Città della Pieve, Umbrië

Città della Pieve Città della Pieve is een pittoresk dorpje in de Italiaanse provincie Perugia in de regio Umbrië. Kunstliefhebbers kijken hier in de geboorteplaats van de beroemde schilder Pietro Perugino hun ogen uit. Geniet van de mooie binnenstad, indrukwekkende fresco’s, de huisjes van rode bakstenen en loop door een van de smalste steegjes van Italië. Aanschouw de wonderlijke kathedraal van Gervasio en bezoek het Palazzo della Corgna.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van San Gervasio

De Duomo van Cittá della Pieva staat op het centrale plein. Van buiten ziet deze kerk er ietwat sober uit, maar binnen word je verrast door een majestueus schip. In deze kerk zijn werken van kunstenaar Pietro Perugino te bewonderen. De Doop van Christus is hier onder andere te zien. De kathedraal heeft een Latijns kruisplan en er zijn maar liefst zes kapellen. Op het altaar zie je ook een werk van Perugino met de Maria en de beschermheiligen van Città della Pieve. Naast de kathedraal van San Gervasio staat het geboortehuis van Perugino.

Kathedraal van San Gervasio

Vicolo Baciadonne

Vanaf de kathedraal loop je in vier minuten naar dit noordelijk gelegen straatje. Vicolo Baciadonne hoort bij ‘het pad van de steegjes’. Dit is een van de smalste steegjes van Italië. De inwoners beweren zelfs dat dit het smalste straatje van heel het land is. Het steegje is slechts 43 centimeter breed. Città della Pieve is sowieso een doolhof van straten en pleinen. Uiteindelijk kom je altijd weer op een pleintje terecht waar je heerlijk tot rust komt. Wandelliefhebbers halen hun hart op bij de Percorso dei Vicoli. Dit is een route waarbij je alle mooie steegjes ontdekt. De route is te herkennen aan de bordjes met de routenaam en een blauw balkje.

Città della Pieve

Paleis van Corgna

Dit is het belangrijkste herenhuis van Città della Pieva. Het werd gebouwd door Ascanio della Corgna, genomineerd door zijn oom als gouverneur van de stad. Het interieur en de trap zijn beschilderd met grote inzetstukken, met mythologische taferelen in een typische 16e-eeuwse Romeinse stijl. Aanrader is de kamer van de gouverneur. Hier is het schilderij ‘The Concert’ van schilder Niccolà Circignani te zien. Ontdek hier de schitterende fresco’s van Pomarancio en Salvio Savini. Loop de trouwzaal absoluut niet voorbij. Deze zaal is sprookjesachtig te noemen. In het trappenhuis staat een prachtige Etruskische obelisk. Deze obelisk verwijst naar de eeuwenoude geschiedenis van dit deel van Umbrië.

Paleis van Corgna

Omgeving

Bagni San Filippo

Rijd een uurtje richting het oosten en je komt bij de zwavelbaden van San Filippo. Deze baden worden gezien als de oudste natuurlijke baden ter wereld gebruikt door de mens. Geniet van het water met zijn helende werking. Deze baden zijn gratis, maar je kunt ook kiezen voor de thermen van San Filippo. Duik in het zwembad, neem een drankje aan de bar, eet vorstelijk bij het restaurant of plof neer in een goed bed in het hotel. Hier geniet je tevens van een enorm aanbod aan massages en schoonheidsbehandelingen.

Città della Pieve

Bagni San Filippo

Met de auto rij je vanaf Città della Pieve binnen een kwartier naar het wijnlandgoed Pomario. Dit is een oase van rust waar je uitgebreid geniet van verschillende soorten wijn. Neem vooral een kijkje in de wijnkelder. Hier is een collectie historische wijnen opgeslagen.

Wijnvelden Umbrië

Vervoer

Binnen Città della Pieve is alles lopend te doen. Città della Pieve heeft een treinstation met verbindingen naar Florence en Rome.

Ballon!