Huelva, Andalusië

Huelva Welkom in de Spaanse Algarve! Vanwege de vele langgerekte stranden kreeg Huelva deze bijnaam. Hier vind je geen massatoerisme of torenhoge hotelcomplexen, maar een ‘gewone’ Spaanse stad die leeft van de handel en industrie. Aan de gezellige pleinen, in de vele tapasbarretjes en op de markt zie je het gewone Spaanse leven zich voltrekken. Toch kun je hier voldoende cultuur snuiven; die van Christoffel Columbus welteverstaan. Van hieruit zette Columbus in 1492 namelijk koers naar de nieuwe wereld. Zelf kun je ook op ontdekkingstocht, in het aangrenzende nationaal park Doñana. In één van de grootste wetlands van Europa kun je op zoek naar flamingo’s, roofvogels en veelzijdige landschappen. De grootste kleurenpracht vind je in het historische mijngebied Río Tinto, even ten noorden van Huelva.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Plaza de las Monjas

Dit is het belangrijkste plein van Huelva. Palmbomen omringen een standbeeld van Christoffel Columbus, het paleis van de hertogen van Medina-Sidonia en de Bank van Spanje. Het centrale plein is omgeven door horecagelegenheden en diverse autovrije (winkel-)straten.

Plaza de las Monjas

Kathedraal van Huelva

De kathedraal van Huelva is een rooms-katholieke barokkerk. De bouw startte in de zeventiende eeuw en was oorspronkelijk een klooster met een kerk. Het kloostergedeelte is nu onderdeel van de universiteit van Huelva.

Kathedraal van Huelva

Monument van Columbus

Dit standbeeld van Columbus is een van de bekendste bezienswaardigheden van Huelva. Het beeld is maar liefst 37 meter hoog en was een geschenk van de Verenigde Staten. Je vindt het standbeeld bij de Punta del Seba, waar de rivieren de Tinto en Odiel samenkomen. Het ligt zo’n vier kilometer buiten het centrum van Huelva.

Huelva

San Pedro-kerk

Deze kerk werd in de vijftiende eeuw gebouwd in de zogenaamde Mudejarstijl. Dit is een kunststijl die elementen van het christendom en de islam combineert. Andalusië was namelijk eeuwenlang in handen van de Moren. Het gouden altaar van de San Pedro-kerk is indrukwekkend om te zien. Ook het plein voor de kerk is mooi.

San Pedro-kerk

Barrio Reina Victoria

Deze wijk in Huelva herinnert aan de bloeiende mijnindustrie aan het begin van de twintigste eeuw. De huizen werden namelijk speciaal gebouwd om de Britse werknemers van het mijnbouwbedrijf Rio Tinto te huisvesten. Het resultaat is een Engelse villawijk in een Spaanse stad. De architectuur is een mix van typisch Victoriaanse elementen, zoals puntdaken en schoorstenen, en kleurrijke Andalusische invloeden.

Barrio Reina Victoria

Versmarkt Nuevo del Carmen

Op deze overdekte versmarkt koop je vlees, vis, groente, fruit, kaas, wijn en honing. Hier merk je dat Huelva niet zo’n grote toeristische trekpleister is als andere steden in Andalusië. De markt is namelijk ‘gewoon’ een grote versmarkt, waar de locals precies weten bij welke van de tientallen kraampjes ze de beste etenswaren kunnen kopen. Dat is juist ook de charme; hier proef je echt van het lokale leven. De versmarkt is meestal op zondagen gesloten.

Markt

Omgeving

De werf van Carabelas

Bezoek de werf van waaruit de beroemde zeevaarder Christoffel Columbus zijn ontdekkingstocht naar de nieuwe wereld startte. Hier vind je replica’s van de drie schepen waarmee hij Amerika ontdekte. Het bijbehorende museum is compact maar informatief. De werf ligt in het plaatsje Palos de la Frontera, net onder Huelva. Gesloten op maandagen.

