Granada, Andalusië

Granada Granada ligt aan de voet van het Sierra Nevada-gebergte en bestaat uit een mooie mengeling van islamitische architectuur, Arabische invloeden, monumentale kerken, echte tapasbars én moderne graffiti-kunst. Bovenal staat Granada bekend om het wereldberoemde Alhambra. Het complex van Arabische paleizen en landschapstuinen kent zijn gelijke niet in Europa. Reserveer ruim van tevoren je tickets online. Een leuke wijk om in te verdwalen is het Albayzín met zijn wirwar aan straatjes. In deze van oudsher Moorse wijk komen de lekkerste geuren en mooiste kleuren je tegemoet vanuit de eetstalletjes, theehuizen en leuke winkeltjes. Daarnaast biedt Granada je vele studentikoze hangplekken, alternatieve cafés en flamenco-clubs.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Alhambra

Het Alhambra is het topstuk van de Moorse cultuur in Europa. Dit 140.000 vierkante meter grote complex van paleizen en tuinen is een verplicht onderdeel van je bezoek aan Granada. Het Alhambra prijkt op de Werelderfgoedlijst en diende al in de negende eeuw als vesting met stadsmuren, totdat de emir van de Nasriden zich er in de dertiene eeuw vestigde. Deze islamitische, Berberse dynastie heerste een aantal eeuwen over Granada en toverde de vesting om in een reeks paleizen met schitterende binnenplaasten en tuinen. in 1492, onder leiding van keizer Karel de Vijfde, werd een reeks paleizen vervangen door het grote renaissance-gebouw dat er nu nog steeds staat. In de negentiende eeuw lieten ook de strijdkrachten van Napoleon hun sporen na; zij probeerden het hele complex op te blazen. De restauratie duurt nog altijd voort. Het is aan te raden om vanaf drie maanden voor je bezoek alvast online je tickets te reserveren. Daarbij is het goed om te weten dat het Alhambra uit drie delen bestaat: de Nasrid-paleizen (diverse schitterende paleizen met mooie binnenplaatsen), Alcazaba (verdedigingswerken) en Generalife (tuinen en buitenverblijven). Voor de Nasrid-paleizen kies je een tijdslot.

Alhambra in Granada

Kathedraal van Granada en Koninklijke Kapel

Nadat in de vijftiende eeuw de christenen Granada heroverden op de Moren, besloot men de belangrijkste moskee van de stad te vervangen door een grootse kathedraal. De bouw duurde van 1523 tot 1704. In dit tijdsbestek pasten meerdere architecten het originele ontwerp aan. Zo ging de gotische architectuur langzaam over in renaissancestijl. Pal naast de Kathedraal van Granada ligt de Koninklijke Kapel (Capilla Real). Het is de begraafplaats van de Spaanse koningin Isabella I en koning Ferdinand. Het gebouw bevat ook een galerij met kunstwerken gerelateerd aan koningin Isabella.

Kathedraal Granada

La Alcaicería-bazaar

Vlak bij de kathedraal en koninklijke kapel van Granada ligt de La Alcaicería-bazaar, de perfecte plek voor souvenirs. La Alcaicería is rijk aan lokale cultuur (voornamelijk Moors). Over de gehele bazaar vind je kleine, drukke winkeltjes vol exotische producten zoals kruiden, specerijen, Arabische stoffen, souvenirs en nog veel meer.

De bazaar is een goede plek om exotische specerijen te kopen

Science Park

Op een paar minuten lopen van het centrum van Granada ligt het interactieve Science Park. Met een breed assortiment aan tentoonstellingen (zeven hallen!) is er hier voor ieder wat wils. Ook is er een openluchtmuseum inclusief levende roofvogels. Het Science Park is groot, erg groot. Met 70.000 vierkante meter is het handig om van tevoren te plannen wat je wilt zien.

Op een paar minuten lopen van het centrum van Granada ligt het interactieve Science Park

Albayzín

Iets ten noorden van het Alhambra ligt een authentieke Arabische buurt met steile, smalle steegjes tussen schitterende huizen en gedecoreerde gevels. Ga naar Mirador de San Cristóbal voor een prachtig uitzicht op het Alhambra en de Sierra Nevada. Verder zijn er genoeg pleintjes te vinden met lokale muzikanten en shows met de wereldberoemde Flamenco-dans.

Albayzín Granada

Sacromonte

Ten oosten van het Albaicín ligt een andere traditionele buurt, Sacromonte, ditmaal een zigeunerswijk. Sacromonte staat vooral bekend om zijn grotwoningen. Een deel van deze grotwoningen zijn gerestaureerd en hierin bevinden zich nu restaurants en tablo's (bars waar de Flamenco wordt gedanst). In Sacromonte wordt de Zambra opgevoerd, dit is een combinatie van de traditionele Flamenco en de Arabische buikdans. Meer weten over de geschiedenis van de buurt? Breng dan een bezoek aan het Museum van Sacromonte.

Aanschouw de Flamenco of de Zambra

Vervoer

Te voet

Het centrum van Granada is goed te verkennen per voet. Het centrum van Granada is redelijk compact en de meeste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar.

Openbaar vervoer

Een goede manier om je te verplaatsen is de bus. Zelfs in de smalle steegjes rijden kleinere bussen. Het busvervoer is goed geregeld en wordt uitgevoerd door Rober. Er kan ook gebruik worden gemaakt van de Granada City Train. Volgens een hop-on-hop-off principe rijdt dit treintje langs verschillende bezienswaardigheden in de stad. Voor uitstapjes buiten Granada is de metro een goede optie

Sport

Granada is de thuisbasis voor Granada Club de Fútbol (Granada CF). Granada CF is een voetbalclub opgericht in 1931 en heeft al meerdere seizoenen op het hoogste niveau van Spanje achter de rug. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het Nuevo Estadio de Los Cármenes, hetzelfde stadion wordt af en toe ook gebruikt voor wedstrijden van de Spaanse nationale ploeg.

Geschiedenis

Lange tijd zwaaiden de Moren de scepter over Granada en omgeving, zij maakten Granada in de middeleeuwen een van de rijkste steden van Europa. De handel en kunst floreerden. Helaas ging het in de vijftiende eeuw bergafwaarts; de economie stagneerde en na eeuwen aan oorlog viel in 1492 het Moorse Rijk. Het betekende het einde aan acht eeuwen islamitische heerschappij. De macht kwam in handen van koning Ferdinand II en koningin Isabella I. Talloze moslims en joden werden verbannen of tot bekering gedwongen. Moskeeën maakten plaats voor katholieke kerken. Het Arabisch voor Spaans. Pas aan het begin van de negentiende eeuw kwam Granada weer tot bloei. Het Moorse erfgoed werd in ere hersteld en het toerisme kwam op gang. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) beleefde Granada nog een donkere periode. De Nationalisten namen Granada over en vermoordden naar schatting zo'n vierduizend inwoners met linkse of liberale denkbeelden. Onder hen was Federico Garciá Lorca, Granada's beroemdste schrijver.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!