Arendal, Agder

Arendal, Agder Arendal is een echte kuststad met een prachtig oud centrum. Wandel door het oude gedeelte Tyholmen met vele vakwerkhuizen en bekijk de dobberende bootjes in de haven Pollen. Bezoek een van de musea die Arendal rijk is of vaar naar het eiland Merdø om te genieten van de rust. Voor Disney liefhebbers is het leuk om te weten dat Arendal ter inspiratie is gebruikt voor de film Frozen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude centrum Tyholmen

Op het kleine schiereiland van Arendal ligt het oude centrum Tyholmen. Wandel door de smalle steegjes en bekijk de vele houten vakwerkhuizen. Deze wijk is gebouwd op een paar van de in totaal zeven kleine eilanden waar de stad Arendal op is verspreid. In het bovenste gedeelte van de wijk woonden vroeger de zeelieden en ambachtslieden, in het onderste gedeelte de kooplieden. Nog steeds bestaat het onderste gedeelte voornamelijk uit restaurants en hotels en het bovenste gedeelte is grotendeels een woonwijk.

Oude centrum Tyholmen, Arendal

Haven

Aan de rechterkant van het oude centrum Tyholmen ligt de haven Pollen. Wandel over de kade en bekijk de vele mooie huizen rondom de haven. Voor de beste restaurantjes in de stad moet je ook bij de haven zijn. Neem de boot vanaf de haven naar een van de eilanden in de buurt van Arendal.

Haven Pollen, Arendal

Klöckers hus museum

Stap in de voetsporen van een welgestelde familie uit de negentiende eeuw. Bekijk de privéwoning van Johannes Nicolai von Klöcker, nu omgetoverd tot museum. Alle kamers zijn te bezichtigen: van de woonkamer tot het kantoor en de keuken. In een deel van het museum is het huis van een zeeman te bewonderen. De oude dorpswinkel van het museum verkoopt ouderwets snoep en historische tijdschriften. Bekijk tevens 's werelds grootste tentoonstelling van scheepsmodellen in flessen, bestaande uit 655 schepen in flessen.

Klöckers hus museum, Arendal

Wetenschapsmuseum

Een echt interactief center, gelegen aan de pier in Arendal. Test je reactievermogen of ren door een hamsterwiel. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk om te testen in het science center. Neem in het weekend deel aan een bijzondere reis door de ruimte in 3D. Verder zijn er een grote tentoonstelling en veel interactieve installaties te zien in dit museum.

wetenschapsmuseum, Arendal

Kuben Aust-Agder museum

In het Kuben Aus-Agder museum zijn verschillende tentoonstellingen te bewonderen over de geschiedenis van Aus-Agder en Arendal. Naast de tentoonstellingen in het bijzonder moderne gebouw, is het ook mogelijk om digitaal verschillende tentoonstellingen te bekijken. In totaal zijn er meer dan 45.000 items te bezichtigen .

Kuben Aust-Agder museum, Arendal

Bomuldsfabriken Kunsthal

Neem een kijkje in de Bomuldsfabriken Kunsthal op ongeveer een kwartier lopen van het centrum. Dit museum is gevestigd in een voormalige katoenfabriek uit de negentiende eeuw. Dit is een van de grootste galerieën voor de hedendaagse kunst in het zuiden van Noorwegen. Op de begane grond wisselen tentoonstellingen zich af en op de eerste verdieping hangt de permanente collectie.

Bomuldsfabriken Kunsthal, Arendal

Omgeving

Eiland Merdø

Neem de veerboot van de haven Pollen naar het eiland Merdø. Het autovrije eiland ligt op ongeveer een half uurtje varen van Arendal af. Het is een populair eiland en zeker geschikt voor een dagtocht. Ga hier diepzeevissen, rondom het eiland kajakken of neem een duik in het water. Verder staan er mooie, oude houten huizen en kun je terecht op de heerlijke zandstranden. Op twee plekken op het eiland zijn grafheuvels gevonden die uit de ijstijd dateren.

Eiland Merdø, Arendal

Nationaal Park Raet

Ten zuiden van Arendal ligt het nationale park Raet. Toen een gletsjer zich in de ijstijd terugtrok, liet deze grote hoeveelheden, zand, klei en steen achter. Hierdoor is er een uniek landschap ontstaan. Vooral in de zomermaanden komt men hier graag om van de natuur te genieten en tot rust te komen. De vele eilanden waar het park uit bestaat zijn ideaal om te kanoën, varen, wandelen of genieten aan het strand.

Nationaal park Raet, Arendal
Ballon!