Brač, Dalmatië

Uitzicht Zlatni Rat Het eiland Brač is het derde grootste eiland in de Adriatische Zee. Je vindt het eiland voor de kust van Kroatië bij Split. Hier kan je het meest gefotografeerde strand van het eiland vinden dat je op veel ansichtkaarten ziet. De puntvorm, die ook nog eens constant verandert van vorm, maakt het tot een uniek strand. Waar het eiland ook bekend om staat is de typische witte kalksteen. Gebruikt voor het Witte Huis in Washington kom je deze bijzondere steensoort overal ter de wereld tegen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Zlatni Rat

Als je iets over Brač leest is de kans groot dat er een foto bij staat van het strand Zlatni Rat, ook wel de Gouden Kaap genoemd. Het populaire strand vind je in het zuiden van het eiland, bij het plaatsje Bol. Dit bijzondere strand wordt door veel mensen gezien als een van de mooiste stranden van Kroatië en zelfs van de wereld. Het is niet alleen de unieke puntvorm die het strand bijzonder maakt, de vorm verandert ook nog eens constant door de wind en stroming. Het is de perfecte plek op het eiland om te genieten van het strand en de zee. Ook voor de actievelingen is er genoeg te doen, er zijn hier volop watersporten te beoefenen zoals snorkelen en windsurfen.

Zlatni Rat

Supetar

Als je vanaf Split de ferry neemt naar Brač kom je aan in Supetar, de grootste plaats op het eiland. In het autovrije centrum kun je rustig genieten van alles wat Supetar te bieden heeft. De kenmerkende witte kalkstenen huizen zijn niet te missen en zeker het bekijken waard. De van Brač afkomstige kalksteen wordt over de hele wereld gebruikt, zoals bijvoorbeeld voor het Witte Huis in Washington. Wanneer je door de stad loopt kun je genieten van alle prachtige gebouwen zoals de Sveti Petar kerk en als je uitgewandeld bent, neem dan een verfrissende duik in het water of leun achterover bij een van de vele restaurantjes.

Supetar

Klooster Pustinja Blaca

Een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden op het eiland is het klooster Pustinja Blaca. Het klooster ligt in een kloof waardoor je enkele kilometers moet wandelen om het te kunnen bereiken. Het klooster is door twee nonnen gebouwd toen zij in de zestiende eeuw voor de Turken op de vlucht waren. In de achttiende en negentiende eeuw was het klooster zo gegroeid dat er zo'n 250 mensen werkten om te zorgen voor de productie van onder andere wijn en olijfolie. Het klooster is inmiddels al een halve eeuw onbewoond maar doordat er zoveel intact is gebleven, krijg je het gevoel dat je terug gaat in de tijd als je door het klooster loopt.

Klooster Pustinja Blaca

Pučišća

Pučišća wordt door veel mensen aangewezen als een van de mooiste dorpen van Europa en mag je dan ook zeker niet overslaan tijdens je eilandbezoek. In het pittoreske dorpje vind je geen moderne gebouwen, hier zijn de historische, oude gebouwen nog goed bewaard gebleven. Waar Pučišća ook erg bekend om staat is de beroemde steenhouwerijschool, er worden hier jaarlijks niet meer dan 25 studenten aangenomen. Het is erg belangrijk voor het eiland om deze kunst door te geven omdat de witte kalksteen een grote inkomstenbron is.

Pučišća

Vidova Gora

Voor de spectaculairste uitzichten over het eiland, de kust en Zlatni Rat moet je de klim naar de top van Vidova Gora wagen. De berg die zo'n 780 meter hoog is, is de hoogste berg van alle Adriatische eilanden. Aan de noordkant van de berg vind je voornamelijk veel bomen en de zuidkant is een stuk ruiger met veel rotsen. Je kunt de top bereiken door te beginnen bij Nerežišća, op het Kneževravan-plateau. De mooiste wandeling maak je vanaf Bol maar deze is ook zwaarder. Als je de wandeling niet ziet zitten kun je ook je auto pakken en de berg oprijden.

Vidova Gora

Sumartin

Als je vanuit Makarska op het vasteland de ferry naar Brač neemt kom je aan in het kleine plaatsje Sumartin. Het bijzondere aan dit dorpje is dat de bewoners hier met een ander dialect spreken dan de andere steden op het eiland. De bekendste bezienswaardigheden, die je zeker niet mag missen, zijn het Franciscaner klooster en de St. Martin kerk. Naast de cultuur kun je ook rustige baaitjes opzoeken in de omgeving van Sumartin om te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Sumartin

Škrip

De oudste, nog bewoonde plaats op het eiland, is Škrip. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en de cultuur van het eiland, kun je hier een bezoekje brengen aan het Museum van Brač. Het museum kun je vinden in de zestiende eeuwse Toren van Radojkovic. Een ander museum in Škrip dat ook een aanrader is, is het Olijfoliemuseum. Hier kom je alles te weten over olijfolie uit de streek en deze kan natuurlijk ook geproefd worden.

Škrip

Milna

In de zestiende eeuw vestigden herders zich in Milna. Het dorpje is uitgegroeid tot een havenstadje en populair onder jachteigenaren. Neem een kijkje bij de prachtige kerk in barokstijl die in 1783 is gebouwd of wandel langs de boulevard en maak een stop bij een van de vele restaurantjes. De visliefhebbers moeten in de restaurants zeker gezouten sardientjes proberen. Met de grootste vissershaven van het eiland, is de visvangst erg belangrijk, waarvan de gezouten sardientjes de specialiteit van het dorp zijn.

Milna

Vervoer

Het eiland is prima met de auto of camper te verkennen. Je bereikt het eiland vanuit bijvoorbeeld Split of Makarska. De veerboot van Makarska naar Sumartin doet er een uur over en vertrekt meestal tweemaal per dag (wijzigingen voorbehouden). Voor vertrektijden en boeken van de overtocht, ga je naar https://www.jadrolinija.hr/en.

Ballon!