Omiš, Dalmatië

Omis, Kroatie Aan de Adriatische zee en omringd door hoge bergen ligt het havenstadje Omiš. In het verleden was deze plaats de thuisbasis van piraten die de lading van schepen uit Dubrovnik en Venetië buit maakten en veilig stelden via de vluchtroute langs de Cetina rivier. Tegenwoordig is Omiš een welvarende stad, waar de rijkdom van weleer nog altijd terug te vinden is. De Omiš Rivièra is de plek in Kroatië waar prachtige stranden, volop recreatiemogelijkheden en historie hand in hand gaan.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mirabella Fort

Het Mirabella fort werd in de dertiende eeuw door de piraten gebouwd en diende als schuilplaats. Vanuit deze plek vocht men tegen de Turken die volgens een legende werden verslagen door de akoestiek van het fort. Het geschreeuw van de piraten echode tegen de muren, waardoor de tegenpartij vermoedde dat er een enorm leger hen opwachtte. Zij kozen te vluchten, omdat ze dachten de strijd te verliezen. Vanuit de historische binnenstad wandel je in tien minuten naar het Mirabella fort. Op ongeveer 245 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over Omiš en de azuurblauwe Adriatische Zee.

Mirabella Fort, Omis

Fortica Fort

Het Fortica fort werd voornamelijk gebouwd als uitkijkpost. Men beweert dat de aanvallende vijand vanuit dit fort werd verdreven door stenen naar beneden te gooien. Via een gemarkeerd pad en een intensieve wandeling over smalle ongelijke gedeeltes bestaande uit rotsstenen kun je het fort bereiken. Door de hoge ligging van het Fortica fort word je beloond met een spectaculair uitzicht over Omiš en omgeving.

Fortica Fort, Omis

Velika Plaza

Velika Plaza is het gezellige stadsstrand van Omiš. Vanaf de zuidkant van Omiš is dit 700 meter lange strand gemakkelijk te bereiken en zeer geschikt voor families met kleine kinderen. Neem een heerlijke frisse duik in het azuurblauwe water of neem deel aan een van de activiteiten zoals volleybal, voetbal of verken het water op een jetski.

Velika Plaza

Piraten activiteiten

Tijdens de zomermaanden vinden er verschillende activiteiten in de stad plaats ter herinnering aan de piratengeschiedenis. Ben je toevallig rond deze tijd in de buurt van Omiš dan kun je getuige zijn van een zeeslag waarbij piraten een Venetiaans handelsschip aanvallen of een piratenavond houden in het gezelschap van de gevreesde piraten van Omiš.

Piraten activiteiten, Omis

Cetina Kloof en rivier


De Cetina rivier ontspringt in het binnenland van Kroatië bij Milasevo en stroomt bij Omiš de zee in. Op verschillende plekken zijn door de eeuwen heen prachtige kloven ontstaan. Bij het plaatsje Zadvarje verlaat de rivier de kloof en komt door de indrukwekkende Gubavica waterval terecht in een lagergelegen vallei. Verken met een boottocht vanuit de stad de kloof vanaf het water en ontdek de prachtige natuur en rotsformaties. Ben je een echte avonturier? Ga dan een dag raften of ontdek de Cetina rivier via een zipline.

Cetina kloof, Omis

Omgeving

Split

De grootste en belangrijkste havenstad van Kroatië ligt slechts 26 kilometer van Omiš verwijderd. Op de fraaie boulevard word je begroet door wuivende palmbomen en het centrum staat bol van historische gebouwen waarvan velen uit de Romeinse tijd stammen. Binnen de oude stadsmuren bevinden zich talloze cafés, terrassen en restaurants. Bezoek tijdens je dagtocht vanuit Omiš, zeker het paleis van Diocletianus en de tempel van Jupiter. Voor een fraai uitzicht over de stad en de haven, beklim je de groene long van de stad, park Marjan, gelegen op een heuvel.

Dubrovnik

Salona

Op ongeveer een half uur rijden van Omiš, in Solina een buitenwijk van Split, liggen de ruïnes van een oude Romeinse stad Salona. Ooit de hoofdstad van Dalmatië en van strategisch en economisch belang tijdens de Romeinse tijd. Van deze stad, die in haar hoogtijdagen driemaal groter dan Pompeii was, resten nu enkel ruïnes. De restanten van de oude stadsmuren, het amfitheater en begraafplaatsen zijn nog altijd te bewonderen.

Salona
Ballon!