Algeciras, Andalusië

Algeciras Algeciras is een belangrijke havenstad en de meest zuidelijke stad van het Spaanse vasteland. De stad wordt ook wel de toegangspoort tot Afrika genoemd, vanwege de vele bootverbindingen naar dit continent. Dat is de dan ook de belangrijkste reden waarom mensen in Algeciras verblijven. De vissersstad is niet direct erg mooi, maar wel beroemd. Leuk weetje: de beroemdste flamenco-muzikant van Spanje komt hier vandaan: Paco de Luciá (1947-2014). In het lokale toeristenbureau haal je een gidsje voor een wandeling door de stad. Wil je net een wat sfeervoller plaatsje met een knus centrum en een mooi strand in deze regio? Verblijf dan in Tarifa op zo'n twintig minuten rijden van Algeciras.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Strand

Aan de zuidkant van Algeciras ligt het strand Playa de Getares, een fijn zandstrand. Naast watersportfaciliteiten (in het zomerseizoen) is er ook een strandwacht en zijn er douches en toiletten aanwezig. Vanwege de ligging trekt het veel locals en families aantrekt. Playa el Rinconcillo is wat minder aansprekend; het ligt tussen een industrieterrein en de containerhaven, niet echt een aanrader dus. Een derde strand, Playa de Palmones, ligt in de industriële haven van de stad. Onze tip: ga naar Playa de Getares voor een (mid)dagje strand.

Playa de Getares

Oude centrum en stadsmuur

In de dertiende eeuw zwaaiden de Meriniden de scepter over onder andere Zuid-Spanje. Zij waren een moslimdynastie uit Marokko. Hun aanwezigheid is vandaag de dag terug te zien aan de stadsmuur die ze rond Algeciras bouwden. Het autovrije centrum heeft winkeltjes, een aantal bars en een gezellig plein, het Plaza Alta.

Algecrias

Faro Punta Carnero

Net buiten de stad ligt een interessant, relaxt plekje om te bezoeken, Faro Punta Carnero. Vanaf dit punt heb je een spectaculair uitzicht over de baai van Algeciras en de Straat van Gibraltar. Voor vogelaars een mooie spot, want hier passeren veel vogelkolonies op trektocht naar het zuiden of weer terug omhoog. Er zijn meerdere strandjes in de buurt, restaurants met prachtig uitzicht en de Punta Carnero vuurtoren.

Algecrias

Hornos Romanos de El Rinconcillo

Deze Romeinse ovens werden in 1966 ontdekt door een Spaanse archeoloog op een paar honderd meter afstand van Playa de El Rinconcillo. De vindplaats beschikt over twee ovens waar in de Romeinse tijd onder andere huishoudelijke voorwerpen werden vervaardigd. Naast deze ovens zijn er nog andere Romeinse overblijfselen te vinden in de stad. Zo tref je er ook de ruïnes van de Mezquita Aljama de Algeciras en Parque Arqueológico de las Murallas Meriníes aan.

Omgeving

Rots van Gibraltar

Vanuit de haven van Algeciras kijk je uit over de straat van Gibraltar – ook wel straat van Algeciras genaamd – zo naar de beroemde rots van Gibraltar. Op ongeveer 25 kilometer rijden is de rots te bezoeken. Boven op de massieve kalkstenen formatie prijkt een Moors kasteel. Onder het gesteente ligt een tunnelstelsel van pakweg 54 kilometer lang. Daarnaast is de rots een belangrijke plek voor migrerende vogels om even rust te houden.

Rots van Gibraltar

Ceuta

Ceuta ligt op het Afrikaanse continent maar is een zogeheten autonoom stadsgewest binnen het Spaanse Koninkrijk en kent derhalve overwegend Spaanse inwoners. Het oude Byzantijnse fort op de heuvel Monte Hacho is de belangrijkste bezienswaardigheid binnen deze enclave. Vanuit Algeciras vaart ongeveer ieder uur een fast ferry in 40 minuten over de Straat van Gibraltar naar Ceuta.

Ceuta

Geschiedenis

Algeciras is altijd al een belangrijke havenstad geweest. In de loop der eeuwen maakten zowel de Romeinen als de Moren van deze stad hun thuishaven. De stad beleefde zijn bloeitijd tijdens de Moorse overheersing. Toen de christenen het voor het zeggen kregen, trachtten de Moren in de veertiende eeuw nog eenmaal de stad te heroveren. Toen dat niet lukte, staken ze Algeciras in brand: de stad lag vrijwel volledig in de as.

Ballon!