn maar liefst 21 kamers.

Pitigliano

Kerken

Deze kerk is absoluut een bezoekje waard. De kerk is vermoedelijk gebouwd in 1061, gerestaureerd in de zestiende eeuw en heeft nu de stijl van barok uit de achttiende eeuw. Er is een 35 meter hoge toren met een bel in de nok. Ook een bezoek waard is de kerk van Santa Maria en San Rocco, de oudste van Pitigliano en een artistiek meesterwerk. Bekijk hier het schilderij dat de negen verschillende heersers van de stad weergeeft, onder wie Paus Pius IX.

Pitigliano Santa Maria en San Rocco

Vie Cave

Deze grot is nog altijd een groot mysterie voor archeologen en geschiedkundigen. Wat wel bekend is, is dat de grotten zeer belangrijk waren en er voor de bouw 40.000 ton aan vulkanisch gesteente weggehakt moest worden. Maar waarom? Experts denken dat de grotten dienstdeden als ondergrondse begraafplaats en weer anderen beweren dat ze gebruikt werden als opslag van water. Je kunt de grotten op eigen gelegenheid verkennen of samen met een gids. Een activiteit voor alle leeftijden want de grotten zijn goed toegankelijk. Een andere (kleine) grot net buiten het centrum is Tempietto. De grot is maar twee meter hoog en bestaat uit drie verschillende ruimtes. De grot was in de tijd van de Etrusken waarschijnlijk een graftombe of een Romeinse tempel.

Via Cave in Pitigliano Toscane

Giubbonia Museum

Een andere aanrader voor kinderen is het Giubbonia Museum, gelegen vlak bij het het gemeentehuis. Het museum herbergt oude spullen die vroeger dagelijks gebruikt werden in de keuken en ook gereedschap voor het land en de wijnbouw. Vanaf het museum daal je af en loop je vervolgens onder de grond voorbij de fundering van het kasteel en door de lange gangen. Graag onder begeleiding deze excursie doen? Vraag dan informatie bij het informatiecentrum aan de ingang van de oude stad.

Bezoek het Giubbonia museum

Via Zuccarelli

Breng absoluut een bezoek aan Via Zuccarelli, een gebied in de stad dat herinnert aan de joodse gemeenschap. Er is ook een gerestaureerde synagoge uit 1598. Een grote groep Joden vluchtte naar Pitigliano vanuit Rome om te ontsnappen aan de katholieke vervolging. Je vindt in Via Zuccarelli ook een koosjer wijnkelder, bakker, slager en ook het Joodse badhuis is open voor publiek.

Pitigliano

Omgeving

Lago Bolsena

Op veertig minuten rijden van Pitigliano ligt het meer van Bolsena. Vanwege de locatie op de landtong en de vorm wordt het meer ook wel de navel van Italië genoemd. Het is een reusachtige krater gevuld met water en daarmee het grootste vulkanische meer van heel Europa. Ga per boot het meer op (tip: in de ochtend wanneer er het minste wind is), of huur een zeilboot en breng ook een bezoek aan twee vulkanische eilanden, l’Isola Bisentina en l’Isola Martana. Een duik in het kristalheldere water is ook aan te raden.

Lago Bolsena nabij Pitigliano Toscane

Sorano

Het plaatsje Sorano vind je op slechts zes kilometer van Pitigliano, dus prima te combineren. Ook Sorano is gebouwd uit vulkanisch gesteente en doet schilderachtig aan. Loop door de mysterieuze straten die door de Etrusken zijn aangelegd, bekijk grotten uit de bronstijd en paleizen uit de tijd van de renaissance. Het is alsof je door een geschiedenisboek loopt.

Sorano nabij Pitigliano Toscane

Vervoer

Te voet

Pitigliano kun je perfect lopend verkennen, de bezienswaardigheden liggen vlak bij elkaar.

Auto

De plaats is enkel met de auto bereikbaar. Er rijden geen treinen of bussen naartoe. Parkeer je auto buiten de stadsmuren. Daar is voldoende parkeergelegenheid. De ideale parkeerplaats is achter het marktplein.

Geschiedenis

Het zuiden van Toscane was eens een van de belangrijkste centra van de Etrusken. Naar alle waarschijnlijkheid waren zij hier in de zesde eeuw. Rondom Pitigliano vind je nog diverse graftombes uit die tijd. Vanaf de negende eeuw kwam de Aldobrandesci-famlie aan de macht, vanaf 1312 de Orsini-familie en in 1604 namen de Medici’s het over. Zij bouwden onder andere het grote aquaduct. Begin 1600 kwam er een grote groep Joden naar Pitigliano. Ferdinando de Eerste van Toscane gaf hen toegang tot Pitigliano om te ontsnappen aan de katholieke vervolging.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!