Steyr, Opper-Oostenrijk, Oostenrijk

Steyr Het bijzondere van Steyr is dat er twee rivieren samenkomen in deze stad, de Enns en de Steyr. Dit is lang geleden al opgemerkt en in 980 werd het eerste kasteel gebouwd op deze plek, de Lamberg. Nog steeds zijn er meerdere kastelen uit verschillende tijdperken in de regio die je kunt bezichtigen. Het centrum van de stad heeft een mix van barok, gotisch, renaissance en moderne gebouwen, waarvan veel ook beschermde monumenten zijn. Het symbool van de stad is het Brummerlhaus, een gotisch herenhuis.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel Lamberg

Het eerste kasteel wat gebouwd is tijdens het ontstaan van de stad Steyr is kasteel Lamberg. Deze is dan ook recht boven de plek waar de twee rivieren samenkomen in de stad gebouwd op een hoge rots. In haar lange geschiedenis heeft het kasteel veel geleden en is het ook weer goed hersteld. Het is mogelijk om onder leiding van een gids dit kasteel te bezoeken en ook de typisch Engelse tuin is heerlijk om doorheen te lopen. Voor het eerst in de geschiedenis is het kasteel nu ook beschikbaar voor evenementen en privéfeesten.

Kasteel Lamberg Steyr

Christkindl kerk

Deze kerk is het bedevaartsoord Christkindl. De oorsprong hiervan gaat terug tot 1695. Het verhaal gaat dat een zieke torenwachter met epilepsie de hoop had opgegeven totdat hij een figuur, het Christkindl, in een holte van een sparrenboom plaatste en ging bidden. Op wonderbaarlijke wijze is hij genezen en toen kwamen al snel meer mensen naar de plek toe om dit Christkindl te aanbidden. Hiermee is de kerk ontstaan en een bedevaartsoord geworden. Dit figuur, een staande baby Jezus gemaakt van was, staat nog steeds op het hoofdaltaar midden in de kerk.

Christlkindl Kerk Steyr

Bummerlhaus

Het Bummerlhaus is het bekendste gebouw van Steyr en is gevestigd midden in het centrum van de stad. De inwoners noemen de leeuw die afgebeeld is op de voordeur ook wel 'Bummerl', vanwege de hondachtige vorm. Vandaar dat het de naam Bummerlhaus heeft gekregen. Het is een heel herkenbaar gebouw vanwege haar vorm en wordt ook wel gezien als het meest opmerkelijke laatgotische herenhuis van Oostenrijk.

Bummerlhaus Steyr
Ballon!