Grazalema, Andalusië

Grazalema Grazalema ligt in Andalusië, in het natuurgebied Sierra de Grazalema. Het is een van de witte dorpjes in deze regio. Die naam dankt het aan de witgekalkte huisjes, die prachtig afsteken tegen de natuur en – als het mooi weer is – tegen de blauwe lucht. Door de ligging van het dorp is het de meest natte plek in Spanje. Vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar kan het hier flink regenen. Deze nattigheid zorgt er wel voor dat het er erg groen is. Verder kun je er goed eten. Grazalema staat bekend om zijn kaas en goed gevulde stoofpotten. Verder is Grazalema een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen in het Parque Natural Sierra de Grazalema.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Centrum van Grazalema

Het historische centrum heeft veel moois te bieden. Bewonder bijvoorbeeld de achttiende-eeuwse kerk met zijn fontein. Ook het Karmelieter klooster en de kerk San José zijn geweldig om te zien. Daarnaast biedt het oude centrum verschillende uitkijkpunten met een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de onderliggende vallei.

Fontein in Grazalema

Plaza de España

Het hoofdplein van Grazalema is een erg aantrekkelijke plek om even uit te rusten en bij te komen in een van de vele bars of restaurants. Rondom dit plein staan de nodige prachtige gebouwen. Het toeristenbureau is hier eveneens gevestigd. Een aanrader als je van plan bent te wandelen in het natuurpark of meer uitstapjes in de omgeving te maken.

Plaza de España Grazalema

Textielmuseum Grazalema

Grazalema staat naast de speciale gerechten bekend om zijn wollen kleding en dekens. In het textielmuseum kom je meer te weten over de oude ambachten van de regio. Zo zie je met welke oude gereedschappen men vroeger wol bewerkte en wollen kleding maakte.

Textielmuseum in Grazalema

Dekenfabriek 'Fábrica de Mantas de Grazalema'

In deze oude fabriek krijg je de gelegenheid om te zien hoe men dekens maakt op ambachtelijke wijze. In de zestiende eeuw blonk men daar al in uit, dankzij de watermolens in de Gaidovar-vallei die het productieproces versnelden. Bovendien waren de vele groene graslanden rondom de stad ideaal om schapen op te houden. Ook nu staat Grazalema nog bekend om hun textiel. Al draait de stad ondertussen voor een deel op toerisme, niet in de laatste plaats omdat UNESCO het Natuurpark Sierra de Grazalema uitriep tot biosfeerreservaat.

Dekenfabriek Fábrica de Mantas de Grazalema
Ballon!