Dubrovnik, Dalmatië

Dubrovnik Dubrovnik wordt over het algemeen beschouwd als een van de mooiste steden aan de Adriatische Zee en wordt ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. Sinds 1979 staat de Oude Stad Dubrovnik op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is dus niet zo vreemd dat deze havenstad zo populair is onder toeristen. Wandel over de stadsmuren, duik onder in de wirwar van straatjes in de historische stad en maak een fijne boottrip om de oude stad vanaf het water te bewonderen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadsmuren

In de zevende eeuw is men begonnen met het bouwen van de stadsmuren om Dubrovnik te beschermen. De stadsmuren die je tegenwoordig ziet, dateren van tussen de veertiende en zeventiende eeuw toen de muren zijn gerestaureerd en verstevigd. De muren en forten van Dubrovnik horen tot de best bewaarde verdedigingssystemen uit de middeleeuwen, ze hebben namelijk nooit vreselijke schade gehad van aanvallen of gevechten. Over de stadsmuren kun je een twee kilometer lange wandeling maken en genieten van een spectaculair uitzicht over de stad en de zee.

Stadsmuren Dubrovnik

Stradun

Stradun, de 300 meter lange hoofdstraat van Dubrovnik, loopt dwars door de binnenstad. De straat begint en eindigt bij een fontein met klokkentoren. In het oosten heb je de Dubrovnik klokkentoren en in het westen de klokkentoren van het Franciscanenklooster. Je vindt door de straat veel mooie gebouwen en monumenten uit de zeventiende eeuw.

Stradun Dubrovnik

Fort Lovrijenac

Net buiten de stadsmuren van Dubrovnik vind je Fort Lovrijenac, het fort staat ook wel bekend als Dubrovnik Gibraltar. In eerste instantie was het de bedoeling dat de Venetianen op deze plek een fort zouden gaan bouwen. De bevolking was het hier niet mee eens en heeft in sneltreinvaart het fort gebouwd nog voordat de Venetianen hier aan konden beginnen. Tegenwoordig worden hier verschillende evenementen gehouden zoals voorstellingen.

Fort Lovrijenac Dubrovnik

Paleis van de Rector

Het rectorenpaleis was de thuishaven van de rector van Dubrovnik. Het paleis is meerdere keren vernield en heeft hierdoor een mix van stijlen wat het een erg mooi gebouw maakt. Tegenwoordig bevindt zich in het paleis een cultuurgeschiedenismuseum. Je kunt hier kunst en voorwerpen bekijken en zien hoe de rector hier werkte en leefde.

Paleis van de Rector Dubrovnik

Oude Haven

Een ander historisch deel van de stad is de oude haven van Dubrovnik, sommige delen stammen zelfs nog uit 1470. Vroeger behoorde het tot de belangrijkste handelshavens aan de Adriatische Zee. Het is hier zeker de moeite waard om een wandeling te maken en neer te ploffen op een fijn terrasje.

De Oude Haven Dubrovnik

Kathedraal van Dubrovnik

In de achttiende eeuw is de huidige kathedraal van Dubrovnik gebouwd. Door verschillende opgravingen is men erachter gekomen dat er op deze plek meerdere kerken hebben gestaan, waarvan de oudsten uit de zevende eeuw dateren. Je kunt de kathedraal ook van binnen bekijken, vergeet dan zeker niet om de schatkamer te bezoeken. Hier kun je verschillende religieuze kunstvoorwerpen bekijken.

Kathedraal Dubrovnik

Game of Thrones

Als Game of Thrones liefhebber ben je in Dubrovnik zeker aan het goede adres. Veel locaties in de stad zijn gebruikt voor de populaire serie. Je kunt deelnemen aan een Game of Thrones tour of zelf de locaties bezoeken. Zodra je in Dubrovnik aankomt, is het net alsof je in Kings Landing bent, de woonplaats van de koning en koningin in de serie. Loop door St Domenica Street in het centrum van Dubrovnik om zelf de 'Walk of Shame' te ervaren of kijk hoe het bordeel van Little Finger eruit ziet door het Etnografisch museum te bezoeken. Ook buiten de stad zijn genoeg filmlocaties te bezoeken zoals het onbewoonde eiland Lokrum, beter bekend als Qarth in Game of Thrones.

Game of Thrones Dubrovnik

Pile-poort

De westelijke ingang van de stad wordt gevormd door de Pile-poort, je gaat hier de oude stad in door eerst over een brug te lopen. Onder de brug zie je een mooie tuin, dit was niet altijd zo want vroeger was hier een brede stadsgracht. Bovenin de stadspoort zie je een beeld van de heilige Sint-Blasius.

Pile poort Dubrovnik

Franciscanenklooster

Aan het begin van de Stradun ligt het Franciscanenklooster. In de veertiende eeuw is het klooster gebouwd en het kenmerkt zich door de gotische architectuur. Buiten vind je een prachtige kloostertuin. Wat ook erg bijzonder is, zijn de musea, je vindt hier een bibliotheek en een apotheek.

Klooster Dubrovnik

Synagoge en Joods Museum

Een van de oudste, nog steeds gebruikte, synagoges in Europa staat in Dubrovnik. Via een smal straatje met allemaal trappetjes kom je uit bij de synagoge. Bij de synagoge bevindt zich ook een Joods museum, hier kun je meer te weten komen over de Joden die hier vroeger woonden.

Museum Dubrovnik

Sponza Paleis

Het Sponza Paleis stamt uit de zestiende eeuw en wordt door de lokale bevolking ook wel de Divona (douane) genoemd. Vroeger was het paleis namelijk een douanekantoor, door de jaren heen had het paleis ook andere functies zoals een bank, school, schatkamer en een wapenkamer. Tegenwoordig zit in het paleis het stadsarchief waar belangrijke documenten worden bewaard.

Sponza Paleis

Omgeving

Lokrum

Vanuit Dubrovnik kun je met een watertaxi in ongeveer vijftien minuten naar Lokrum, een groen eiland in de Adriatische Zee. Je kunt hier het Benedictijns klooster uit de vijftiende eeuw bezoeken of zoek verkoeling in de zee. In plaats van de zee kun je ook een duik nemen in de Dead Sea Pool of tussen de enorme rotsen met kalksteen bij Lokrum Rocks relaxen. Pas wel op voor de hebberige pauwen die op het eiland rondlopen.

Lokrum Dubrovnik
Ballon!