Assisi, Umbrië

Assisi Op een helling van de Monte Subasio in de Italiaanse regio Umbrië, ligt de stad van de heilige Franciscus en de heilige Clara: Assisi. Het stadje met zo’n 25.000 inwoners is een bekend bedevaartsoord, maar je hoeft niet religieus te zijn om verliefd te worden op Assisi. Met zijn pittoreske straatjes, prachtige uitzichten en bijzondere bezienswaardigheden is het niet voor niets dat de stad jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Pelgrims, maar ook toeristen genieten maar wat graag van al het moois dat Assisi te bieden heeft. Bezoek de bijzondere Sint-Franciscusbasiliek, wandel door de middeleeuwse en typisch Italiaanse straatjes en kijk vanaf de top van de stad uit over het adembenemende landschap van Umbrië.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Piazza del Commune

In het bruisende centrum van Assisi ligt het Piazza del Commune. Dit levendige plein is het hart van Assisi en een van de best bewaarde pleinen uit de middeleeuwen. Het plein wordt bovendien omringd door bijzondere monumenten. Zo kijk je vanaf het plein uit op de voorgevel van de Romeinse tempel van Minerva, die inmiddels de Sint Maria-basiliek herbergt. Ook het stijlvolle gemeentehuis, dat nog altijd in gebruik is, ligt aan dit plein. Vergeet als je op het plein bent niet om de fraaie Fontein van de Drie Leeuwen te bezoeken en neem ook zeker de tijd om op een van de vele terrassen te genieten van het uitzicht onder het genot van een heerlijk drankje.

Piazza del Commune Assisi

Sint-Franciscusbasiliek

De bekendste bezienswaardigheid van Assisi is de Sint-Franciscusbasiliek, opgedragen aan Franciscus van Assisi, de patroonheilige van Italië. Twee jaar na zijn dood in 1226 werd hij heilig verklaard en niet lang daarna werd opdracht gegeven voor de bouw van een basiliek om hem te eren. Het eindresultaat is een gigantisch gebouw, dat honderden jaren later ongetwijfeld nog steeds een van de mooiste basilieken van Italië is. De basiliek bestaat uit een crypte en maar liefst twee kerken: de bovenkerk en de benedenkerk. In de crypte ligt de heilige Franciscus begraven in een indrukwekkend, monumentaal graf. De boven- en benedenkerk staan bekend om hun prachtige, kleurrijke fresco’s die onder andere het leven van de heilige Franciscus tot in de kleinste details verbeelden. Een bezoek aan de basiliek in de geboortestad van deze heilige mag je absoluut niet overslaan als je in Assisi bent.

Sint-Franciscusbasiliek Assisi

Basiliek van Sint-Clara

Naast de heilige Franciscus, werd ook de heilige Clara geboren in Assisi. Zij was een van de meeste trouwe volgelingen van de heilige Franciscus en ook ter ere van haar werd een prachtige basiliek gebouwd in Assisi. Van de buitenkant is deze kerk wat minder groots dan de Sint-Franciscusbasiliek, maar daarom zeker niet minder mooi. Ook van binnen is de kerk soberder dan de Sint-Franciscusbasiliek, maar de mooie fresco’s achterin in de kerk zijn toch zeker de moeite waard om te bewonderen. Daal daarnaast ook af naar de crypte van deze kerk en bezoek hier het graf van de heilige Clara. Bewonder hier een aantal relieken van zowel de heilige Clara als de heilige Franciscus. Neem ook de tijd om buiten de kerk vanaf het aangrenzende pleintje het geweldige uitzicht over de valleien ten zuiden van Assisi te bewonderen. Dit is de perfecte locatie voor een fotomomentje!

