Reisinfo Tirol, Oostenrijk

Tirol Oostenrijk De Oostenrijkse regio Tirol bestaat uit twee delen, die door een klein stukje Salzburg en het Italiaanse Zuid-Tirol van elkaar gescheiden zijn. Tirol is een van de hoogste regio's van Oostenrijk, met niet minder dan 265 toppen boven de 3000 meter. Bekende plaatsen zijn Kitzbühel, Gerlos, Sölden en Mayrhofen.

De Großglockner is de hoogste top van Oostenrijk, deze berg van bijna 3800 meter hoogte ligt in Oost-Tirol, evenals de Lienzer Dolomieten en Nationaal Park Hohe Tauern. Deze regio is dan ook uitermate geschikt voor een actieve vakantie in Tirol. Je bezoek aan Nationaal Park Hohe Tauern begint bij het Nationaalparkhaus in Matrei. Vervolgens ga je met de kabelbaan de bergen in en beginnen je avonturen in de bergen.

Ook bij Sankt-Jakob in Defereggen ga je met de kabelbaan omhoog. Bij het bergmeertje Ochsenlacke ligt een avonturenspeeltuin. Lienz is de grootste stad in Oost-Tirol, hoewel deze vergeleken met andere steden in Oostenrijk klein is. Toch klein maar fijn, want het historische centrum met kleurrijke huizen, gezellige pleinen en leuke winkels nodigt zeker uit. In de buurt vind je ook nog de ruïne van de oude Romeinse stad Aguntum. Rondom Lienz kunnen fietsers hun hart ophalen, er liggen hier vele kilometers aan fietsroutes. Ook wandelaars en bergbeklimmers kunnen hier goed terecht.

Noord-Tirol is over het algemeen bekender, met Innsbruck als hoofdstad. Deze gezellige studentenstad is leuk om een aantal dagen te bezoeken. Verken de historische binnenstad met de Hofkirche en de Keizerlijke Hofburg. In de stad vind je talloze restaurants en winkels, waaronder ook het Swarovskihuis in een van de authentieke panden in de stad. Andere leuke uitstapjes in en om de stad zijn de Klokkengieterij Grassmayr, het Olympische dorp met zwemparadijs, Schloss Ambras hoog boven de stad en het dierenpark Alpenzoo Innsbruck.

In de Kitzbüheler Alpen is er vermaak voor jong en oud. Van uitgebreide wandelingen tot leuke avonturenparken voor de kinderen. Het leuke aan deze bergparken is dat je ze veelal op de top vindt, wandel je er heen of neem je de kabelbaan. Zo is er Ellmi's Zauberwelt (Toverwereld), waar je meegenomen wordt in de sprookjeswereld van Ellmi. Hexenwasser (Heksenwater) is een waterpark en je kunt er dammen bouwen en vlotvaren. In de Brandenberger Alpen ligt de kloof Kaiserklamm. De wandeling is maar een kilometer lang, maar voert over bruggetjes en door tunnels door de kloof. Op weg er naar toe kom je langs het Kaiserhaus, waar keizerin Sissi ooit woonde.

In Tirol liggen ook een aantal gletsjers, bijvoorbeeld de Stubaier Gletsjer, met een heuse ijsgrot. Door het Ötztal loopt de Ötztaler Gletscherstraße, waar de Sölden Gletsjer en de Ötztaler Gletsjer aan liggen. Zelfs in de zomer kun je er op skiën. De bekende ijsmummie Ötzi werd hier gevonden, hij is te zien in het Archeologiemuseum in Bolzano, Italië.

Rondreizen door Tirol, Oostenrijk

Onze rondreis De hoogste pieken van Europa combineert goed met de regio Tirol.

De hoogste pieken van Europa

Bezoek de hoogste toppen van Europa tijdens deze camperrondreis dwars door de indrukwekkende Alpen. Je toert over kronkelende bergpassen met onderweg de prachtigste uitzichten. Naast natuur bezoek je ook sfeervolle bergdorpjes. Via Berchtesgaden in Beieren reis je naar Oostenrijk. Je bezoekt Nationaal Park Hohe Tauern, het koninklijke Lech en natuurpark Karwendel. Je vervolgt je camperreis naar de mooiste bergpieken van Zwitserland en voor bergdorp Davos en de Matterhorn bij het mondaine stadje Zermatt.

Grossglockner, bij Matrei, Hohe TauernHintersee berchtesgadenLech Vorarlberg OostenrijkMatterhorn Zermatt Zwitserland
Ballon!