Matrei, Tirol, Oostenrijk

Matrei In het hart van het Nationale Park Hohe Tauern in het Iseltal ligt het dorp Matrei. Deze regio staat bekend om het ruige, maar prachtige berglandschap waaronder de machtige bergtoppen van de Grossglockner en de Grossvenediger. De omgeving van Matrei biedt oneindig veel mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken of andere activiteiten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nationalpark Hohe Tauern

Nationalpark Hohe Tauern is het grootste natuurpark van de Alpen en beslaat een oppervlakte van ruim 1.800 vierkante kilometer. Een waar paradijs met oneindig veel mogelijkheden voor wandelingen, fietstochten en watersport voor zowel gezinnen als actieve sporters. Geniet tijdens de wandeltocht van het uitzicht op de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk of maak een fietstocht door het Iseltal langs de rivier de Isel en geniet van de gezellige dorpjes en de prachtige natuur. Maak een uitstapje vanuit Matrei naar de Krimmler Wasserfälle, zoek verkoeling tijdens de zomer bij het Tristacher meer of breng een bezoek aan de imposante waterkrachtcentrale en stuwmeren van Kaprun.

Matrei

Nationalparkhaus Matrei

Het Nationalparkhaus in Matrei neemt je mee op reis door het park Hohe Tauern. Bezoek de tentoonstellingen en exposities en leer over het bestaan van de bergdieren in het landschap en de geschiedenis van de Hohe Tauern. Via een groot beeldscherm wordt de majestueuze gletsjerwereld rondom de Grossglockner in beeld gebracht.

Nationalparkhaus, Matrei

Wandelen

In Matrei en omgeving vind je optimale mogelijkheden om heerlijk te wandelen. Je kunt kiezen van eenvoudige tot meer uitdagende wandelroutes. Een voorbeeld van een eenvoudige wandeling is een tocht vanaf het bergstation Goldried naar de Kals-Matreier-Törl. Vanaf hier loopt de Europa-Panoramaweg en heb je zicht op meer dan zestig bergen van drieduizend meter en hoger. Vlakbij Matrei ligt het Zedlacher Paradies, dat zich kenmerkt door een eeuwenoud lariksbos dat veel kleurenpracht geeft in de late herfst. Tijdens de wandeltocht kom je ook sprookjesachtige metalen figuren tegen van de kunstenaar en bankwerker Erich Trost.

Wandelen in de omgeving van Matrei

Fietsen

De Hohe Tauern is een ideale omgeving voor fietsers en mountainbikers. Er liggen tal van mountainbikeroutes en eindeloze fietsroutes die zowel de geoefende sporter als gezinnen met kinderen laten genieten van de prachtige natuur en bergpanorama's.

Fietsen in de omgeving van Matrei

Schloss Weissenstein

Ten noorden van Matrei staat het kasteel Weissenstein op een steile rots van dolomiet marmer. Het kasteel dateert uit de 12e eeuw en is door de eeuwen gerestaureerd en uitgebreid. Oorspronkelijk bestond het kasteel uit drie torens en een ronde muur met kapel. Op de buitenmuur van de Laurentiuskapel sieren fresco's van Simon van Taisten. Tegenwoordig is het kasteel in particulier bezit en kan alleen van buitenaf worden bekeken. Het prachtige kasteelpark is zeker een bezoek waard.

Schloss Weissenstein, Matrei

Kräuterwirtshaus Strumerhof

Op een prachtige locatie met een panoramisch uitzicht over de vallei staat het kruidenhuis/bergboerderij Strumerhof. Met de ingrediënten uit eigen tuin, de producten van de schapenfokkerij en van lokale leveranciers worden heerlijke gerechten en lekkernijen in het restaurant bereid.

Kräuterwirtshaus Strumerhof, Matrei

Omgeving

Tristacher meer

Op ongeveer 45 minuten rijden vanaf Matrei ligt, bij het plaatsje Lierz, het Tristacher meer. De oevers van het meer bieden diverse recreatiemogelijkheden van water tot sportieve activiteiten. Gratis busvervoer brengt je naar het meer en weer retour.

Krimmler Wasserfälle

Op de grens van de deelstaten Tirol en Salzburgerland, ongeveer op een uur rijden vanaf Matrei, liggen de Krimml watervallen. De watervallen bieden een indrukwekkend natuurspektakel en behoort tot de één van de hoogste gefaseerde watervallen van Europa en de op vijf na hoogste van de wereld.

Stuwmeren Kaprun: Wasserfallboden en Mooserboden
De waterkrachtcentrale en de drie enorme stuwdammen bij Kaprun zijn wereldberoemd en behoren tot de meest imposante bouwwerken van het National Park Hohe Tauern. Het complex is te bezichtigen van begin juni tot midden oktober.

Matrei Matrei

Kitzlochklamm

Vlakbij Taxenbach, ongeveer een uur rijden vanaf Matrei, vind je de Kitzlochklamm. Een gigantische kloof die toegankelijk is door middel van trappen en vlonderpaden. De route door de kloof, die ontstaan is door de erosie van de rivier de Rauriser Ache, duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Het pad slingert langs het water en biedt op verschillende punten uitzicht op de waterval. De Kitzlochklamm is ook een prima locatie voor rafting en canyoning.

Matrei
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!