Werf van Carabelas

Nationaal park Doñana

Dit beschermde natuurgebied is Unesco Werelderfgoed. Het strekt zich uit over de provincies Huelva en Sevilla. De natuur is spectaculair. In 100.000 hectare komen rivieren, zoetwaterlagunes en moerassen samen met bossen en zoutpannen. Doñana is een van de grootste wetlands van Europa. Het gebied is van levensbelang voor de vogelstand, aangezien het op de route ligt voor vogels die tussen Europa en Afrika migreren. Er zijn vaak ooievaars, ganzen, roofvogels en flamingo’s zien. Je kunt dit gebied al wandelend, fietsend, te paard of per boot ontdekken. Hoewel het park meerdere bezoekerscentra heeft, ligt dat van El Acebuch het dichtst bij Huelva. Hier kun je meer informatie krijgen over onder andere mooie wandelroutes en activiteiten met een gids reserveren.

Nationaal park Doñana bij Huelva

De mijnen van Río Tinto

Zo’n zeventig kilometer ten noordoosten van Huelva ligt een bizar maanlandschap. Je zou Río Tinto ('Rode Rivier') kunnen verwarren met de set van een Star Wars-film, maar het is in werkelijkheid een voormalig kopermijngebied. Door de reactie van het grondwater met het ijzer en koper in de grond, kreeg het rivierwater de kenmerkende rode kleur die het gebied zijn naam gaf. De menselijke activiteit zorgde voor grote, kleurrijke kraters. Het zuurgehalte in de bodem is zodanig hoog dat NASA hier onderzoek doet dat moet bijdragen aan de speurtocht naar leven op Mars. De mijnen zelf werden al in 2001 gesloten, maar het bijbehorende museum geeft een goede indruk. Met een gerestaureerde mijnbouwtrein kun je een rit van zo’n anderhalf uur maken. Reserveer je kaarten hiervoor vooraf, want de excursie is populair.

Mijnen van Rio Tinto

Kasteel van Niebla

Wil je een van de best bewaarde historische forten van Andalusië zien? Bezoek dan het middeleeuwse kasteel van Niebla op dertig kilometer van Huelva. Wandel over de kasteelmuren uit de vijftiende eeuw, bekijk de kamers van de kasteelheren en daal af naar de kerkers. Hier vind je een griezelige verzameling martelinstrumenten. Ook kun je het wapenarsenaal bekijken.

Kasteel van Niebla

Stranden

Hoewel Huelva zelf niet aan de kust ligt, zijn er diverse mooie stranden in de buurt te vinden. De stranden aan de zonnige Costa de la Luz hebben een gezamenlijke lengte van 120 kilometer. Het dichtst bij Huelva liggen de stranden van El Portil en Punta Umbría. Beide stranden grenzen aan een natuurreservaat, hebben fijn zand en mooie zandduinen.

In de buurt van Huelva liggen meerdere stranden

Sport

Huelva heeft de oudste voetbalclub van Spanje; Recreativo Huelva. Deze club werd opgericht in 1889 en heeft daarom de bijnaam ‘de senior’. Het lukte Recreativo Huelva om enkele seizoenen in de Primera División te spelen, de hoogste voetbalcompetitie van Spanje. Vandaag de dag speelt de club op het derde nationale niveau. Thuiswedstrijden in het stadion Nuevo Colombino kunnen door 21.000 fans bekeken worden.

Geschiedenis

De Spaanse stad Huelva heeft een geschiedenis van 3.000 jaar. In die tijd werd de stad bezocht en overheerst door Feniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren en christenen. De grootste bekendheid kreeg de stad echter door Christoffel Columbus. Van hieruit vertrok de bekende ontdekkingsreiziger aan het einde van de vijftiende eeuw namelijk naar de nieuwe wereld. Herinneringen aan Columbus zijn overal in de stad te zien.

Net als de Portugese stad Lissabon werd ook Huelva in 1755 zwaar getroffen door een aardbeving. Hierbij werd de stad bijna volledig verwoest. Hoewel niet alles verloren ging, mist Huelva daardoor de grote hoeveelheid eeuwenoude gebouwen die andere steden in Andalusië hebben. Aan het eind van de negentiende eeuw bloeiden de industrie en mijnbouw in Huelva op, waardoor de stad steeds welvarender werd. Huelva is in economisch opzicht de belangrijkste haven van Andalusië.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!