Åmli, Agder

Åmli, Agder Houd je wel van een beetje avontuur? Kom dan fietsen, wandelen, zwemmen, klimmen en kanoën in Åmli en omgeving. Fiets door de prachtige natuur en langs oude gebouwen op oude spoorlijn tussen Åmli en Treungen. Ook is Åmli het startpunt van diverse gemarkeerde wandelroutes. Je klimavontuur begint bij de unieke Via Ferrata-route vlakbij het Elvarheim museum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wandelen

Er zijn rondom Åmli meer dan twintig verschillende routes te vinden die allemaal goed gemarkeerd zijn. Van korte tot lange wandelingen en verschillende moeilijkheidsgraden is er voor ieder wat wils. Er staat een informatiebord bij het startpunt van elk van de wandelingen. Het leuke aan deze tochten is dat er bij verschillende stops een box is met een stempel en gastenboek. Als alle stops zijn behaald en stempels zijn gezet ontvang je een herinnering.

Wandelen, Åmli

Fietsen

Fiets door de valleien Gjøvdal, Skjeggedal en Tovdal, stuk voor stuk zeer geschikt om op een tweewieler te verkennen. Een bijzondere fietsroute is de historische spoorlijnroute van Åmli naar Treungen. Deze spoorlijn werd in het begin van de twintigste eeuw vooral gebruikt voor het vervoer van hout en erts. Ontdek de historische punten langs de route, zoals watertorens, oude stationsgebouwen en stenen bruggen. Onderweg kun je op diverse plekken aan het meer en langs de rivier uitrusten of eventueel een duik nemen. De route is in totaal ongeveer 35 kilometer lang.

Fietsen, Åmli

Elvarheim museum

Vlakbij de stenen brug in het centrum van Åmli staat het Elvarheimmuseum. De vier grootste carnivoren in Scandinavië zijn hier tentoongesteld. De lynx, beer, wolf en de veelvraat. Daarnaast zijn er vogels, kleine roofdieren en een bevertentoonstelling te bekijken. Vlakbij het museum start ook de wandeling naar de berg Trogfjell, een wandeling van ongeveer twee uur.

Elvarheim museum, Åmli

Klimmen

Vanaf het museum is het ongeveer een kwartier lopen naar het begin van de klimroute: Via Ferrata Trogfjell. Via Ferrata is letterlijk ijzeren pad in het Italiaanse. Dit is dan ook een prachtige klimroute met stalen ladders, kabels en bruggen op de flank van de Trogfjell. Ervaring is voor deze route niet vereist, maar hoogtevrees kan wel roet in het eten gooien. De eerste keer is het handig om deze klimroute met een gids te doen. De klim is in totaal 200 meter hoog over een afstand van ongeveer 240 meter.

Klimmen, Åmli

Omgeving

Rjukanfossen waterval

Op ongeveer drie kwartier rijden van Åmli ligt de Rjukanfossen waterval. Bij Dale kan geparkeerd worden langs de weg bij de rotonde. Vanaf daar gaat een pad naar de waterval toe. Er is een informatiebord in Dale over deze route van ongeveer drie kilometer lang (alleen heen) naar de waterval toe en deze is helemaal gemarkeerd. Aan het einde is een plateau met een prachtig uitzicht op de waterval.

Rjukanfossen waterval, Åmli
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!