Wrocław, Silezië

Wroclaw, Polen Als vierde stad van Polen en met een zeer kleurrijke binnenstad is Wrocław een absolute aanrader. Verdwaal in een wirwar van schilderachtige straatjes. De aanwezigheid van een driehonderd jaar oude universiteit zorgt voor een sprankelende sfeer en een leuk uitgaansleven. Het is soms goed te weten hoe je woorden en plaatsen in het Pools uitspreekt. De oude Duitse naam Breslau is makkelijk, maar Wrocław is lastiger. Het moet zijn Vrots-waf (vraag desnoods je hond om hulp).

Bezienswaardigheden & activiteiten

Marktplein

Zoals in veel Poolse steden is het marktplein in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Gelukkig is het oude marktplein Rynek in ere hersteld. Het uitgestrekte plein wordt omzoomd door prachtige kleurrijke panden, die zijn gebouwd in stijlen die variëren van gotiek tot Hollands. Op het plein staat ook het Ratusz (het raadhuis) en een fontein. Net buiten het plein ligt een van de typische Pierogi-restaurants van Wroclaw. Hier proef je zoete of hartige deeghapjes, een ware Poolse specialiteit.

Marktplein Wroclaw

Ostrow Tumski

Ostrow Tumski betekent 'Domeiland'. Vanuit de oude stad wandel je hier gemakkelijk naartoe, eventueel via de andere kleine eilandjes in de rivier de Oder. Steek de mooie Most Tumski over, een aangelegde brug behangen met liefdesslotjes. Het belangrijkste gebouw van het eiland is de kathedraal van Johannes de Doper. Beklim de toren voor een prachtig uitzicht over de stad. Als de schemering invalt, worden de straatlantaarns met de hand aangestoken. Niet erg praktisch, maar wel leuk om te zien!

Ostrow Tumski Wroclaw

Kabouters van Wrocław

De oplettende bezoeker zal het zeker opvallen, overal in de oude stad vind je bronzen beelden van kabouters. De oorsprong hiervan ligt in een ondergrondse protestbeweging uit de jaren tachtig. Men gebruikte de kabouters om op een ludieke en absurdistische manier tegen het communistische regime te protesteren. Er staan, zitten en hangen inmiddels ruim driehonderd kleine kobolden in de stad en ze zijn uitgegroeid tot het symbool van Wrocław. De Kabouterroute is een leuke manier om de stad te ontdekken. Kijk goed om je heen om deze bijzondere figuren te spotten!

Kabouters Wroclaw

Panorama Racławice

Vergelijkbaar met het Panorama Mesdag in Den Haag, toont dit enorme ronde schilderij de slag bij Racławice die in 1794 plaatsvond tussen een Russisch leger en Poolse opstandelingen. Doordat je het schilderij vanaf een heuvel bekijkt, heeft men de illusie geschapen dat je zelf op het slagveld aanwezig bent en de schermutselingen bekijkt.

Panorama Raclawice Wroclaw

Hala Stulecia

Deze ruim honderd jaar oude evenementenhal heeft een enorm koepeldak dat, behalve aan de randen, nergens wordt ondersteund. Het was voor het eerst na de bouw van het Romeinse Pantheon in de tweede eeuw dat er zo’n grote overspanning is gebouwd. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor concerten, beurzen en andere evenementen. Op het plein voor de hal ligt de multimedia fontein, waar op zomeravonden mooie licht- en watershows worden gehouden. Dit is een van de grootste fonteinverzamelingen van Europa. In de winter is de vijver een ijsbaan.

Hala Stulecia, Wroclaw
Ballon!