Korčula, Dalmatië

Korčula Het zesde grootste eiland van Kroatië is Korčula en is zo'n 50 kilometer lang. Voor velen is dit zelfs het mooiste eiland in Dalmatië. Het eiland is dan ook niet voor niets erg populair geworden bij de toeristen. Toch vind je op het eiland nog authentieke plaatsjes en bezienswaardigheden. De eeuwenoude tradities die ze in stand houden, zoals het wijn persen, maken je bezoek compleet.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Korčula stad

Het historische Korčula wordt ook wel klein Dubrovnik genoemd, door de oude stadsmuur en de huizen met oranje daken. De vijftiende-eeuwse kathedraal van St. Mark is door lokale kunstenaars gebouwd, met op het eiland gewonnen kalksteen. In het paleis op het Plein van Sveti Marko vind je het Stadsmuseum en de schatkamer van het bisschoppelijk paleis. Als we de geschiedenis mogen geloven zou Korčula de geboorteplaats van de ontdekkingsreiziger Marco Polo zijn. Je kunt in de stad het huis van Marco Polo bezoeken, in de toren vind je een museum over zijn leven. Klim even door naar de top voor het mooiste uitzicht over de kust en de stad.

Korčula stad

De heuvel van St. Antonius

Vanaf Korčula is het ongeveer een half uur lopen naar de heuvel van St. Anthonius. Een trap neemt je mee langs 200 jaar oude cipressen. Het zijn 102 treden, dus je moet echt even klimmen. Bovenop de heuvel staat het veertiende-eeuwse kerkje van St. Antonius. Ook het uitzicht is de klim beslist waard, neem dan ook even lekker de tijd om hier van te genieten.

De heuvel van St. Antonius

Vela Luka

Het havenstadje Vela Luka ligt in het westen van het eiland. Dit sfeervolle stadje herbergt tal van oude, stenen gebouwen en gezellige restaurants aan de boulevard. Op deze boulevard ligt een 40 meter lang mozaïekkunstwerk: de levensboom. In het stadsmuseum beleef je de geschiedenis door prehistorische vondsten. Boven de stad ligt de grot Vela Spila, een archeologische vindplaats uit de prehistorie. In de haven van Vela Luka liggen veel boten en je kunt mee op verschillende bootexcursies. Een aanrader is om vanaf hier het paradijselijke eiland Proizd te bezoeken. Het is een rustig eiland, met witte stranden en helder water. De ideale plek om je even af te zonderen van de buitenwereld.

Vela Luka

Pupnat

Een van de kleinste dorpjes op het eiland is Pupnat. Het dorp werd is als woonplaats gekozen dankzij de gunstige ligging tussen de heuvels. Piraten konden het dorp niet zo makkelijk vanaf zee ontdekken. Het is een echte agrarisch dorp en veel inwoners leven nog altijd van de landbouw. De meeste bezoekers komen naar Pupnat vanwege verse producten zoals wijn, honing, kruiden en fruit. Daarnaast is dit ook een perfect startpunt voor mooie wandelingen. Je kunt naar Klupca, de top van het eiland, wandelen, maar ook naar de dorpen Racisce en Kneza of naar de Zukovica vallei.

Pupnat

Blato

In het binnenland ligt het charmante en sfeervolle stadje Blato. Er zijn hier verschillende overblijfselen van de Romeinen teruggevonden, zoals vloeren uit de kerk en een landbouwgebied. Door deze vondsten is het aannemelijk dat de Romeinen de eerste bewoners van het eiland waren. Verder is het een stad van eeuwenoude tradities. Je gaat helemaal terug in de tijd wanneer je door de straatjes met citrusbomen en oude, stenen huisjes loopt. Door de weinig toeristische voorzieningen hangt hier nog een echte authentieke sfeer.

Blato

Stranden

Met zo'n 200 stranden kunnen strandliefhebbers hun geluk niet op. Bij Lumbarda liggen zelfs enkele zandstranden, zoals Przina en Bilin Zal. Deze zijn ideaal voor jonge kinderen, omdat de zee hier ondiep is. Verder vind je vooral veel kiezel- en rotsstranden, die weer erg geschikt zijn om te snorkelen. Een van de populairste kiezelstranden is het Pupnatska Luka met helderblauw water. Als je de drukte wilt ontwijken, dan is het strand Vaja een stuk rustiger. Het kost dan ook wel wat meer moeite om het te bereiken. Eerst moet je een heuvel oplopen om vervolgens via een steile helling naar beneden te wandelen. Een andere optie is om met een bootje of watertaxi de eilanden Proizd of Badija te bezoeken.

Korčula strand

Wijnmakerijen

Čara is een van de oudste dorpjes. Voor de vijftiende-eeuwse St. Pieterskerk staat een 50 meter hoge cipres op een pleintje. Het is waarschijnlijk een van de oudste cipressen in heel Europa. In de omgeving vind je veel landbouwgebieden met olijf- en wijngaarden. Wijnliefhebbers opgelet, je kunt verschillende wijntours doen op het eiland, waarbij je meerdere wijnmakerijen bezoekt. Rondom Čara liggen er meerdere, maar je kun ook naar een lokale wijngaarden in Smokvica of Lumbarda gaan. Op het eiland worden al eeuwenlang, op een traditionele wijze, witte wijnen gemaakt van de unieke pošip en grk druiven. Deze moet je dus zeker geproefd hebben!

Wijngaard
Ballon!