Basiliek van Sint-Clara Assisi

Rocca Magiore

Het kasteel Rocca Magiore torent hoog en statig boven Assisi uit. Beklim de heuvel naar dit keizerlijke fort en geniet van een adembenemend uitzicht over de valleien rondom de stad vanaf het hoogste punt van Assisi. Je ziet de stad Perugia in de verte liggen. Je leert er ook alles over middeleeuwse verdedigingstactieken. Met een wandeling langs de dikke, ondoordringbare muren krijg je inzicht in de manier waarop het kasteel rond de twaalfde eeuw werd gebouwd en verdedigd. In het fort zelf vind je razend interessante tentoonstellingen, die het Assisi van de middeleeuwen als het ware tot leven brengen.

Rocca Magiore

Omgeving

San Damiano klooster

Om in de religieuze sferen te blijven, is het bezoeken van het San Damiano-klooster net buiten Assisi een absolute aanrader. Het klooster ligt op enkele kilometers van Assisi en te voet ben je er vanuit het centrum in zo’n twintig minuten. Het San Damiano-klooster speelde zowel in het leven van de heilige Franciscus als dat van de heilige Clara een belangrijke rol. In 1212 stichtte de heilige Clara hier de orde der clarissen. Een paar jaar eerder, in 1205, ontving de heilige Franciscus in de kerk van San Damiano zijn roeping, toen het crucifix plotseling tot hem begon te spreken. Het kerkje ligt in een rustige omgeving en is gebouwd in een eenvoudige stijl, maar het is een van de belangrijkste plaatsen geweest in het leven van de heilige Franciscus. Dat, en het schitterende uitzicht over de vallei, maken deze plek zonder twijfel de moeite waard om te bezoeken.

San Damiano

Eremo delle Carceri

Zo’n vijf kilometer boven Assisi ligt het Eremo delle Carceri-complex. Naar het schijnt kwam de heilige Franciscus hier in de dertiende eeuw vaak om te bidden en na te denken in een van de vele grotten. Al snel volgden anderen hem naar de plaats en vonden ze hun eigen, afgezonderde grotten om te bidden. Rond 1400, jaren na de dood van Fransiscus, verrezen er een klein klooster en een kerkje. In de eeuwen die volgden werden er nog meer gebouwen toegevoegd rond de grot van de heilige Franciscus. Vandaag de dag wonen er enkele franciscaner broeders op het complex. Zij verwelkomen bezoekers van deze bijzondere plek graag. Op het complex en in de prachtige omgeving kun je echt ervaren hoe de heilige Franciscus heeft geleefd: simpel, teruggetrokken en één met de natuur.

Eremo delle Carceri

Monte Subasio-park

Wil je je onderdompelen in de Umbrische natuur, bezoek dan het Monte Subasio-park, enkele kilometers ten oosten van Assisi. In dit rustgevende park kijk je tijdens een lange, gevarieerde bergwandeling je ogen uit. Op de hellingen vind je typisch Italiaanse olijfbomen, mediterrane loofbossen en uitgestrekte open weidegronden en graslandschappen. Behalve verschillende wandelroutes, liggen er door het park ook uitgebreide fiets- en mountainbikeroutes. Daarnaast is het Monte Subasio-park vanwege zijn heuvels en prachtige vergezichten een populair gebied voor paragliders.

Monte Subasio

Vervoer

Het vliegveld van Perugia is het dichtstbijzijnde vliegveld in Assisi. Vanaf het vliegveld is het slechts zestien kilometer tot de stad. Met de auto kost dit je ongeveer een half uur en vanaf het vliegveld zijn er ook voldoende mogelijkheden om met een taxi of bus in de stad te komen. Ook met de trein is Assisi goed bereikbaar. Het centraal station van Assisi ligt op zo’n drie kilometer van het centrum van de stad. Vanaf het station ben je met de bus binnen de kortste keren in het bruisende hart van de stad. Kom je met de auto naar Assisi, dan kun je deze achterlaten op een van de parkeerplaatsen onder aan de stad. Het centrum zelf is namelijk grotendeels autovrij. Vervolgens klim je te voet door de steegjes en straatjes richting het centrum. De bezienswaardigheden in de stad liggen op loopafstand van elkaar. Voor de beste ervaring van al het moois dat Assisi te bieden heeft, is het dan ook aan te raden om de stad te voet te ontdekken.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!