Nationaal Park Kalkalpen, Opper-Oostenrijk

Nationaal Park Kalkalpen
In Nationaal park Kalkalpen heeft de natuur écht nog de vrije hand. Het is het grootste aaneengesloten bosgebied van Oostenrijk, waarbij zo'n tachtig procent van het oppervlak begroeid is met sparren, dennen en beuken. Daarmee is dit het leefgebied voor talloze vlinders, vogels en zoogdieren. Vang jij een glimp op van de lynx? Gelukkig kunnen wij ook genieten van al deze natuurlijke pracht, want door de Kalkalpen lopen tal van wandelroutes.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Reichraminger Hintergebirge

Een zee van groen en bos bedekt het Reichraminger Hintergebirge. In dit bosrijke gebied vind je een prachtig en rustig stukje natuur, mede door de afwezigheid van verharde wegen, verkeer en gebouwen. De bedoeling is dat de natuur hier zijn vrije gang kan gaan en het bos zo ongerept mogelijk blijft. Wandelingen kunnen daardoor een uitdaging zijn, omdat je over of langs omgevallen bomen moet lopen. Trek de wandelschoenen aan, adem de frisse lucht in en verken het bos met alle beekjes en kloven. Met een beetje geluk spot je een van de vele wilde dieren die hier leven.

Reichraminger Hintergebirge in de Kalkalpen, Oostenrijk

Hoher Nock

De Hoher Nock, zoals de naam misschien al doet vermoeden, is met bijna 2.000 meter de hoogste bergtop van de Kalkalpen. Hij torent boven het Sengsengebirge uit. De wandeling naar boven is uitdagend en intensief en alleen voor de geoefende wandelaars geschikt. Het uitzicht vanaf de Hoher Nock is er wel een voor in de boeken: prachtig, uitgestrekt en overweldigend.

Hoher Nock bergtop, Kalkalpen

Ebenforst-alm

De Ebenforst-alm is een van de mooiste alpenweides van de Kalkalpen. Het ligt op een hoogte van ongeveer 1.100 meter en is te voet te bereiken. Het is een flinke wandeling, maar eenmaal boven heb je gelukkig alle tijd om te ontspannen en van een drankje of hapje bij de Ebenforst-hut te genieten. Heb je nog energie over, dan kun je vanaf de hut nog verder lopen naar de Alpstein en de Großer Trämpl bergen. Een andere bergweide die mooi is om te bezoeken is de Egglalm. Hiervoor rijd je de schitterende bergpas Hengstpass en is het nog een klein half uur lopen.

Ebenforst-alm, Kalkalpen

Panoramatoren Windischgarsten

Beklim de trappen van de glazen panoramatoren in Windischgarsten om bij het uitzichtplatform te komen. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de hoge bergtoppen en de verdere omgeving. De toren is onderdeel van de Wurbauerkogel Abenteuerberg, waar je ook diverse wandelroutes, stoeltjeslift, klimpark, bikepark, boogschietbaan en twee rodelbanen vindt. Een waar avontuur boven op de berg.

Panoramatoren, Kalkalpen

Stausee Klaus

Ten westen van het natuurgebied ligt het langgerekte stuwmeer Klaus. De ideale plek om af te koelen op een warme zomerdag. Langs de oever liggen meerdere zwemstranden en je kunt kajaks, roeiboten en stand-up-paddle boards huren. De stuwdam zelf is ook leuk om een kijkje te nemen. Hiervandaan loopt ook een kort watervalpad naar de rivier Steyr. Maak een ritje langs het meer. Hierbij passeer je een mooie boogbrug, waar de spoorbaan het zijdal over steekt. Op de oever steken ook Slot Klaus en een wit kerkje mooi af tegen de groene bergen. Ben je toe aan een stoot adrenaline? Dan is er boven het water zelfs een 50 meter hoge bungyjump van de stuwdam.

Stausee Klaus, Kalkalpen
Ballon!