Trogir, Dalmatië

trogir Trogir is een klein schiereiland gelegen in het zuiden van Kroatië op een half uur rijden van Split. Trogir is een bezienswaardig hoogtepunt aan de Dalmatische kust en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De historische stadskern, het oude fort en de sfeervolle straten en pleinen, maken Trogir tot een populaire vakantiebestemming. Het middeleeuwse stadshart is ommuurd om de burgers van de stad te beschermen tegen de Griekse en Romeinse overheersers. Tegenwoordig wordt Trogir graag bezocht om haar historische bezienswaardigheden, mooie stranden en gezellige uitgaansgelegenheden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Fort Kamerlengo

Het vijftiende-eeuwse Fort Kamerlengo is aan het water gebouwd op de meest noordelijke punt van het eiland, vlak bij de haven. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over Trogir en de heldere, blauwe zee. Tegenwoordig wordt deze voormalige verdedigingsvestiging gebruikt voor zomerse concerten en evenementen.

Fort Kamerolengo

Klokkentoren

Een herkenbaar bouwwerk van Trogir is de vijftiende eeuwse klokkentoren. Het was oorspronkelijk de toren van de Sint-Sebastiaankerk die ooit op het plein bij de toren stond. Bovenop de toren staat een beeltenis van Vrouwe Justitia. Bezoek de overdekte stads loggia die naast de toren staat en bekijk de historische zuilen en afbeeldingen.

Klokkentoren Trogir

Sint-Laurentius Kathedraal

Er zijn in Trogir nog altijd veel historische overblijfselen te zien zoals de prachtige Sint-Laurentius kathedraal met haar 47 meter hoge campanile. De kerk heeft veel verschillende bouwstijlen die duidelijk zichtbaar zijn, zoals de gotische en romaanse bouwperiode. De bouw van de kathedraal begon in de dertiende eeuw en werd pas voltooid in de zeventiende eeuw. Naast het bezichtigen van de kathedraal, is het ook mogelijk om via een smal trappetje de toren te beklimmen.

Sint-Laurentius Kathedraal

Groene markt

De sfeervolle, groene markt van Trogir wordt wekelijks naast de brug met het vasteland gehouden. De markt is erg bekend in Kroatië en zowel locals als toeristen struinen graag langs de kraampjes vol verse groente, fruit en lokale specialiteiten. Goed om te weten, is dat aan het einde van de middag de vissers met verse vis van zee terugkomen. Hoe vers wil je het hebben?

De markt in Trogir

Stadsmuseum van Trogir

In een voormalige koninklijke residentie, een barok Venetiaans paleis, is het Civic museum van Trogir gevestigd. Het paleis staat tegenover de oude noordelijke ingang van Trogir. Hier zijn kunstvoorwerpen uit de Romeinse tijd tentoongesteld en er zijn exposities over de geschiedenis van de stad.

Stadsmuseum
Ballon!